Carpathian Gold vrea să deschidă trei exploatări de aur și cupru în Hunedoara

Carpathian Gold vrea să deschidă trei exploatări de aur și cupru în Hunedoara
Compania Samax România, parte a grupului canadian Carpathian Gold, vrea să deschidă trei exploatări de aur și cupru în județul Hunedoara, care vor genera pe parcursul a 20 de ani investiții de până la 1,2 miliarde de dolari, potrivit prefectului de Hunedoara, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Publicat: 11/03/2013, 17:01
Actualizat: 03/07/2013, 17:29

Compania Samax România, parte a grupului canadian Carpathian Gold, vrea să deschidă trei exploatări de aur și cupru în județul Hunedoara, care vor genera pe parcursul a 20 de ani investiții de până la 1,2 miliarde de dolari, potrivit prefectului de Hunedoara, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că o firmă înregistrată în România cu capital canadian vrea să deschidă trei exploatări de aur și cupru în județul Hunedoara.

„Nu este vorba despre o fostă exploatare, ci despre una nouă. Zăcământul de la Rovina conține cantități importante de aur și cupru, 120 de tone de aur și 100.000 de tone de cupru. Canadienii de la Samax, o firmă românească cu capital canadian, au făcut prospecțiunile necesare și au găsit cantități importante de aur și cupru, dânșii dorind exploatarea acestor zăcaminte. Exploatarea de la Rovina se va găsi pe raza a trei comune: Crișcior, Bucureșci și Buceș și va fi o investiție de mare amploare, pe parcursul a 20 de ani se va investi între 850 de milioane de dolari și 1,2 miliarde de dolari, cu crearea a 600 de locuri de muncă în exploatarea propriu-zisă și încă 1.400 de locuri în servicii”, a declarat prefectul Sorin Vasilescu.

Potrivit acestuia, metoda de exploatare va fi prin flotație, fără să se folosescă cianuri, și va rezulta un aliaj de cupru cu aur, fiind vorba despre „două mine de suprafață în regim de carieră și una de subteran, prin mijloace moderne care presupun prăbușirea minereului și extragerea lui în totalitate prin metode care nu s-au folosit până acum în România”.

„Perioada de avizare anunțată de investitori ar fi undeva la patru-cinci ani. Investitorul a subliniat la întâlnire că în perioada următoare se deschide o activitate economică similară în Brazilia, iar profitul obținut acolo se va investi în România”, a declarat șeful Cancelariei prefectului de Hunedoara, Dan Terteci.

Samax România este înregistrată în Baia Mare și a avut, la finele anului 2010, un profit de 1.650 de lei, cu 39 de salariați, conform datelor de la Ministerul Finanțelor.

Samax România este deținută indirect de Carpathian Gold, prin compania Samax Romania Limited, înregistrată în Insulele Virgine. Pe lângă concesiunea din România, Carpathian mai deține o licență de explorare/exploatare minieră în Brazilia.

În 2011, Samax a raportat către Ministerul Finanțelor venituri de 30,46 milioane lei, similare cu valoarea cheltuielilor.

Concesiunea de la Rovina este situată în Munții Apuseni, la circa 20 de kilometri de Roșia Montană.

Concesiunile învecinate sunt deținute de companii canadiene sau de statul român. Astfel, proiectul minier de la Roșia Montană este dezvoltat de către Roșia Montană Gold Corporation, controlată de grupul canadian Gabriel Resources. În aceeași zonă, compania canadiană Eldorado Gold deține concesiunea minieră de la Certeju de Sus. Situat în vecinătate este și depozitul de cupru de la Roșia Poieni, cel mai mare din România. administrat de societatea de stat Cuprumin. Cu resurse estimate la 900.000 tone, la Roșia Poieni sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României.

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi....
Simona Halep și-a inaugurat piscina la vila de la Izvorani și a făcut senzație în...
Băutura care te deshidratează cel mai mult în timpul caniculei. De evitat
Gina Pistol revine pe micile ecrane. Ce emisiune va prezenta iubita lui Smiley după ce...
Scandalul dintre Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan a ajuns subiect principal în presa din Germania!...
Horoscop INEDIT. Care e cea mai favorizată zodie
PNRR-ul României, criticat aspru de presa din Germania: ”Comisia Europeană ar putea respinge planul fără...
Dacia Sandero cucerește Europa încet, dar sigur. Rezultatul impresionant obținut de mașina românească
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Ce pedeapsă a primit femeia din România care a furat diamante de milioane de dolari...
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi....
Imagini INTIME cu scene de nuditate dintr-o lume CENZURATĂ
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Cum poți să mergi gratis cu metroul. Bucureștenii trebuie să afle asta imediat
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la...
Horoscop august 2021. O lună cu schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce...
Adevărul despre Toni Iuruc. Simona va fi șocată! Ce a făcut în 2020? Rușine uriașă
Bombă! Adevărul despre Toni Iuruc. Poate fi dovada unei despărțiri? Ce ascunde „omul de afaceri”
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...