Cele mai valoroase startup-uri din lume: Snapchat, Uber și Xiaomi valorează împreună peste 100 miliarde de dolari

Publicat: 17/03/2015, 19:39

Potrivit Business Insider, care citează un clasament alcătuit de The Wall Street Journal, „The Billion-Dollar Startup Club”, în anii următori vor apărea tot mai multe asemenea startup-uri revoluționare.

Snapchat: 19 miliarde de dolari

Snapchat a fost evaluată în decembrie 2014 la suma de 10 miliarde de dolari, dar dorește să obțină o nouă finanțare, pentru o valoare de 19 miliarde de dolari. Evan Spiegel a înființat Snapchat, aplicația de mesagerie foto, care le permite utilizatorilor să trimită fotografii și videoclipuri care dispar automat după o perioadă de timp presetată. Snapchat a beneficiat, până acum, de o finanțare de 648 milioane dolari, iar printre investitorii în startup s-au numărat Yahoo, Kleiner Perkins și SV Angel.

După cum relata gândul, cel mai tânăr miliardar din lume, Evan Spiegel, duce o viață excentrică, dar rămâne cu picioarele pe pământ. Într-un interviu recent, antreprenorul care locuiește într-o casă de 3,3 milioane de dolari a declarat că „a avut mult noroc” și „viața nu este dreaptă cu toată lumea”.

Uber: 41,2 miliarde de dolari

Uber este o companie americană care a dezvoltat o aplicație pentru tablete și telefoane inteligente, care le pemite clienților să comande limuzine cu șofer sau taxiuri. Uber a lansat aplicația pentru iPhone în urmă cu cinci ani, oferindu-le clienților posibilitatea de a închiria rapid limuzine cu șofer. Ulterior, din cauza rivalității cu jucători mai mici, compania le-a oferit clienților posibilitatea de a comanda taxiuri sau mașini cu tarife mai mici decât limuzinele.

Aplicația pentru telefoanele inteligente face legătura între pasageri și cel mai apropiat șofer disponibil pentru a-și oferi serviciile contra cost, Uber fiind o alternativă la firmele de taximetrie. „Din păcate, însă, serviciul este într-o fază incipientă și aproape inutilizabil în acest moment, după cum am aflat în cele șase ore în care am încercat să mă deplasez prin București cu o mașină Uber. Când am reușit, în sfârșit, să comand o mașină prin aplicație, șoferul a ajuns în altă parte, câteva străzi mai încolo”, a relatat reporterul gândul, care a încercat să testeze serviciul Uber, la momentul lansării din România.

Directorul executiv al Uber este Travis Kalanick, iar compania a primit o finanțare uriașă de la 5,9 miliarde dolari, de la Benchmark Capital, Menlo Ventures, Google Ventures și KPCB. Travis Cordell Kalanick s-a născut în 1976 și are o avere de 5,3 miliarde dolari, fiind al 290-lea cel mai bogat american din top 500 Forbes. Antreprenorul a înființat motorul de căutare controversat Scour, compania de file-sharing Red Swoosh și serviciul de transport Uber. Mama sa a lucrat în divizia de publicitate a cotidianului Los Angeles Daily News.

În 1998, Kalanick a renunțat la UCLA pentru a înființa un motor de căutare multimedia, Scour. În 2000, autoritățile americane au acționat în justiție Scour, pentru încălcarea drepturilor de autor. În septembrie 2000, compania a intrat în faliment, pentru a se proteja de un proces.

În 2007, Akamai Technologies a cumpărat Red Swoosh, serviciul de file-sharing al lui Kalanick, pentru suma de 19 milioane de dolari. În 2009, alături de Garrett Camp, Kalanick a înființat un alt startup controversat, Uber, care activează acum și în România.

Xiaomi: 46 miliarde de dolari

Xiaomi este cel mai valoros startup din lume, valorând 46 miliarde de dolari. Xiaomi, companie înființată în 2010, este condusă de directorul executiv Jun Lei. În scurt timp, Xiaomi a devenit al treilea cel mai mare producător de smartphone-uri din lume, după Samsung și Apple. Compania a obținut până acum o finanțare de 1,4 miliarde dolari, de la investitori precum IDG Capital Partners, DST Global și Digital Sky Technologies.Lei June este supranumit „Steve Jobs al Chinei” și deține 77,8% din Xiaomi. În 2011, Lei s-a situat pe locul 201 în clasamentul Forbes al celor mai bogați chinezi. În 2014, a fost desemnat Antreprenorul Anului de către aceeași revistă.

Lei, născut în 1969, are o diplomă în inginerie și în 1992, s-a angajat la Kingsoft, unde a fost tehnician și apoi președinte al companiei (1998). În 2000, Lei a înființat Joyo.com, o librărie online, pe care a vândut-o în 2004 celor de la Amazon pentru 75 milioane de dolari. În 2007, a demisionat de la Kingsoft și a investit în companiile Vancl.com și UCWeb. La ultima a devenit președinte. În 2010, Lei Jun a înființat Xiaomi Inc, o companie tehnologică ce activează pe piața smartphone-urilor, aplicațiilor mobile și a altor bunuri electronice.

La nivelul lui 2011, Lei investise deja în 20 de companii chineze. În 2014, Lei a devenit al 8-lea cel mai bogat om din China, cu o avere de 13,3 miliarde dolari.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Unde aleg românii să plece de Paște?