Care spun bancherii că este cea mai mare problemă a antreprenorilor români

Redactor:
Alexandra Pele
Cea mai mare problemă a antreprenorilor români o reprezintă "graba" cu care se îndreaptă către insolvență atunci când întâmpină dificultăți financiare, este de părere Bogdan Neacșu, vicepreședinte Volksbank.

Anul 2014 a dat semnale pozitive în ceea ce privește creditarea, susține Bogdan Neacșu, vicepreședinte Volksbank, însă problema insolvențelor continuă să reprezinte o provocare atât pentru mediul de afaceri și pentru sectorul bancar.

„Ne lovim de problema insolvențelor. Aceasta este cea mai mare problemă a antreprenorului român. Foarte repede merge către insolvență”, a declarat Neacșu vineri la ZF LIVE.

În opinia sa, anul 2014 a indicat o relansare a creditării pentru că „există foarte multă lichiditate în piață, costul creditării a scăzut, iar modul în care se dezvoltă anumite segmente precum IT, agricultura sau industria prelucrătoare este încurajator”, a spus vicepreședintele Volksbank.

Foto: Volksbank

„Sunt semnale că micii antreprenori încep să conștientizeze că e bine să-și dezvolte anumite capacități de producție”, a mai precizat el, adăugând că banca pe care o reprezintă urmărește să dezvolte capitalul autohton.

„Multinaționalele vin și stau perioade determinate de timp. Din punctul lor de vedere e o problemă de costuri. De aceea, noi urmărim să dezvoltăm capitalul autohton”, a declarat Neacșu.

Numărul insolvențelor a scăzut în prima parte a anului

În prima jumătate a acestui an, numărul insolvențelor a scăzut cu aproximativ 10%, la 12.453 de proceduri dechise, cele mai afectate domenii fiind construcțiile, industriile textilă, extractivă și metalurgica, precum și sectorul hotelurilor și restaurantelor, potrivit unei analize a Coface România.

Asta în condițiile în care în 2013 România a avut a doua cea mai mare rată a insolvențelor raportate la numărul de firme active din Europa Centrală și de Est, de 6,44%, iar numărul insolvențelor deschise pe parcursul anului a fost dublu față de cel din Ungaria, unde sunt cu 30% mai puține companii active, potrivit Coface.

Astfel, în România au fost deschise anul trecut 27.145 de insolvențe, dublu față de Ungaria și de 300 de ori mai mult decât în Polonia, în condițiile în care numărul firmelor active este de patru ori mai mare.

Mai mult, aproximativ un sfert din companiile insolvente în anul 2013 erau profitabile sau aveau o lichiditate teoretică pozitivă, astfel că nu subperformanța financiară a dus la incapacitate de plată, ci mai degrabă deciziile defectuoase de management, potrivit Coface.

25 de miliarde de euro, bani blocați din cauza insolvențelor

Valoarea creanțelor pe care alte companii trebuie să le recupereze de la firmele în insolvență se ridică la circa 10 miliarde de euro, aproape dublu față de suma pe care o au de recuperat bancherii, potrivit datelor Asociației Române a Băncilor (ARB).

„Noi apreciem că suma acestor companii, suma creanțelor blocate în procesul de insolvență la nivelul acestor companii înseamnă undeva la 10 miliarde de euro, în condițiile în care băncile au 5,4 miliarde de euro sume blocate în acest proces”, preciza Florin Dănescu, președintele executiv ARB, la finele lunii iunie.

Totodată, statul român are de recuperat datorii în valoare de 10 miliarde de euro de la companiile aflate în insolvență.

EXCLUSIV | Avem o nouă forţă în Liga 1? ”Are un buget foarte mare”. Echipa...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Este ANUNŢUL MOMENTULUI despre ALOCAŢII ŞI PENSII! Ce se va întâmpla în curând
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Elon Musk vrea să implanteze microcipuri în creierele oamenilor. Tot ce trebuie să știi despre...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Truc genial: cum scoți sâmburii din măsline ușor. Secretul grecilor s-a aflat, e senzațional
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide