Mona Scarisoreanu
14.05.2017
Financiar

Cei mai mari investitori din România. Câți bani au trimis anul trecut în țară românii din străinătate

Cei mai mari investitori din România. Câți bani au trimis anul trecut în țară românii din străinătate
Românii din străinătate au trimis în țară nu mai puțin de 3,5 miliarde de dolari în 2016, în creștere față de anul precedent.

Într-un interviu acordat agenției MEDIAFAX, Massimo Canovi, Head of Southern Europe, MoneyGram arată că sumele care sunt trimise din România în alte țări au început să se majoreze, semn că economia crește, iar companiile angajează cetățeni străini, în special din Orientul Îndepărtat. Pe de altă parte, în țară intră sume tot mai mari dinspre nordul continentului, ceea ce înseamnă că românii care lucrau înainte în Italia și Spania, s-au mutat în Marea Britanie, Norvegia și Suedia.

Un alt fenomen semnalat de Canovi este acela legat de transferul de bani în interiorul țării, tot mai mulți bucureșteni apelând la acest serviciu pentru a trimite bani în alte localități.

Redăm interviul integral cu Massimo Canovi, Head of Southern Europe, MoneyGram:

Reporter: Care sunt țările de unde se trimit cele mai mari sume în România?

Massimo Canovi: Am observat că sumele care înainte intrau în țară din zona Europei de sud, acum vin dinspre nordul continentului. Astfel, românii care până acum munceau în Italia sau Spania s-au mutat în Marea Britanie sau în țările nordice, cum ar fi Norvegia sau Suedia. Am văzut cum tranzacțiile au crescut simțitor din nordul Europei către România. Principalele țări de unde sunt trimiși bani în România sunt Marea Britanie, Italia, Spania și Germania.

Care este valoarea medie pe tranzacție?

 Suma medie trimisă pe o tranzacție este de 300 de euro. Acesta a scăzut față de anii trecuți din cauza crizei. Însă, piața din România este într-o continua creștere.

Care sunt ultimele date privind sume trimise din străinătate în România prin intermediu MoneyGram?

 Fiindcă suntem în mijlocul unei tranzacții financiare nu putem furniza nici o informație financiară (not.red. Ant Financial, serviciul de plăți online al companiei chineze de e-commerce Alibaba, va cumpăra furnizorul de servicii de transfer de bani MoneyGram pentru suma de 880 milioane1.2 miliarde de dolari, conform informațiilor apărute în presă). Pot însă să vă spun că, din datele Băncii Mondiale în 2016, românii care lucrează în străinătate au trimis în țară 3,5 miliarde de dolari, comparativ cu 2015 când în România au intrat 3,085 miliarde de dolari.

Există însă un flux al banilor dinspre România în alte țări. Unde pleacă banii?

Am observat o creșterea a fluxurilor dinspre România către întreaga lume. Sumele trimise din România către alte zone ale lumii au crescut simțitor. O explicație poate fi aceea că unii români trăiesc acum peste hotare și trimit bani în străinătate pentru a putea trăi în țările respective înainte să se întoarcă acasă sau că firmele au început să angajaze în România cetățeni străini. Economia românească a început să crească și a început să se importe forță de muncă din alte țări. Este un semn foarte bun pentru România. Interesant este cu sume importante sunt trimise în Orientul Îndepărtat, ceea cear putea însemna că în România lucrează cetățeni din această zonă, care trimit bani acasă.

În ce zone alte lumii sunt trimiși, în special, banii?

În Spania, Italia, dar și, așa cum am spus, în Orientul Îndepărtat. Fenomenul este unul foarte interesant.

 Comparând sumele care intră în țară cu cele care ies din România, la ce concluzie se ajunge?

Valoarea sumelor transmise din România peste hotare este în creștere, însă aceasta nu reprezintă decât o mică parte din totalul sumelor care intră în România. Pot însă să vă spun că am constatat că românii au început să trimită bani dintr-o localitate într-alta, iar MoneyGram a devenit un instrument interesant.

 În interiorul țării de unde pleacă banii și unde se duc?

Banii pleacă din București către alte orașe ale țării.

Cum procedează românii care apelează la seviciul MoneyGram pentru transferul de bani? Preferă aplicația de pe telefonul mobil sau merg tot la ghișeu?

Vă pot spune că, la nivel internațional, veniturile digitate globale înregistrate de MoneyGram la sfârșitul anului 2016 MoneyGram au crescut cu circa 16% față de anul anterior fiindcă noi acum ne axăm și pe alte canale – online, mobil si chioșc, nu numai pe tranzacțiile cash to cash. Am lansat recent o aplicație pe Facebook prin care utilizatorii pot trimite și primi rapid bani. De exemplu, românii care trăiesc în Marea Britanie sau în alte țări nordice au în continuare canalul cash to cash, dar avem contracte și cu Poșta din Marea Britanie și cu lanțul de magazine Tesco, care au un chioșc prin care pot face singuri tranzacții. O parte dintre aceștia accesează și internetul. Însă segmentul cash to cash are o pondere foarte mare în ceea ce privește tranzacțiile către România. Însă, acest trend se păstrează și la nivel mondial. Conform datelor furnizate la nivel global de câtre Mastercard, circa 80% dintre clienți prefer cash to cash, la fel ca și anul trecut, chiar dacă marii operatori de transferuri de bani se axează pe digitalizare.

Inchide