Ce promite un șef al Fisc-ului: Desființarea ghișeelor, eliminarea tonelor de hârtie și informatizarea sistemului

Ce promite un șef al Fisc-ului: Desființarea ghișeelor, eliminarea tonelor de hârtie și informatizarea sistemului
Publicat: 19/09/2012, 17:12
Actualizat: 21/03/2019, 18:16

Conducerea Băncii Mondiale va aproba în octombrie-noiembrie un proiect pe care Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) îl va derula cu instituția financiară, care presupune reoraganizarea ANAF în opt direcții regionale, din 2013, și reducerea numărului de administrații fiscale, scrie Mediafax.

„În octombrie-noiembrie, îl aprobă (proiectul – n.r.) boardul Băncii Mondiale și sperăm să înceapă din ianuarie”, a declarat, miercuri, Mihai Constantin, vicepreședinte al ANAF, în cadrul unei conferințe organizate de Asociația pentru reformarea sistemului de impozite și taxe.

Constantin a precizat că, de la 1 ianuarie 2015, ANAF va avea 47 de administrații fiscale, câte una în fiecare județ și în fiecare sector al Capitalei.
Potrivit înțelegerii dintre autoritățile române și experții FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială, ANAFva fi reorganizată în următorii trei ani, iar activitatea celor 221 de administrații financiare va fi concentrată în 8 direcții regionale și 47 de birouri locale.

„Vom aproba până la finele anului 2012 un proiect multianual cu Banca Mondială pentru a sprijini acest proiect”, se arată în scrisoarea suplimentară de intenție convenită de autoritățile române cu experții Fondului Monetar Internațional, Comisiei Europene și Băncii Mondiale.

În același document se mai spune că au fost întărite eforturile de constrângeri fiscale prin creșterea capacității de analiză de risc și audit, și prin îmbunătățirea cooperării cu Autoritatea Națională a Vămilor și Garda Financiară.

„Vrem să desființăm ghișeele, vom elimina tonele de hârtie și vom lucra doar electronic. Vrem să rupem interacțiunea la ghișeu și să lucrăm de la distanță. Acest lucru înseamnă informatizare, o legislație mai stabilă și o infrastructură națională care să fie interconectabilă cu celelalte sisteme care dețin date despre bunurile și veniturile debitorilor. Atunci va fi foarte interesant să vedem interacțiunea dintre persoane fizice și persoane juridice”, a menționat vicepreședintele ANAF.

El a arătat că, din circa 600.000 de firme care depun bilanțuri, peste jumătate înregistrează pierderi de mai mulți ani și acestea ar trebui să dea explicații de ce „stau” pe pierdere. Deși în unele cazuri este vorba despre un management defectuos al afacerii, în multe situații se constată la analiza documentelor că majoritatea firmelor cu pierderi înregistrează în contabilitate cheltuieli pentru casă, mașini, renovări, „bani din care trăiesc familii intregi”.

Potrivit programului convenit cu insituțiile internaționale, principalele îmbunătățiri procedurale pe care ANAF le va implementa în perioada 2012-2016 sunt creșterea gradului de declarare electronică la distanță până la 98% din totalul declarațiilor primite pentru persoanele juridice, în cazul declarațiilor care pot fi depuse prin acest sistem, introducerea unui catalog de servicii pentru contribuabili și a standardelor de calitate în domeniul asistenței contribuabililor, creșterea ariei de cuprindere a activității de asistență contribuabili, pentru a se transforma în unicul punct de contact al contribuabilului cu ANAF, stimularea creșterii ponderii plăților prin sistemul bancar, crearea pentru contribuabili (persoane fizice și juridice) a posibilității de a-și vizualiza situația fiscală, de a solicita și de a primi documente prin portalul ANAF.

Raluca Ghinea, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Victoraș Micula, mașini de sute de mii de euro. Dani Mocanu aproape că l-a lăsat...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
MESAJE de PAȘTE 2024. Impresionează-ți rudele și prietenii de Sărbătorile Pascale