Cea mai mare despăgubire plătită anul trecut în baza polițelor RCA a depășit un milion de euro, după un accident în Italia. La cât a ajuns dauna medie

Cea mai mare despăgubire plătită anul trecut în baza polițelor RCA a depășit un milion de euro, după un accident în Italia. La cât a ajuns dauna medie
Publicat: 09/04/2024, 18:00

Cea mai mare despăgubire plătită anul trecut în baza unei polițe RCA a depășit 5,6 milioane lei, deci peste 1,1 milioane de euro, conform unei analize printre membrii Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), care reprezintă cea mai mare parte a pieței de profil.

Despăgubirea-record plătită de un asigurător din cadrul UNSAR a fost acordată pentru a acoperi prejudiciile rezultate dintr-un accident de amploare provocat în Italia de o autoutilitară care avea poliță RCA încheiată în România.

Înființată în 1994, UNSAR reprezintă 22 de companii de profil, care dețin o pondere de aproximativ 90% din piața locală de asigurări.

Potrivit datelor asociației de profil, valoarea însumată a primelor zece despăgubiri plătite în baza polițelor obligatorii RCA în 2023 a fost de 34,7 milioane lei. Fiecare dintre aceste despăgubiri a acoperit atât vătămări corporale, cât și daune materiale.

Dauna medie plătită în baza polițelor RCA a crescut semnificativ în 2023, cu peste 8%, ajungând la valoarea de 10.750 lei, ceea ce echivalează cu aproximativ 2.150 de euro.

Asigurătorii au plătit anul trecut despăgubiri record în baza polițelor RCA, de 4,2 miliarde lei (aproximativ 840 de milioane de euro, adică o medie de 2,3 milioane de euro zilnic). Acestor sume li se adaugă rezerve în valoare de 2,3 miliarde lei pentru daunele avizate (RBNS), dar și 2,35 miliarde lei aferente daunelor neavizate (IBNR).

Ce arată raportul ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) arată, în raportul pieței pentru anul 2023, că asiguratorii autorizați au plătit despăgubiri pe segmentul RCA pentru aproximativ 292.000 dosare de daună, care au însumat plăți în valoare de aproximativ 3,1 miliarde de lei, rezultând o daună medie de 10.750 de lei, în creștere cu 8% comparativ cu anul precedent. Dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale în anul 2023 s-a situat la aproximativ 76.741 de lei (în scădere cu peste 11% față de 2022), iar cea plătită pentru daune materiale la 8.867 de lei (în creștere cu peste 8% comparativ cu 2022)

UNSAR atrage atenția că cele 292.000 de dosare nu includ însă daunele avizate la sucursalele asigurătorilor din UE care prestează activităţi de asigurare în România pe baza dreptului de stabilire (FOE), nici la cele deschise la Fondul de Garantare a Asiguraților în urma falimentelor City Insurance și Euroins și nici dosarele de daună care sunt deschise, dar se află în rezervă. Aceste daune nu sunt incluse nici în calculul indicatorilor specifici precum rata daunei sau rata combinată care sunt prezentați în același raport.

Conform raportului ASF, industria de asigurări a plătit anul trecut, doar în baza polițelor RCA, despăgubiri de peste 4,2 miliarde lei, din care 3,1 miliarde lei au plătit asigurătorii autorizați de ASF și 307 milioane lei sucursalele asigurătorilor din UE care prestează activități de asigurare în România pe baza dreptului de stabilire (FOE), iar 794 milioane lei au fost plătite de FGA – Fondul de Garantare a Asiguraților.

„Tocmai de aceea, pentru a obține o înțelegere completă a pieței RCA, este foarte important ca în calculul tuturor indicatorilor relevanți să fie incluse și daunele avizate la companiile care au intrat în faliment, în speță City Insurance și Euroins, deoarece aceste două companii dețineau peste 70% din totalul dosarelor deschise la acel moment. Nu în ultimul rând, trebuie incluse despăgubirile achitate de BAAR pentru neasigurați atât în țară cât și în străinătate, deoarece fondul din care aceste despăgubiri se plătesc este constituit din contribuțiile asigurătorilor RCA, ca procent din primele RCA încasate”, arată UNSAR.

Per ansamblul pieței, asiguratorii din România membri ai UNSAR plătesc despăgubiri de circa 5,2 milioane de euro în fiecare zi calendaristică.

Citiți și:

Ce a decis ASF, după discuțiile cu transportatorii și asigurătorii? Măsurile menite să diminueze efortul financiar al posesorilor de polițe RCA

STUDIU | Doar 1 din 10 români ar fi pregătit financiar în cazul unui dezastru care i-ar afecta locuința

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Lapte cu sodă caustică și peroxid de hidrogen. Producătorii mascau produsele stricate
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto