Centrală termică vs. CET. Cât costă „independența energetică” și ce economii ar putea face românii care optează pentru o centrală pe gaz

Publicat: 23/09/2014, 12:14
Actualizat: 21/03/2019, 09:17

Costul mediu al gigacaloriei (Gcal) la nivel național este de circa 227 de lei pentru populație, cu 29,7% mai mult decât prețul plătit pentru producerea căldurii cu ajutorul unei centrale termice pe gaz, de circa 175 de lei pe Gcal. Mai mult, producerea Gcal în sistem centralizat costă în jur de 328 de lei la nivel național, diferența fiind suportată de autoritățile locale care subvenționează încălzirea.

Costurile diferă în principal pentru că sistemele centralizate sunt învechite, au pierderi considerabile, de circa 40% și au fost gândite pentru a deservi un număr mai mare de consumatori. Pe măsură ce debranșările au luat avânt și eficiența sistemelor a scăzut considerabil, explică Cătălin Draguleanu, Country Manager Ariston, invitat luni la ZF LIVE.

Debranșările reprezintă o sursă considerabilă de venit pentru companiile din domeniu, acestea reprezentând între 55 și 65 la sută din piață, în scădere față de anii anteriori. Diferența o reprezintă înlocuirile, durata medie de viață a unei centrale fiind în România de 12-15 ani și proiectele noi, respectiv construcțiile în care se instalează de la început o astfel de instalație, spune Draguleanu.

Lupta autorităților locale pentru împiedicarea debranșărilor

Asociațiile de proprietari de la bloc ar putea fi nevoite să opteze pe viitor, prin lege, dacă doresc ca locuințele să fie racordate la sistemul centralizat sau dacă proprietarii preferă centralele. Varianta mixtă ar putea fi interzisă prin modificările aduse planului național de acțiune în domeniul eficienței energetice. Măsura ar urma să se aplică însă doar construcțiilor noi.

Draguleanu este de părere că măsura se înscrie în eforturile autorităților de a limita debranșările, măsuri similare fiind luate pe plan local.

„După perioada de boom din anii 2002-2003, au apărut tot felul de inițiative la nivelul administrațiilor locale. Ei împart orașul în zone de încălzire, iar acolo unde au mai mulți abonați și unde implicit sistemul este mai eficient energetic încearcă să combată debranșărileâ”, a explicat country managerul Ariston pentru gândul.

Astfel de acțiuni au avut loc la Timișoara sau la Târgu Mureș, unde asociațiile de proprietari au dat în judecată autoritățile locale și au câștigat în instanță.

Ineficiența sistemului centralizat de încălzire a dus la situații și mai bizare la Bacău, unde în 2011 primăria a plătit pentru instalarea unor centrale termice deoarece nu mai aveau posibilitatea să furnizeze căldură pentru o serie de consumatori care au rămas izolați după ce vecinii s-au debranșat.

Costurile instalării unei centrale termice

Mai multe județe din România, printre care Alba, Sibiu, Satu Mare sau Bistrița au ajuns să fie renunțe cu totul la sistemul centralizat de încălzire. În alte părți însă, lipsa infrastructurii de gaz a făcut ca locuitorii să depindă în continuare de căldura și apa caldă furnizate de CET-uri, Oradea și Constanța fiind în această situație.

Costul unei centrale termice pe gaz variază, în funcție de tehnologie și de marcă, între 1.700 de lei și 2.700 de lei.

În cazul unui apartament cu două camere și 60 de metri pătrați, costul total poate ajunge până la 6.500 de lei. Acesta include costul de debranșare, costul centralei termice, a instalației de gaz, a radiatoarelor și a instalațiilor, precum și manopera și costul pentru autorizația de funcționare a centralei.

URMĂRIȚI AICI INTEGRAL EMISIUNEA ZF LIVE DE LUNI

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Reacția șefului TikTok după promulgarea legii care interzice aplicația în SUA