Câți bani va împrumuta România în fiecare secundă din 2014

Câți bani va împrumuta România în fiecare secundă din 2014
Publicat: 15/01/2014, 12:29
Actualizat: 20/03/2019, 14:32

România va împrumuta 428 de euro în fiecare secudă din 2014, cu 11% mai puțin decât în 2013, 82 de euro reprezentând dobânzile și comisioanele plătite de stat pentru împrumuturile prin care va fi finanțată datoria publică, reiese din calculele gândul pe baza celor mai recente informații ale Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

În total, statul va împrumuta anul acesta circa 60,1 miliarde de lei, echivalentul a 13,5 miliarde de euro, sumă suficientă pentru a plăti pensiile pe un an și trei luni. La un cost mediu de 6 milioane de euro pe kilometru, România ar putea să-și tripleze rețeaua de autostrăzi cu aceeași sumă. Banii pe care statul îi va împrumuta în 2014 sunt suficienți pentru a construi 2.250 de kilometri.

Anul viitor, suma va urca la 466 de euro pe secundă, din care 88 de euro vor reprezenta costurile de finanțare, reiese din serviciul datoriei publice guvernamentale calculat pe baza datoriei contractate la 31 august 2013.

Evoluția datoriei publice

Datoria publică a România a ajuns, în octombrie 2013, la nivelul de 38,7% din PIB, respectiv 242 de miliarde de lei, circa 54,7 miliarde de euro, la un curs mediu de 4,4190 lei/euro. Datoria guvernamentală a înregistrat un salt semnificativ în 2009, când a crescut cu aproape 10 puncte procentuale, de la 13,4% din PIB cu un an înainte, la 23,6%. Deficitul bugetar, respectiv diferența dintre veniturile bugetului și cheltuielile statului, a urcat la 9% din PIB, de la 5,7% cu un an înainte, respectiv 2,9% în 2007.

Situația economică s-a deteriorat pe fondul crizei, iar autoritățile au decis să ia un împrumut de circa 20 de miliarde de euro de la Fondul Monetar Internațional (FMI), Comisia Europeană (CE) și Banca Mondială (BM) pentru a asigura finanțarea deficitului și a datoriei publice. O parte din banii împrumutați, respectiv 9,7 miliarde de euro, au ajuns la Banca Națională a României (BNR) care i-a folosit pentru a „ține cursul”, leul trecând în acea perioadă printr-un proces accentuat de depreciere. În afară de împrumuturile de la partenerii financiari internaționali, România se mai împrumută prin emisiuni de titluri de stat, cumpărate pe piața locală în special de către bănci.

În fiecare an, statul trebuie să finanțeze o parte din datoria publică, respectiv împrumuturile care ajung la scadență. Acestea sunt „rostogolite”, adică înlocuite cu alte împrumuturi. În 2012, necesarul de finanțare a fost de 14,4 miliarde de euro. Anul trecut, suma a crescut cu 6,2% ajungând la 15,3 miliarde de euro. În 2014, totalul va fi de 13,5 miliarde de euro, iar în 2015, suma se va ridica la circa 14,7 miliarde de euro.

Când va scăpa România de împrumutul luat de la FMI în 2009

Împrumutul de 20 de miliarde de euro de la FMI, CE și BM este plătit pe de o parte de BNR, din rezerva valutară a României, ceea ce slăbește poziția valutară a Băncii Naționale, însă nu afectează bugetul de stat, și pe de alta de MFP, din Trezorerie.

Anul trecut, Finanțele au avut de plătit o „rată” totală de 1,185 miliarde de euro în contul împrumutului din 2009, cea mai mare parte mergând la FMI, mai exact puțin peste un miliard de euro.

În 2014, Guvernul trebuie să achite o sumă similară, respectiv 1,186 miliarde de euro, vârful serviciului datoriei publice fiind în 2015, când statul va trebui să returneze 1,8 miliarde de euro din suma împrumutată de la partenerii internaționali.

Anul acesta, peste un miliard se vor îndrepta către FMI, în timp ce Comisiei îi vor reveni circa 150 de milioane de euro, reprezentând sobânzi și comisioane, iar Băncii Mondiale 20,5 milioane de euro, tot pentru finanțarea costurilor de împrumut.

Finanțele vor scăpa de împrumutul de la FMI începând cu 2016, iar de la CE începând cu 2020. Ultimii bani din acest pachet financiar se vor îndrepta către BM în perioada 2022-2023.

Ce dobânzi se plătesc anual din bugetul de stat

În 2014, de la bugetul de stat se vor cheltui câte 72,6 euro pe secundă pentru dobânzile aferente împrumuturilor din care este finanțată, printre altele, datoria publică. Suma este cu 5,5% mai mare decât cea de anul trecut, când, în fiecare secundă s-au plătit circa 68,8 euro, reiese din calculele gândul pe baza datelor din bugetul de stat.

Practic, 10,2 miliarde de lei, echivalentul a 2,17 miliarde de euro, se vor duce anul acesta pe dobânzi, în condițiile în care veniturile totale ale bugetului de stat este de 100,9 miliarde de lei, circa 22,6 miliarde de euro. La un calcul simplu reiese că din fiecare 100 de lei colectați din impozite, taxe și alte venituri, 10 lei vor fi cheltuiți pentru a plăti costurile împrumuturilor contractate de stat.

Banii aferenți plății dobânzilor este de peste cinci ori mai mare decât suma alocată de guvern anul acesta pentru cheltuielile de capital, respectiv investițiile finanțate din surse proprii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel...