Care este principala amenințare pentru sistemul bancar. Ce spun bancherii români

Care este principala amenințare pentru sistemul bancar. Ce spun bancherii români
Publicat: 19/08/2014, 11:47
Actualizat: 19/08/2014, 20:57

Un sondaj realizat de PwC și CSFI Romania Banking Banana Skins a demonstrat recent că riscul de credit este perceput de bancherii români drept principala amenințare pentru sistemul bancar local, lista îngrijorărilor fiind completată de riscul macroeconomic și de cel al instrumentelor financiare derivate.

„Pe măsură ce rata creditelor neperformante continuă să crească, ajungând la peste 22% în primul trimestru din 2014, mulți bancheri români sunt preocupați de calitatea portofoliului lor de credite, precum și de disponibilitatea capitalului, de vreme ce instituțiile de credit pot fi nevoite să ceară acționarilor infuzii de capital pentru a se conforma cu normele prudențiale ale Băncii Naționale a României”, a declarat Paul Facer, partener și liderul echipei de servicii de audit pentru sectorul financiar din cadrul PwC România.

La rândul său, Diana Coroabă, partener și liderul echipei de servicii de consultanță fiscală pentru sectorul financiar al PwC România, spune că băncile românești au trecut prin procese ample de reorganizare în ultimii ani, bancherii fiind preocupați de eficiența managementului schimbării și de impactul pe care aceste schimbări îl vor avea asupra organizațiilor lor în viitor.

„Este clar că în mediul post-criză, practicile de afaceri obișnuite nu mai sunt o strategie sănătoasă de creștere pentru băncile românești care trebuie să-și ajusteze guvernanța corporativă, practicile de vânzări și de afaceri, precum și să-și redimensioneze echipele și să le redefinească funcțiunile pentru a se adapta noii realități economice”, a adăugat Diana Coroabă.

Pe de altă parte, spre deosebire de ediția precedentă a sondajului (2012), în care riscul de lichiditate era văzut ca una dintre principalele amenințări pentru sistemul bancar din România, acest risc se pare că s-a estompat pe măsură ce bancherii locali au văzut că Banca Națională a furnizat suficientă lichiditate în piață și a micșorat treptat rezervele minime obligatorii, notează raportul.

La nivel global, supra-reglementarea și riscul ingerinței politice sunt pe primele locuri în topul riscurilor percepute de către bancheri. În România, ingerința politică ocupă lucul 12 din 28 în topul preocupărilor bancherilor.

Sondajul arătă un mesaj clar din partea respondenților: povara noilor reglementări devine excesivă, ceea ce poate dăuna redresării și creșterii economice.

Ingerința politică a fost de asemenea menționată de către respondenți ca generând mai multe costuri și constrângeri pentru sectorul bancar. Cel mai ridicat nivel de îngrijorare privind ingerința politică este înregistrat în Europa, acolo unde au fost propuse și adoptate mai multe măsuri, atât la nivel comunitar, cât și național, pentru a face băncile mai sigure.

Cu toate acestea, sondajul global arată și că percepția generală privind riscurile pentru sectorul bancar a început să scadă, pentru prima dată după șapte ani, ceea ce sugerează că perspectivele sectorului se îmbunătățesc.

Sondajul global arată că preocupările majore exprimate în edițiile precedente privind disponibilitatea capitalului, lichiditate, calitatea portofoliilor de credite și instrumentele financiare exotice au început să se diminueze.

Deși încrederea în perspectivele macro-economice a început să crească, sondajul a arătat și că rămân îngrijorări privind stabilitatea din Zona Euro, precum și temeri în creșteri privind piețele emergente, îndeosebi China, acolo unde sectorul bancar este văzut ca fiind sub presiune. Procesul de diminuare a infuziilor de capital injectate de băncile centrale prin procesul de relaxare cantitativă este văzut drept crucial pentru perspectivele economice globale, menționează PwC.

O diferență notabilă între sondajul din România și cel global a fost nivelul redus de preocupare al bancherilor locali cu privire la riscurile tehnologice și criminalitatea informatică. În timp ce la nivel global acestea sunt printre primele 10 riscuri menționate, bancherii români le menționează în măsură mult mai mică (locul 18 și, respectiv, 25).

Seria de rapoarte „Banana Skins” a CSFI include analize periodice a riscului în sectorul financiar. Sondajul se bazează pe răspunsurile a peste 650 de bancheri, reprezentanți ai autorităților de reglementare și observatori ai sectorului bancar din 59 de țări, dintre care 10 respondenți din România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului