Câți artiști cu contract de muncă trăiesc în România. Orașele în care nu locuiește niciun scriitor

Publicat: 11/05/2014, 18:39
Actualizat: 06/09/2019, 19:55

Artiștii din România reprezintă în jur de 0,2% din numărul total de salariați din economie și sunt plățiti cu circa 1.262 de lei pe lună, cu peste 22% mai puțin decât salariul mediu net la nivel național, reiese din cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS).

În România există aproape 10.000 de actori, dansatori și muzicieni

La finele anului trecut, în România existau, oficial, 9.994 de actori, dansatori și muzicieni cu acte în regulă, în ușoară creștere față de finele anului 2012, când 9.901 persoane erau înregistrate la Inspecția Muncii ca desfășurând activități de interpretare artistică (caen 9001), potrivit datelor centralizate de gândul.

Capitala este „centrul cultural” din acest punct de vedere, având la sfârșitul anului trecut un număr de 2.298 de artiști, în creștere cu mai puțin de 1% față de 2012. Pe locul doi s-a clasat județul Cluj, cu 1.040 de actori, dansatori și muzicieni, în creștere cu 1,1% față de 2012, urmat de Timiș cu 694 de artiști, în creștere cu aproape 3% față de anul anterior.

Cele mai „sărace” trei județe din punct de vedere al numărului de artiști care oferă spectacole sunt Ialomița, Sălaj și Teleorman.

Astfel, în Ialomița și în Sălaj, în cei doi ani analizați nu a fost înregistrat niciun salariat cu astfel de activități, iar în Teleorman, cei patru actori, dansatori sau muzicieni înregistrați în 2012 au dispărut din evidență la finele anului trecut.

Totodată, cei mai puțini artiști pot fi văzuți pe scenele din Bistrița-Năsăud, Buzău, Tulcea, Călărași sau Mehedinți, unde numărul lor este mai mic de 50 de persoane.

FOTO: Octav Ganea/Publimedia

Cele mai bune evoluții din punct de vedere al numărului de salariați „artiști” s-au consemnat în județele Caraș-Severin și Hunedoara, unde numărul de actori, dansatori și muzicieni a crescut cu 66,6%, respectiv cu 34,8%.

La polul opus s-au clasat județele Teleorman, de unde a dispărut această categorie, Buzău – unde s-a înregistrat o scădere de 52,7% a numărului de salariați, acesta ajungând la 17 persoane, și Călărași – unde numărul a scăzut cu 13 procente, ajungând la 37 de persoane la finele anului trecut.

Niciun scriitor în Olt și Tulcea

Mai mult de jumătate dintre sculptorii, pictorii, caricaturiștii și scriitorii (caen 9003) din România se află în Capitală, respectiv 1.076 de persoane, în creștere cu 1,8% față de finele lui 2012, potrivit datelor de la Inspecția Muncii.

După București, în topul celor mai „creative” județe se află Dolj, unde la finele anului trecut erau înregistrați 183 de sculptori, pictori și scriitori, în creștere cu 2,8% față de aceeași perioadă a anului anterior. Pe cea de-a treia poziție a podiumului s-a clasat județul Timiș, cu 140 de persoane, în creștere cu 19,6% față de 2012.

Pe de altă parte, în județele Olt și Tulcea nu există niciun salariat care să desfășoare activități de creație artistică. Mai mult, în trei județe din țară, respectiv Mehedinți, Giurgiu și Călărași, există câte o singură persoană înregistrată ca făcând parte din această breaslă.

FOTO: Razvan Lupica/Publimedia

Totodată, la nivel național există patru județe în care numărul de sculptori, pictori și scriitori s-a dublat, respectiv Maramureș, unde a ajuns la 59 de persoane, Ilfov, 22, Vaslui 5 și Vrancea, 8.

La polul opus se află județele Neamț și Botoșani, cu evoluții negative. Astfel, în Neamț, numărul salariaților care desfășoară activități de creație artistică a scăzut cu 33,3%, ajungând la 10 persoane, iar în Botoșani, cu 32%, ajungând la 17 persoane la finele lui 2013.

Denumirile utilizate în prezentarea meseriilor din acest material sunt în unele cazuri generice și se referă la cele mai practicate profesii din ramura respectivă. Cu toate că unii salariați sunt înregistrați într-un județ, există posibilitatea ca aceștia să-și desfășoare activitatea propriu-zisă și în afara zonei respective.

În textul de mai sus au fost analizate statisticile aferente următoarelor coduri CAEN:

CAEN 9001 – Această clasă include producția de spectacole teatrale, concerte și spectacole de operă sau balet în direct, precum și alte producții scenice.

CAEN 9003 – Această clasă include activități ale artiștilor individuali cum ar fi sculptori, pictori, caricaturiști, gravori, activități ale scriitorilor individuali pentru toate subiectele, activități ale ziariștilor independenți, restaurări ale operelor de artă cum ar fi picturile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații