Carpathian Gold vrea să deschidă trei exploatări de aur și cupru în Hunedoara

Carpathian Gold vrea să deschidă trei exploatări de aur și cupru în Hunedoara
Compania Samax România, parte a grupului canadian Carpathian Gold, vrea să deschidă trei exploatări de aur și cupru în județul Hunedoara, care vor genera pe parcursul a 20 de ani investiții de până la 1,2 miliarde de dolari, potrivit prefectului de Hunedoara, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Publicat: 11/03/2013, 17:01
Actualizat: 03/07/2013, 17:29

Compania Samax România, parte a grupului canadian Carpathian Gold, vrea să deschidă trei exploatări de aur și cupru în județul Hunedoara, care vor genera pe parcursul a 20 de ani investiții de până la 1,2 miliarde de dolari, potrivit prefectului de Hunedoara, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că o firmă înregistrată în România cu capital canadian vrea să deschidă trei exploatări de aur și cupru în județul Hunedoara.

„Nu este vorba despre o fostă exploatare, ci despre una nouă. Zăcământul de la Rovina conține cantități importante de aur și cupru, 120 de tone de aur și 100.000 de tone de cupru. Canadienii de la Samax, o firmă românească cu capital canadian, au făcut prospecțiunile necesare și au găsit cantități importante de aur și cupru, dânșii dorind exploatarea acestor zăcaminte. Exploatarea de la Rovina se va găsi pe raza a trei comune: Crișcior, Bucureșci și Buceș și va fi o investiție de mare amploare, pe parcursul a 20 de ani se va investi între 850 de milioane de dolari și 1,2 miliarde de dolari, cu crearea a 600 de locuri de muncă în exploatarea propriu-zisă și încă 1.400 de locuri în servicii”, a declarat prefectul Sorin Vasilescu.

Potrivit acestuia, metoda de exploatare va fi prin flotație, fără să se folosescă cianuri, și va rezulta un aliaj de cupru cu aur, fiind vorba despre „două mine de suprafață în regim de carieră și una de subteran, prin mijloace moderne care presupun prăbușirea minereului și extragerea lui în totalitate prin metode care nu s-au folosit până acum în România”.

„Perioada de avizare anunțată de investitori ar fi undeva la patru-cinci ani. Investitorul a subliniat la întâlnire că în perioada următoare se deschide o activitate economică similară în Brazilia, iar profitul obținut acolo se va investi în România”, a declarat șeful Cancelariei prefectului de Hunedoara, Dan Terteci.

Samax România este înregistrată în Baia Mare și a avut, la finele anului 2010, un profit de 1.650 de lei, cu 39 de salariați, conform datelor de la Ministerul Finanțelor.

Samax România este deținută indirect de Carpathian Gold, prin compania Samax Romania Limited, înregistrată în Insulele Virgine. Pe lângă concesiunea din România, Carpathian mai deține o licență de explorare/exploatare minieră în Brazilia.

În 2011, Samax a raportat către Ministerul Finanțelor venituri de 30,46 milioane lei, similare cu valoarea cheltuielilor.

Concesiunea de la Rovina este situată în Munții Apuseni, la circa 20 de kilometri de Roșia Montană.

Concesiunile învecinate sunt deținute de companii canadiene sau de statul român. Astfel, proiectul minier de la Roșia Montană este dezvoltat de către Roșia Montană Gold Corporation, controlată de grupul canadian Gabriel Resources. În aceeași zonă, compania canadiană Eldorado Gold deține concesiunea minieră de la Certeju de Sus. Situat în vecinătate este și depozitul de cupru de la Roșia Poieni, cel mai mare din România. administrat de societatea de stat Cuprumin. Cu resurse estimate la 900.000 tone, la Roșia Poieni sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
VIDEO. Paula Seling, apariție de senzație pe străzile Parisului: "Câți artiști pot face asta? Respect"
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...