Câți bani vrea să aducă „regele asfaltului” Dorinel Umbrărescu la Banca Română de Credite și Investiții

Câți bani vrea să aducă regele asfaltului Dorinel Umbrărescu la Banca Română de Credite și Investiții
Publicat: 11/04/2014, 13:18
Actualizat: 06/02/2016, 04:30

Banca Română de Credite și Investiții a prelut această denumire la 10 februarie, după ce ATE Bank a fost preluată de Umbrărescu de la Piraues Bank Grecia pentru 10 milioane de euro, acesta controlând 93,27% din acțiunile băncii.

Instituția de credit a început cu un capital social de 37 de milioane lei și un împrumut subordonat de 5 milioane euro.

Acționarii BRCI au decis în adunarea din 7 aprilie să extindă componența Consiliului de Supraveghere cu doi membri, la cinci persoane, fiind numiți Magdalena Luminița Manea, fost director adjunct al Fondului de Garantare a DepozitelorBancare, și George Romeo Ciobănașu, fost director general adjunct al Băncii Comerciale Carpatica. Numirea celor doi membri urmează să fie aprobată de Banca Națională a României.

Magdalena Manea și-a început cariera în BNR, fiind implicată în dezvoltarea pieței valutare, a administrăriii rezervelor valutare, în programul de împrumuturi externe și executarea strategiei de servisare a datoriei externe de la finalul anilor ’90.

George Ciobănașu, cu o experiență bancară de peste zece ani, a mai deținut funcții de management în Banca Transilvania, Bancpost și Millenium Bank România.

„Desemnarea doamnei Magdalena Luminița Manea și a domnului George Romeo Ciobănașu a fost făcută în cadrul strategiei generale a băncii de atragere a celor mai buni specialiști pentru lărgirea expertizei profesionale și pentru suplimentarea resurselor necesare organizării băncii în conformitate cu actualul cadru legislativ și noile reglementări ale Băncii Naționale a României”, se arată într-un comunicat al instituției de credit.
Totodată, firma KPMG România a fost desemnată ca auditor financiar al băncii pentru o perioadă de trei ani.
La adunarea din 9 mai, acționarii vor discuta propunerea de numire ca membru în Consiliul de Supraveghere a Ancăi Ciontea, director de calitate la Luxten, după ce Valentina Șiclovan s-a retras.
Ciontea a lucrat în domeniul bancar pe zona de risc, ocupând diverse funcții în Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Credit Europe Bank și Citibank România.

Pentru conducerea băncii au fost propuși Doru Petruți, pentru funcția de director general adjunct Divizia Risc, și Eugen Cirstea pentru cea de director general adjunct Divizia Piețe Financiare, procedurile de aprobare de către banca centrală fiind în curs.

Petruți are o experiență bancară de peste 16 ani, ocupând în ultima perioadă funcția de director al Direcției de Administrare a Riscurilor la Royal Bank of Scotland România
Cirstea are o vechime în domeniul bancar de 23 de ani, având anterior poziții de vicepreședinte și director executiv la Banca Comercială Română.
Propunerea lui Cirstea vine după retragerea lui Dorin Badea, fostul director al tre­zoreriei UniCre­dit Țiriac Bank, din funcția de vice­președinte pe tre­zo­re­rie, piețe de capital și private banking.

După noile numiri și aprobarea de către BNR, Consiliul de Supraveghere al băncii va fi format din Roxana Moldovanu – președinte și patru membri, respectiv Ștefan Nanu, Magdalena Luminița Manea, George Romeo Ciobănașu și Anca Ciontea.

Conducerea băncii va fi asigurată de Marinel Burduja din poziția de director general, secondat de patru directori generali adjuncți: Andrei Nicolae Popovici, Gabriel Arsene, Doru Călin Petruți și Eugen Cirstea.
La finele lunii decembrie a anului trecut, grupul elen Piraeus Bank a finalizat vânzarea subsidiarei ATE Bank România către omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, după ce tranzacția, pentru 93,27% din acțiunile ATE Bank România, anunțată în aprilie, a primit toate avizele necesare.

Omul de afaceri Dorinel Umbrărescu a semnat în luna aprilie un acord cu Piraeus Bank privind preluarea subsidiarei ATE Bank România, în schimbul a 10,3 milioane de euro pentru 93,27% din acțiunile instituției de credit.

Ulterior, Umbrărescu a ajuns la un acord și cu un alt acționar, SIF Oltenia, astfel că participația lui a crescut la 93,91% din acțiuni.

ATE Bank România a fost înființată în anul 1990, ca Banca pentru Mica Industrie și Libera Inițiativă, fiind prima bancă cu capital mixt (român și străin) din România.
În iunie 2006 Agricultural Bank of Greece (ATE Bank Greece) a preluat pachetul majoritar de acțiuni. Odată cu schimbarea acționarului majoritar s-a modificat și numele băncii, devenind astfel ATE Bank România.
Uniunea Națională a Cooperației Meșteșugărești UCECOM deține 3,83% din acțiunile ATE, iar alți acționari, persoane fizice și juridice 2,9%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York