Care este principala amenințare pentru sistemul bancar. Ce spun bancherii români

Redactor:
Ana Maria Petcana
Care este principala amenințare pentru sistemul bancar. Ce spun bancherii români
Riscul de credit este perceput de bancherii români drept principala amenințare pentru sistemul bancar local, arată un sondaj PwC.

Un sondaj realizat de PwC și CSFI Romania Banking Banana Skins a demonstrat recent că riscul de credit este perceput de bancherii români drept principala amenințare pentru sistemul bancar local, lista îngrijorărilor fiind completată de riscul macroeconomic și de cel al instrumentelor financiare derivate.

„Pe măsură ce rata creditelor neperformante continuă să crească, ajungând la peste 22% în primul trimestru din 2014, mulți bancheri români sunt preocupați de calitatea portofoliului lor de credite, precum și de disponibilitatea capitalului, de vreme ce instituțiile de credit pot fi nevoite să ceară acționarilor infuzii de capital pentru a se conforma cu normele prudențiale ale Băncii Naționale a României”, a declarat Paul Facer, partener și liderul echipei de servicii de audit pentru sectorul financiar din cadrul PwC România.

La rândul său, Diana Coroabă, partener și liderul echipei de servicii de consultanță fiscală pentru sectorul financiar al PwC România, spune că băncile românești au trecut prin procese ample de reorganizare în ultimii ani, bancherii fiind preocupați de eficiența managementului schimbării și de impactul pe care aceste schimbări îl vor avea asupra organizațiilor lor în viitor.

„Este clar că în mediul post-criză, practicile de afaceri obișnuite nu mai sunt o strategie sănătoasă de creștere pentru băncile românești care trebuie să-și ajusteze guvernanța corporativă, practicile de vânzări și de afaceri, precum și să-și redimensioneze echipele și să le redefinească funcțiunile pentru a se adapta noii realități economice”, a adăugat Diana Coroabă.

Pe de altă parte, spre deosebire de ediția precedentă a sondajului (2012), în care riscul de lichiditate era văzut ca una dintre principalele amenințări pentru sistemul bancar din România, acest risc se pare că s-a estompat pe măsură ce bancherii locali au văzut că Banca Națională a furnizat suficientă lichiditate în piață și a micșorat treptat rezervele minime obligatorii, notează raportul.

La nivel global, supra-reglementarea și riscul ingerinței politice sunt pe primele locuri în topul riscurilor percepute de către bancheri. În România, ingerința politică ocupă lucul 12 din 28 în topul preocupărilor bancherilor.

Sondajul arătă un mesaj clar din partea respondenților: povara noilor reglementări devine excesivă, ceea ce poate dăuna redresării și creșterii economice.

Ingerința politică a fost de asemenea menționată de către respondenți ca generând mai multe costuri și constrângeri pentru sectorul bancar. Cel mai ridicat nivel de îngrijorare privind ingerința politică este înregistrat în Europa, acolo unde au fost propuse și adoptate mai multe măsuri, atât la nivel comunitar, cât și național, pentru a face băncile mai sigure.

Cu toate acestea, sondajul global arată și că percepția generală privind riscurile pentru sectorul bancar a început să scadă, pentru prima dată după șapte ani, ceea ce sugerează că perspectivele sectorului se îmbunătățesc.

Sondajul global arată că preocupările majore exprimate în edițiile precedente privind disponibilitatea capitalului, lichiditate, calitatea portofoliilor de credite și instrumentele financiare exotice au început să se diminueze.

Deși încrederea în perspectivele macro-economice a început să crească, sondajul a arătat și că rămân îngrijorări privind stabilitatea din Zona Euro, precum și temeri în creșteri privind piețele emergente, îndeosebi China, acolo unde sectorul bancar este văzut ca fiind sub presiune. Procesul de diminuare a infuziilor de capital injectate de băncile centrale prin procesul de relaxare cantitativă este văzut drept crucial pentru perspectivele economice globale, menționează PwC.

O diferență notabilă între sondajul din România și cel global a fost nivelul redus de preocupare al bancherilor locali cu privire la riscurile tehnologice și criminalitatea informatică. În timp ce la nivel global acestea sunt printre primele 10 riscuri menționate, bancherii români le menționează în măsură mult mai mică (locul 18 și, respectiv, 25).

Seria de rapoarte „Banana Skins” a CSFI include analize periodice a riscului în sectorul financiar. Sondajul se bazează pe răspunsurile a peste 650 de bancheri, reprezentanți ai autorităților de reglementare și observatori ai sectorului bancar din 59 de țări, dintre care 10 respondenți din România.

Transfer URIAŞ la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă în Liga I. Budescu, revenire...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Oana Radu, cu sânii pe afară! Cântăreață s-a pozat fără jenă
Bărbatul celebru care A DIVORȚAT pentru Anamaria Prodan. Vedeta a recunoscut tot: „Da, i-am despărţit!”...
Victor Hănescu și Horia Tecău, jigniți de gestul unui campion al tenisului: `Eram în mall...
S-a aflat tot adevărul. Cu cine l-a înșelat Lidia Buble pe Răzvan Simion
Când apar primele buletine cu cip în România. Surpriza pe care o vor avea românii:...
OMS vs Big Pharma. Şeful OMS vrea ca "reţeta vaccinurilor" să fie la liber. Companiile...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
Lidera AUR Bistrița-Năsăud, arestată într-un dosar de proxenetism: „Nu credeam sincer că în „România” cineva...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Erau nedespărțiți, însă acum e de negăsit! Ce s-a ales de James, fratele Angelinei Jolie,...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat. Toţi bărbaţii...
Artistul din România care a cântat pentru șapte președinți americani. 'Prima oară am fost cu...
Anul școlar 2020-2021. Noutăți pentru milioane de elevi. Anunțul oficial
Adevătul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”. Nu te vei mai uita la fel...
Bilanțul tragic al zilei. Cazuri COVID-19 în România
Adele a slăbit mai mult. E de nerecunoscut. Cum arată acum cântăreața
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Revoluţie la WhatsApp! Se introduce funcţia pe care milioane de utilizatori o aşteptau
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide