Ce trebuie să facă toți românii care au Bitcoin, Ethereum sau Ripple. Decizia luată de Fisc

Redactor:
Dan Straut
Ce trebuie să facă toți românii care au Bitcoin, Ethereum sau Ripple. Decizia luată de Fisc
Mai multe pe gandul.info

Veniturile trebuie declarate în primul rând în vederea impozitării (10%), iar dacă au depășit pragul de 22.800 de lei în anul 2017, trebuie declarate și în vederea aplicării contribuțiilor sociale și a celor pentru sănătate – asta în cazul persoanelor care nu sunt și salariate.

Dacă respectivele criptomonede (Bitcoin, Ethereum, Ripple etc.) sunt recunoscute ca valută, veniturile trebuie trecute la categoria venituri din investiții sau din activități financiare, iar dacă nu – la categoria „alte venituri”.

Interesant este că la veniturile fiinanciare se iau în considerare și pierderile, astfel că se poate declara numai diferența dintre câștiguri și pierderi, în timp ce la „alte venituri” trebuie declarate sumele ca atare, au mai arătat experții fiscali.

„Este mai bine ca aceste venituri să fie declarate, chiar dacă acum Fiscul se bazează exclusiv pe conformarea voluntară. Oricum, la încasarea veniturilor din criptomonede este utilizat contul bancar, și acolo se va vedea totul, din punct de vedere fiscal”, a declarat Gabriel Sincu, coordonatorul Departamentului Impozite Directe din cadrul EY România.

Experții fiscali au mai spus că există deja persoane în România care „au realizat venituri de ordinul milioanelor de euro din criptomonede și care și-au pus problema declarării. Le-am recomandat să le declare, pentru că este mai sigur așa”.

Inchide