Cazul „Ghețăria”. Direcția de Sănătate Publică a descoperit „urme masive de mucegai” și „risc accidentogen pentru consumatori”. Ce așteaptă inspectorii

Cazul Ghețăria. Direcția de Sănătate Publică a descoperit urme masive de mucegai și risc accidentogen pentru consumatori. Ce așteaptă inspectorii
Publicat: 23/04/2013, 08:30
Actualizat: 29/07/2014, 21:27

Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB) așteaptă ca departamentul său juridic să decidă care sunt măsurile ce trebuie luate în cazul „Ghețăriei”, după ce la controlul de amploare din 5 aprilie a luat decizia de suspendare a activității depozitului și aplicarea unor amenzi contravenționale.

Decizia de suspendare a activității a fost ulterior contestată la Tribunalul București Secția IX Contencios Administrativ și Fiscal de către reprezentantul legal al Continent Marine Enterprise SA, firmă care deține depozitul frigorific.

„În prevederile Ordonanței nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor la art.32, a1.3, se stipulează că >. În acest moment se așteaptă punctul de vedere solicitat compartimentului juridic pentru adoptarea demersurilor legale care trebuie întreprinse în continuare”, se arată în răspunsul primit de gândul de la DSP MB.

Gândul a publicat la începutul lunii aprilie o anchetă realizată cu camera ascunsă la complexul comercial cunoscut sub numele de „Ghețărie”, aparținând firmei Continent Marine Enterprise SA șicare funcționează în București, în Bulevardul Timișoara nr 82, în sectorul 6.

Ce au găsit la „Ghețărie” inspectorii de la sănătate publică

La controlul din 5 aprilie de la complexul comercial, inspectorii DSP au constatat mai multe „neconformitățicu normele de igienă în vigoare” :

– „pereții și plafoanele depozitelor decomercializare a produselor alimentare neigienizate, prezentând urmemasive de mucegai;

– instalațiile sanitare pentru asigurarea apei reci defecte,astfel încât nu se asigură apa rece în cantități suficiente;

– nu se asigură apacaldă curentă la grupurile sanitare; grupurile sanitare insalubre (gresiespartă și murdară, pereți murdari cu urme de mucegai );

– depozitareaneorganizată a reziduurilor menajere solide, în cantități masive, direct pesol;

– ghena neamenajată corespunzător (fără racord la apă și canalizare șifără platformă betonată);

– curtea interioară cu pavimentul degradat și zone deretenție a apelor pluviale cu risc accidentogen pentru consumatori”.

Ulterior, înziua de 12 aprilie, dată de la care a intrat în vigoare decizia de suspendare a activității depozitului, DSP a organizat o acțiune de verificare a respectării deciziei de suspendare. „La data și ora controlului (10:00-11:30) s-a constatat faptul că depozitele alimentare erau închise, având aplicate lacăte la încuietori și sigilii (sigiliile au fost aplicate de către societatea sus menționată)”, se arată în datele de la DSP.

Despre emiterea deciziei de suspendare a activității DSP a informat și Garda Financiară, Oficiul pentru Registrul Comerțului și Primăria Sectorului 6 „pentru a lua măsuri conform competențelor”.

Din informațiile remise gândulde DSP reiese că în 12 aprilie, la ora 14:00, a fost transmisă, pe fax, la Serviciul Control în Sănătate Publică, plângerea împotriva deciziei de suspendare a activității depusă de administratorul SC Continent Marine Enterprise SA, în care era menționată și invitația ca în termen de 5 zile calendaristice să se constate remedierea deficientelor și să se dispună redeschiderea unității, în caz contrar DSP-MB ar putea fi eventual obligată la plata de despăgubiri în urma transpunerii litigiului înaintea instanțelor de contencios administrativ”.

În următoarea zi, sâmbătă, 13 aprilie, o echipă de inspectori a DSP a efectuat o reverificare în cursul dimineții, când s-a constatat că unitatea funcționa, iar reprezentantul legal al societății a făcut dovada depunerii în instanță a cererii de chemare în judecată, înregistrată la Tribunalul București Sectia IX Contencios Administrativ și Fiscal.

Contactat de gândul, după intrarea în vigoare a deciziei de intrare în vigoare, administratorul special al SC Continent Marine Enterprise SA, Nikos Papanikolau, a susținut că autoritățile nu ar fi trebuit să închidă hala. El a precizat ulterior că în depozit au avut loc lucrări de igienizare.

Autoritățile sanitare veterinare au decis încă de acum șase ani închiderea „Ghețăriei”, după ce au constatat că funcționează în condiții improprii.Aici carnea, mezelurile, lactatele și peștele se vindeau direct de pe niște lăzi, vitrinele frigorifice fiind scoase din prize.

Pentru prețuri cu câțiva lei mai mici decât la alte magazine, sute de bucureșteni își riscă zilnic sănătatea cumpărând produse din „Ghețărie”, după cum spun inspectorii de la ANSVSA.

Deși există decizii definitive ale instanțelor de judecată, inclusiv una a Tribunalului de arbitraj de la Washington, hala funcționează în continuare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Protest în Ungaria. Mii de oameni s-au adunat la un miting organizat de rivalul lui...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Casa te atacă cu bile de vopsea și gaze lacrimogene
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ