CFR a semnat contracte de 183,5 milioane euro, din fonduri UE, pentru infrastructura feroviară

CFR a semnat contracte de 183,5 milioane euro, din fonduri UE, pentru infrastructura feroviară
Publicat: 26/04/2012, 17:53
Actualizat: 31/07/2014, 15:45

CFR a semnat joi nouă contracte, în valoare totală de aproximativ 183,5 milioane euro, din fonduri europene nerambursabile, pentru proiecte de modernizare a infrastructurii feroviare, potrivit Mediafax.

Valoarea totală a contractelor cu finanțare europeană semnate de CFR în cadrul Programului Operațional Sectorial-Transporturi 2007-2013 este de circa 930 milioane euro, se arată într-un comunicat al Ministerului Transporturilor.

„După ce luna trecută am primit aprobarea de la Bruxelles pentru finanțare europeană în valoare de 900 milioane euro, avem toate premisele ca și pentru calea ferată să începem să rambursăm bani de la CE. (…) Partea cea ma dificilă abia acum începe, când trebuie să ne asigurăm că proiectele se derulează în termenele asumate și putem transmite constant facturi la Comisia Europeană pentru a ni se rambursa banii. Iar aici rolurile sunt foarte bine definite: constructorii trebuie să își respecte graficele de lucrări cu care au câștigat contractele, consultanții trebuie să se asigure că sunt respectate standardele de calitate, dar și să proceseze într-un ritm satisfăcător certificatele de plată, iar CFR, ca și CNADNR pentru proiectele pe rutier, trebuie să monitorizeze în permanență respectarea termenilor contractuali și să sancționeze oricând sunt derapaje”, a declarat într-un comunicat ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare.

Cel mai mare contract, de 172 milioane euro fără TVA, vizează execuția lucrărilor de construcții și instalații între stațiile Micăsasa – Coșlariu (36,6 km), parte integrantă a liniei CF Brașov – Simeria, componentă a Coridorului IV paneuropean. Lucrările vor fi realizate de consorțiul Aktor – Arcada.
Termenul de execuție a lucrărilor este de trei ani, la care se adaugă perioada de garanție de doi ani de la finalizarea acestora. Sursa de finanțare este asigurată de Comisia Europeană (85%) și de Guvern (15%).

Alte acorduri se referă la modernizarea stațiilor de cale ferată Slatina și Reșița, pentru șapte milioane euro. Sursa de finanțare este asigurată de Comisia Europeană, cu fonduri nerambursabile, în proporție de 69,25% și de Guvern, cu fonduri de la bugetul de stat, în proporție de 30,75%.

Modernizarea stației CF Slatina va fi realizată de asocierea Vest Construct – Daria Construct – Compania Construcții Feroviare, iar lucrările pentru CF Reșița vor fi derulate de consorțiul Daria Construct – Compania Construcții Feroviare – Vest Construct. Ambele contracte sunt în valoare de 3,5 milioane euro fără TVA și au o durată de execuție de doi ani, la care se adaugă doi ani pentru perioada de garanție.

CFR a semnat și contracte de consultanță și supervizare a lucrărilor de modernizare a 15 stații de cale ferată, în valoare de 5,4 milioane euro.

Acordurile vizează stațiile Slatina, Râmnicu Vâlcea și Reșița Sud (valoare 0,9 milioane euro, consultant asocierea Prointec România – Baicons Impex), Bistrița Nord și Zalău (0,9 milioane euro, Prointec Romania), Slobozia Veche, Călărași, Giurgiu Oraș (0,8 milioane euro, asocierea Baicons Impex – Louis Berger), Sfântu Gheorghe și Tg. Mureș (un milion euro, asocierea Louis Berger – Baicons Impex), Pitești (0,6 milioane euro, asocierea Prointec România – Baicons Impex) și Botoșani, Vaslui, Piatra Neamț, Brăila (1,2 milioane euro, Arex Lider Company). Sumele nu includ TVA.

CFR a mai semnat până în prezent contracte din fonduri europene nerambursabile în valoare totală de aproximativ 746,1 milioane euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Neatenția care îi lasă pe șoferi fără bani. Amenda este uriașă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York