Cât de lung e drumul, potrivit lui Isărescu, de la creștere economică până la buzunarul oamenilor

Cât de lung e drumul, potrivit lui Isărescu, de la creștere economică până la buzunarul oamenilor
Publicat: 28/05/2015, 12:03

„Lumea se întreabă de ce avem creștere economică dacă nu se simte în buzunarele oamenilor? Putem să le explicăm că de la creștere economică până la buzunarul omului e ceva drum, e un drum lung și că indicatorul care trebuie să fie folosit este venitul disponibil, ce rămâne omului în buzunar, după ce-și plătește impozitele. Păi, dacă am început, în sfârșit, să ne plătim impozitele și nu mai luăm salarii pe alte căi, avem mai puțin venit disponibil, nu?”, a spus Isărescu la conferința „Rolul piețelor financiare nebancare în susținerea creșterii economice”, organizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară la ASE.

Totodată, venitul disponibil se reduce odată cu rambursarea creditelor contractate de la bănci, guvernatorul arătând că intermedierea financiară a scăzut de la 40% la 30% din PIB, o reducere de 10 puncte procentuale a volumului de credite.

Isărescu a făcut totodată referire la proiectul legislativ „Scade rata”, care ar fi permis ușurarea poverii debitorilor bancari în anumite cazuri și care a fost abandonat, blamând în schimb, din nou, proiectul inițiat de circa 150 de parlamentari împreună cu avocatul Gheorghe Piperea, care prevede ștergerea datoriilor de către bancă în cazul restituirii imobilului adus drept garanție, în cazul incapacității de plată a creditului.

„Ar trebui explicat de ce un program de ușurare a poverii rambursării creditelor bazat pe venitul disponibil a fost dat uitării, nu mai spune nimeni despre el. În schimb, apar tot felul de proiecte de ușurare, care nu fac altceva decât să descurajeze a la long creditarea, chiar s-o pună la pământ. Dar nu este loc mai bun să se discute decât la ASE (despre acest subiect – n.r.). Dacă s-ar discuta la Banca Națională, mai mult decât s-a discutat, iar s-ar spune că suntem avocații băncilor, și chiar că nu suntem”, a mai spus șeful BNR.

În urmă cu două zile, guvernatorul a criticat acest demers în cadrul unei conferințe la banca centrală, spunând că orice inițiativă legislativă care prevede că debitorii băncilor pot restitui împrumuturile cu imobilele depuse garanție pentru credite va descuraja total creditarea, întrebând cine va mai acorda finanțări imobiliare în aceste condiții.

„Referitor la ultimele inițiative legislative, întreb și eu public: cine va mai acorda credite imobiliare dacă se preconizează prin lege că rambursarea se va face în clădiri?! Această inițiativă omoară din start creditarea viitoare. În consecință, soluțiile de tipul „credit după nevoi, rambursări după disponibilități” dezechilibrează balanța între debitorii actuali și viitori, nu are rost să-i împovărăm pe viitorii debitori cu greșeala din trecut și prezent. Este subminată viabilitatea activității bancare”, afirma Isărescu marți.

Revenind la venitul disponibil diminuat, guvernatorul a punctat că oamenii nu pot trăi mai bine, chiar dacă salariul crește, pentru că veniturile scad din moment ce efectuează plăți mari pentru rambursarea creditului.

„Deci trebuie ajutat, dacă vrem să crească consumul sustenabil, trebuie găsite formule de a menține venitul disponibil prin restructurări viabile în domeniul creditului”, a menționat șeful BNR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja...
Câinii și pisicile vă pot ucide. Alertă pentru proprietarii de animale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea