Care este cea mai profitabilă bancă din România

Care este cea mai profitabilă bancă din România
Publicat: 18/05/2016, 14:22

Cu un profit de 2,4 miliarde Banca Transilvania și-a adjudecat primul loc în topul celor mai profitabile bănci din România, fiind susținut și de includerea câștigului după achi­ziția Volksbank România (1,65 miliarde lei). Activele administrate de Banca Transilvania au crescut cu 32% în 2015, ajun­gând la 47 miliarde lei. Practic, BT a realizat un profit de 5,1 lei la fiecare 100 lei active administrate, echivalentul unui ROA de 5,1%.

Numărul de clienți ai Băncii Transilvania a crescut cu 14%, până la 2,15 milioane. Câști­gurile din comisioane au fost în 2015 în valoare de 457 milioane lei, echiva­lentul unui profit de 212 lei per client.

Veni­turile din dobânzi i-au adus băncii 1,3 miliarde lei anul trecut.

Capitalizarea bursieră a Băncii Transil­vania este de 8,35 miliarde lei (1,85 miliarde euro), o acțiune TLV fiind cotată la 2,7550 lei. De la începutul anului, acțiunile băncii s-au apreciat cu 13,58%.

Erste Bank, grupul bancar prezent în șapte țări din Europa, are prin BCR 511 agenții în România și 2,9 milioane de clienți. BCR este a treia sursă de clienți a Erste. După ce în 2014 suferise o pierdere de 2,6 mi­liarde lei, BCR a reușit să revină pe profit, raportând un câștig de 963 milioane lei, iar având în vedere cele 60 miliarde lei active în administrare, cele mai multe din România, corespunde un ROA de 1,60%, de peste trei ori mai mult față de cel al întregului grup (0,48%).

Câștigurile din dobânzi i-au adus băncii 1,99 miliarde lei. Banca a mai încasat 752 milioane lei din comisioane, echivalentul a 259 lei per client.

La nivel global, Erste a avut active în administrare de 199,7 miliarde euro în 2015, iar cele 13,4 miliarde euro active din Romînia reprezintă 6,7% din totalul activelor.

Pe de altă parte, cele 218 milioane euro raportate drept profit de către BCR reprezintă 20% din ponderea câștigului total realizat de Erste, și-anume 968 de milioane de euro.Acțiunile Erste Bank, listate atât pe bursa de la București, cât și pe cea de la Viena, au scăzut cu 18,46% la începutul acestui an.

BRD, a doua cea mai valoroasă banca dupa capitalizarea bursieră, are active în administrare de 49 miliarde lei, raportând un profit de 467 milioane lei, echivalentul unui ROA de 0,9%.Deși banca a înregistrat un profit operațional de 1,2 milirde lei, costul ridicat al riscului, în valoare de 654.659 lei, a micșorat profitul net al societații.Conform bugetului pe exercițiul financiar 2016, BRD estimează o creștere de aproximtiv 5% a venitului bancar.

Câștigurile din dobânzi au adus băncii 1,5 miliarde lei, în timp ce din comisioane a încasat 749 milioane lei. Având în vedere că banca are 2,25 milioane de clienți, comisionul per client a fost de 332 lei în 2015.

Societe Generale, actionarul majoritar al BRD, cu o deținere de 60%, are active în administrare de 1.334 miliarde euro, cele 11 miliarde de euro active administrate de BRD reprezentând 0,82% din totalul activelor bancare ale grupului. Profitul Societe Generale a fost de 4 miliarde euro în 2015. Profitul de 106 milioane euro înregistrat de banca BRD reprezentând 2,65% din câștigurile totale ale grupului.

Capitalizarea bursieră a BRD este de 6,78 miliarde lei ( 1,50 miliarde euro ), o acțiune fiind cotată în ultima ședință de tranzacționare cu 9,59 lei. Titlurile BRD au scăzut cu 19,59% de la începutul acestui an.

Cele mai mari trei bănci de pe piața locală românească au active în administrare în valoare de 155,2 miliarde lei, aproximativ 41% din totalul activelor sistemului bancar local.

După un 2014 complicat pentru întreg sectorul, în 2015 profiturile băncilor s-au apreciat considerabil. ROA întregului sistem bancar din țara noastră a fost de 1,35%, după ce în 2014 a fost de -1,32%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”