Cât costă un angajat la stat. Cheltuielile cu forța de muncă în sectorul bugetar au explodat în câteva luni

Redactor:
Dan Straut
Cât costă un angajat la stat. Cheltuielile cu forța de muncă în sectorul bugetar au explodat în câteva luni
Creșterile salariale din sectorul bugetar a dus la o explozie a cheltuielilor

În trimestrul IV 2017, costul orar al forței de muncă în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare a înregistrat o rată de creștere de 1,29% față de trimestrul precedent și de 14,29% față de același trimestru din 2016, arată datele comunicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).

În formă brută (neajustată), față de aceleași perioade de comparație, variația costului orar al forței de muncă a avut o tendință similară cu forma ajustată sezonier (+2,37%, respectiv +15,65%).

Comparativ cu același trimestru al anului precedent, costul orar al forței de muncă a crescut în toate activitățile economice.

Pe principalele activități ale sectorului economic, cele mai mari creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activități de spectacole, culturale și recreative (28,73%), în industria extractivă (21,56%) și în activități de servicii administrative și activități de servicii suport (16,61%), determinate în principal de aplicarea prevederilor legale în domeniu.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după efectul zilelor lucrătoare) ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, astfel: în administrație publică cu 27,58%, în sănătate și asistență socială cu 18,56% și în învățământ cu 16,81%.

„Creșterea față de același trimestru al anului precedent – indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forța de muncă a fost de 14,24%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 15,65%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creșteri similare (14,48%, respectiv 15,64%)”, precizează INS, într-un comunicat.

Față de trimestrul III 2017, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut, în trimestrul IV 2017, în majoritatea activităților economice.

Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în industria extractivă (14,32%), în tranzacții imobiliare (8,8%) și în intermedieri financiare și asigurări (7,17%). Cea mai mare scădere a costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a avut loc în învățământ (-24,1%) ca urmare a creșterii timpului efectiv lucrat față de trimestrul precedent (fenomen caracteristic acestei activități în trimestrul al IV-lea al fiecărui an, cauzat de reînceperea anului școlar).

„În trimestrul IV 2017, creșterea față de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forța de muncă a fost de 1,22%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 1,57%. Creșterile înregistrate de cele două componente – pentru indicii în formă brută (neajustată) – au fost de 2,34%, respectiv 2,49%”, se mai arată în comunicatul INS.

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Câștig fabulos al unui parior român! A mizat nebunește că dă gol Panțîru pentru FCSB!...
Cine ar putea fi noul ministru al Sănătăţii, după demiterea lui Voiculescu! Ce nume s-au...
Masoneria din România are un nou Mare Maestru
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Ce au vorbit Harry şi William la înmormântarea Prinţului Philip. Dialogul dintre cei doi, descifrat...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Trecutul STRANIU al poliţistului care l-a trântit la pământ pe inginerul argeşean! Ce făcea bărbatul...
Ce trenuri merg spre litoral din toată România. Anunțul de ultimă oră al CFR făcut...
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
One day check-up: analizele importante pentru evaluarea stării de sănătate a bărbaţilor
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide