Cine este bancherul turc care va conduce, până în 2016, a treia cea mai mare bancă din România

Publicat: 14/05/2013, 13:40
Actualizat: 20/03/2019, 17:48

Fostul președinte al Credit Europa Bank, Omer Tetik, va fi până la finalul anului 2016 CEO-ul Băncii Transilvania, a treia cea mai mare bancă din România având active de 30,18 miliarde de lei (echivalentul a 6,9 miliarde de euro) la finalul lunii martie, informează Ziarul Financiar.

El a fost numit după mai mult de un an de căutări în care consiliul de administrație al Băncii Transilvania, condus de Horia Ciorcilă, a încercat să găsească un CEO compatibil cu viziunea băncii.

Află mai multe despre noul CEO de la Banca Transilvania

„Îi spunem bun venit lui Omer Tetik în echipa noastră, o persoană compatibilă cu viziunea băncii. Experiența profesională și calitățile personale sunt cartea sa de vizită pentru o asemenea poziție în cadrul Băncii Transilvania. Omer Tetik are întreg suportul meu și al Consiliului de Administrație pentru a pune în aplicare strategia BT”, a declarat Horia Ciorcilă, fondatorul și președintele consiliului de administrație al Băncii Transilvania. Ciorcilă este și unul dintre principalii acționari, deținând în jur de 5% din acțiunile băncii.

FOTO: Octav Ganea/Mediafax Foto

Omer Tetik are 40 de ani, este cetățean român, de origine turcă și este născut în Germania. El are o experiență de peste 17 ani în sectorul bancar. Este absolvent al Faculty of Economics – Middle East Technical University, din Ankara și vorbește fluent 4 limbi străine, inclusiv româna.

Tetik face parte din conducerea executivă a Credit Europe Bank din 2000, unde a debutat ca șef al Diviziei Trezorerie și Instituții Financiare, iar mai apoi a coordonat mai multe departamente inclusiv cele de retail banking, rețea și carduri. În 2010 a fost numit președinte și director general al băncii.

Credit Europe Bank este una dintre băncile de talie medie de pe piață, iar la finalul anului trecut ocupa locul 15, cu active de 5,1 mld. lei. La Banca Transilvania, Tetik va administra active de șase ori mai mari.

În ianuarie 2012, Robert Rekkers a demisionat din funcția de director general al Băncii Transilvania și din cea de membru în consiliul de administrație, după ce a condus banca timp de nouă ani. Rekkers a plecat la grupul Agricover, unde conduce acum Agricover Credit IFN.

FOTO: Viorel Dudau/Mediafax FotoRobert Rekkers

La finele anului trecut, Horia Ciorcilă, președintele CA și acționar al Băncii Transilvania, a primit mandatul administratorilor pentru coordonarea activității băncii și a Comitetului Executiv de Management. Până la acel moment, mandatul de administrator interimar pentru coordonarea activității băncii și a Comitetului Executiv de Management a fost asigurat de Peter Franklin.

Cei mai mari acționari ai băncii sunt Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), cu 14,61%, din titluri și Bank of Cyprus, cu 9,9%. Printre acționarii semnificativi se regăsește SIF Moldova (5%), președintele Consiliului de Administrație al băncii, Horia Ciorcilă, și International Finance Corporation, divizie a Grupului Băncii Mondiale.

Banca din Cluj este printre puținele instituții de credit care au obținut profit în toți anii de criză, după un rezultat record de aproape 400 de milioane de lei în 2008, când câștigul a fost susținut și de vânzarea participației de la compania de asigurări Asiban. În 2009, câștigul băncii a scăzut puternic, la 62 milioane lei, după care a revenit pe un trend ascendent, cu 135 milioane lei în 2010 și 185 milioane lei în 2011, potrivit Mediafax.

Banca Transilvania estimează că va obține în acest an un profit brut de 388 de milioane lei, în urcare cu 14,5% față de rezultatul raporta în 2012, de 340 milioane lei, și o creștere a bilanțului cu 8% până la 31,8 miliarde lei.Acțiunile Băncii Transilvania au scăzut cu 0,39% în prima oră a ședinței bursiere de joi, la 1,285 lei. La această cotație, capitalizarea bursieră a băncii este de 2,445 miliarde lei (564,7 milioane euro).

Acțiunile Băncii Transilvania au crescut cu 2,04% în sesiunea de luni, la 1,298 lei. La această cotație, capitalizarea bursieră a băncii este de 2,47 miliarde lei (571 milioane euro).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani