Ce condiții au pus nemții de la Daimler pentru MEGAINVESTIȚIA de la Cugir. Președinte CJ Alba: „La rectificare, ministerele trebuie să obțină finanțarea”

Ce condiții au pus nemții de la Daimler pentru MEGAINVESTIȚIA de la Cugir. Președinte CJ Alba: La rectificare, ministerele trebuie să obțină finanțarea
Publicat: 17/07/2013, 20:35
Actualizat: 29/07/2014, 20:50

Acordul pentru investiția de 300 de milioane de euro anunțată în aprilie de Daimler AG la Cugir a devenit oficial. Dan Șova ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Național și Investiții Străine și reprezentanții legali ai Daimler AG au semnat în această săptămână acordul investițional între Guvern și constructorul german Daimler.

Dan Șova a asigurat delegația germană de faptul că Guvernul României, împreună cu autoritățile locale, „vor face toate eforturile necesare pentru asigurarea unui bun climat investițional”, astfel încât compania germană să aibă cele mai bune condiții pentru a-și desfășura și dezvolta investiția, potrivit Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Național.

Grupul din Stuttgart va investi peste 300 de milioane de euro în filiala sa din România, Star Transmission Cugir (STC), pentru a servi segmentul de vârf al cererii în cutii de viteze și componente ale sistemelor de transmisie ale Mercedes.

Ce condiții au pus nemții

La discuțiile cu autoritățile române, reprezentanții companiei germane au solicitat sprijinul autorităților locale pentru punerea la punct a infrastructurii de apă, canalizare, precum și a accesului la drumul național din zonă.”Toate aceste lucrări le avem deja începute”, a declarat recent pentru gândul Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.

„Daimler vrea construirea unui sens giratoriu pe drumul național Deva-Orăștie-Vințu de Jos-Sebeș, drum care trece prin apropierea autostrăzii Deva-Orăștie. Pe lângă acesta, va fi construit un nou drum, de circa un kilometru, care să facă legătura sensului giratoriu cu zona unde se găsește fabrica. CNADNR va organiza licitație pentru a stabili constructorul. Trebuie relocată o stație meteo și trebuie mutate utilități, cum ar fi rețele electrice”, a declarat pentru gândul președintele CJ Ion Dumitrel.

Toate aceste investiții ar trebui să fie gata la finele acestui an, începutul anului viitor, cel târziu, a declarat Ion Dumitrel.

Șeful CJ Alba spune că deocamdată nu a fost calculată o sumă totală pentru investițiile solicitate de Daimler. „La rectificare, în iulie, ministerele de resort vor trebui să obțină finanțare pentru a rezolva aceste investiții”, spune președintele CJ Alba.

În aprilie, surse apropiate discuțiilor au declarat ca nemții cer finalizarea autostrăzii către Arad și refacerea drumului dintre Cugir și Sebeș, potrivit Știrilor ProTv.

La cât evaluează nemții compania Star Transmission Cugir

Star Transmission Cugir a fost înființată în urmă cu 13 ani de Daimler împreună cu statul român, prin Uzina Mecanică Cugir, deținută de Compania Națională Romarm.

În urmă cu aproape 12 ani, Daimler deținea 58% din acțiunile firmei mixte Star Transmission Cugir, iar Uzina Mecanică Cugir 42%, potrivit informațiilor de pe site-ul Star Transmission.

„Daimler AG aduce ca aport la STC capital în valoare de aproximativ 5 milioane euro (utilaje in valoare de 2,2 milioane Euro și un aport în numerar în valoare de 2,8 milioane euro). UMC aduce ca aport la STC capital în valoare de aproximativ 4 milioane euro (utilaje in valoare de 2,1 milioane euro și clădire/teren în valoare de 1,9 milioane euro)”, se arată pe site-ul STC, la informațiile aferente anului 2001 din istoria companiei.

Ulterior, Daimler a devenit acționar majoritar, având 78% din pachetul de acțiuni, iar Uzina Mecanică Cugir – 22%.

În aprilie anul acesta, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a anunțat, citat de Știrile ProTV, că Daimler AG a cumpărat pachetul de 22% din acțiuni pe care le mai deținea statul român, prin Compania Națională Romarm, la firma Star Transmission Cugir SRL. Pe site-ul companiei se arată că în martie a fost semnat contractul de vânzare-cumpărare, după care STC a devenit 100% parte a concernului Daimler.

Suma avansată de ministrul Vosganian și cu care nemții ar fi cumpărat pachetul de acțiuni la STC este de 4 milioane de euro.

La rândul său, Nicolae Emil Muntean, directorul general al Parcului Industrial Cugir, societate in subordinea Consiliului Judetean Alba, a declarat în aprilie că suma cu care Daimler a cumpărat cele 22% din acțiuni a fost de 3.850.000 de euro.

Reiese că Daimler evalueză compania Star Transmission la 17,5 milioane de euro.

În prezent, societatea din Cugir are acționariat exclusiv german.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii