„Căpșunarii” din Spania nu mai trimit mulți bani în România: Care sunt cele trei țări din care românii au trimis acasă aproape 2 miliarde de euro

Căpșunarii din Spania nu mai trimit mulți bani în România:  Care sunt cele trei țări din care românii au trimis acasă aproape 2 miliarde de euro
Publicat: 12/06/2014, 17:53
Actualizat: 05/02/2016, 21:43

Astfel, românii din Italia au trimis 925 milioane euro anul trecut în țară, în creștere de la 900 milioane euro în 2012, urmați de cei din Germania cu 595 milioane euro (491 milioane de euro în 2012) și din SUA cu 460 milioane euro (593 milioane de euro în 2012), potrivit datelor prezentate joi de Lazea la o conferință organizată la Institutul Bancar Român.

Românii care lucrează în Spania și-au redus anul trecut fluxul de numerar către rudele din țară la 393 milioane euro, de la 504 milioane euro în 2012. În perioada 2005-2010, românii din Spania s-au clasat pe poziția a doua, după Italia, la trimiterea de bani acasă.

Potrivit datelor Ministerului Afacerilor, care citează statisticile oficiale, în Spania trăiesc aproape 920.000 de români, iar în Italia peste 940.000 de persoane. Ministerul menționează că, potrivit datelor misiunilor diplomatice, numărul românilor din Italia ar fi cu 350.000 mai mare față de statisticile oficiale.

Următoarele țări în clasament sunt Elveția (252 milioane de euro), Franța (250 milioane de euro), Marea Britanie (224 milioane de euro), Ungaria (128 milioane de euro), Austria (111 milioane de euro), Grecia (75 milioane de euro), Turcia (35 milioane de euro) și Irlanda (20 milioane de euro).

Totalul intrărilor de bani în România în cursul anului trecut s-a plasat la 4,23 miliarde euro, incluzând transferuri de la lucrători și de la alte persoane plecate în străinătate, în scădere de la 4,55 miliarde euro în 2012.

Lazea a explicat că schimbarea clasamentului se explică prin profilul diferit al românilor migranți pe trei zone geografice mari.

Astfel, lucrătorii din țările mediteraneene – Spania, Italia, Portugalia, Grecia – sunt de regulă mai puțin calificați și trimit bani mai puțini pentru că salariile lor sunt mai mici, deși sunt mai numeroși. Cei din Germania, Franța și Marea Britanie au un grad de instruire mai înalt și trimt bani ceva mai mulți, românii din cele două categorii având probabil intenția să se întoarcă în țară și să înceapă o afacere sau să-și construiască o casă.

A treia categorie este reprezentată de persoanele supraspecializate, cu masterate, doctorate, care lucrează în Statele Unite sau Canada și trimit bani fără a avea de gând să se întoarcă în țară.

„Acest lucru este oarecum surprinzător, faptul că puțini români, dar bine plătiți din SUA, au trimis mai mulți bani decât migranții mulți din Spania, dar mai prost plătiți”, a afirmat Lazea.

El a arătat că băncile ar trebui să-și stabilească strategii diferite în funcție de aceste trei tipologii de emigranți.

„Una este să urmărești un emigrant care vrea să se întoarcă acasă și trebuie să știi ce anume are de gând, să deschidă o mică afacere sau să-și construiască o casă sau să-și cumpere o mașină, altfel de strategie ai față de un emigrant care n-are de gând să se întoarcă și trimite bani acasă ca să-și ajute rudele sau copiii să meargă la școală”, a explicat economistul-șef al băncii centrale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto