Cât vor cheltui europenii de sărbători

Redactor:
Mihai Gongoroi
Cât vor cheltui europenii de sărbători
Europenii vor cheltui în medie 461 de euro în perioada sărbătorilor de iarnă, cu 3,4% mai mult față de 2018, ceea ce face ca piața totală estimată a cheltuielilor din această perioadă în Europa să ajungă la 189,5 miliarde de euro, potrivit unui studiu Deloitte.

Sondajul, realizat în șapte țări europene care acoperă diferite regiuni ale continentului, Germania, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Rusia și Spania, și care analizează patru categorii de cheltuieli, respectiv cadouri, alimente, activități de socializare și călătorii, arată că britanicii intenționează să cheltuiască cea mai mare sumă, 639 de euro, în timp ce olandezii cea mai mică, 341 de euro.

Cele mai multe cumpărături de sărbători se fac în noiembrie sau în prima jumătate a lunii decembrie, iar cea mai mare parte a bugetului de sărbători va fi cheltuită pe cadouri (43%), apoi pe alimente (29%), călătorii (17%) și activități de socializare (11%).

„Creșterea sumelor alocate pentru cheltuielile de sărbători este explicată de situația încurajatoare a economiei, resimțită la nivelul gospodăriilor europene. Mai mult de jumătate dintre respondenții studiului (53%) consideră că în 2020 evoluția economiei va fi pozitivă sau neutră, iar 67% dintre ei spun că anul acesta au o sumă egală sau mai mare disponibilă pentru cumpărăturile de sezon. Promoțiile, inclusiv campaniile de Black Friday, influențează decizia de a cheltui mai mult, după cum indică 35% dintre respondenți”, spune Oana Buhăescu, director de audit și lider pe retail la Deloitte România.

Studiul relevă că în ciuda înregistrării unei creșteri a cheltuielilor în mediul online, magazinele fizice încă joacă un rol important în această perioadă a anului. Din suma totală de 461 de euro, europenii vor cheltui 310 euro în magazine fizice, ceea ce reprezintă mai mult de două treimi (67%) din bugetul estimat de sărbători. Pe de altă parte, sumele cheltuite online în Europa vor fi cu 4,9% mai mari în acest an comparativ cu 2018.

Principalele trei metode preferate de plată ale europenilor pentru cheltuielile online sunt cardul de debit, portofelul digital și cardul de credit, în timp ce, pentru cumpărăturile în magazinele fizice, aceștia preferă cardul de debit, urmat de numerar și de cardul de credit.

Primele trei tipuri de cadouri pe care adulții le așteaptă se numără ciocolata, cărțile și produsele cosmetice/parfumurile, arată studiul. Clasamentul cadourilor preferate de femei este identic, în timp ce bărbații preferă cărțile, bomboanele, urmate de alimente și băuturi. În ceea ce privește copiii sub 12 ani, majoritatea respondenților (46%) susțin că vor să primească jucării, urmate de articole educaționale și cărți. În rândul adolescenților, pe primul loc se află ciocolata, urmată de cărți și jocuri.

Studiul este efectuat pe baza datelor obținute în urma aplicării unui chestionar pe un eșantion de peste 6.100 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani. Informațiile au fost colectate în perioada 16 septembrie-11 octombrie 2019.

 

Inchide