Cât au cheltuit în total românii de 1 Mai pe servicii turistice. Doar în primele trei zile de vacanță au plătit pe litoral peste 8 milioane de lei pentru mâncare și distracție

Cât au cheltuit în total românii de 1 Mai pe servicii turistice. Doar în primele trei zile de vacanță au plătit pe litoral peste 8 milioane de lei pentru mâncare și distracție
Publicat: 03/05/2013, 18:17
Actualizat: 31/01/2019, 20:24

Numărul turiștilor aflați în mini-vacanța de 1 Mai a crescut cu 26% față de anul trecut, datorită zilelor libere și tarifelor mai mici, aceștia cheltuind peste 19 milioane de lei doar pentru servicii turistice, cu 9% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, informează Mediafax.

„În toate zonele turistice din țară au înoptat aproximativ 100.000 de persoane, față de 79.000 anul trecut. (…) În primele trei nopți ale minivacanței, în unitățile de cazare clasificate de pe litoralul românesc s-au cazat circa 27.500 de români, cu 10% mai mulți fată de anul 2012. Pe lângă aceștia, peste 10.000 de turiști au înoptat în unități neclasificate”, potrivit datelor Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Stațiunile cele mai căutate au fost și în acest an cele din Mamaia și Vama Veche, unitățile de cazare clasificate fiind ocupate în proporție de 95%.

Bugetul mediu de cheltuieli estimat pentru alte servicii decât cazare și mic dejun, este de 100 de lei pe zi, astfel că pentru primele trei zile de vacanță pe litoral s-au încasat peste 8,25 milioane de lei pentru mâncare și distracție.

„Chiar dacă litoralul a fost cel mai intens mediatizat, totuși, pe primul loc în preferințele românilor au fost destinațiile turistice rurale, pe care peste 40.000 de români le-au ales și datorită sărbătorilor de Paște, imediat următoare zilei de 1 Mai. Pentru acest segment, creșterea este de peste 30% (…) Din cauza resurselor financiare reduse alocate pentru petrecerea sărbatorilor de primăvară, majoritatea românilor au preferat anul acesta să petreacă separat cele două evenimente. Astfel, de Paște va urma un alt flux de turiști, cu această ocazie ei preferând tradițiile autentic românești și vor alege ca destinație de vacanță tot zonele rurale din România”, se arată în comunicatul FPTR.

Aproximativ 20.000 de turiști au mers la munte, nivel similar celui de anul trecut, iar unitățile de cazare de pe Valea Prahovei au fost ocupate în proporție de 60-70%, în timp ce în celelalte stațiuni montane gradul de ocupare a fost de până la 60%.

În stațiunile balneare au mers circa 10.000 de turiști, în stagnare față de 2012, alegerea fiind determinată de tarifele mai mici și piscinele ca alternativă mai ieftină a litoralului. În Deltă au ajuns peste 2.500 de români, număr de două ori și jumătate mai mare decât anul trecut.

Peste 8.000 de turiști români au plecat în vacanțe în afara țării, în creștere cu 42%, datorită, în principal, numărului mare de zile libere comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Cei mai mulți dintre românii care au plecat în străinatate cu ocazia zilei de 1 Mai vor petrece și Paștele în aceeași destinație. Cele mai solicitate destinații au rămas, ca și anul trecut, Bulgaria și Grecia.

„Contrar estimărilor vehiculate în ultimele zile despre numărul de turiști care au preferat Bulgaria cu ocazia zilei de 1 Mai, de 15-16.000 de turiști români, în realitate au fost de șase ori mai puțini, aproximativ 3.000 de români trecând granița pentru a face o vacanță în țara vecină în această perioadă”, se precizează în comunicat.

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Meteorologii anunță că vremea se răcește și revin ploile