Coface: Risc de insolvență peste medie pentru 57% dintre companiile din industria cărnii

Coface: Risc de insolvență peste medie pentru 57% dintre companiile din industria cărnii
Publicat: 03/12/2014, 15:12

Coface România a analizat un eșantion de 127 de companii care își desfășoară activitatea în domeniul cărnii.

După patru ani consecutivi în care companiile din industria de prelucrare a cărnii au sacrificat eficiența activității în favoarea dezvoltarii comerciale și a menținerii cotelor de piață, în 2013 a continuat evoluția favorabilă din punctul de vedere al volumului vânzărilor (sectorul înregistrând a treia creștere anuală consecutivă cu 7% a cifrei de afaceri cumulate), fiind însoțită pentru prima dată și de o restabilire a profitabilității (rata netă de 1,71% din cifra de afaceri).

„Această redresare nu este însă nici pe departe de natură a restabili echilibrul financiar de ansamblu al companiilor din sector”, se arată în studiul Coface.

Potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice, pe parcursul anului trecut, 347 de companii și-au desfășurat activitatea în acest sector, generând o cifră de afaceri cumulată de 5,4 miliarde de lei și 20.000 de locuri de muncă, ambii indicatori fiind în creștere cu 7% și, respectiv, 4% comparativ cu anul anterior.

Doar 50 de companii reprezintă 90% din veniturile industriei cărnii

„Restabilirea profitabilității, reușită pe parcursul ultimului an financiar, nu este însă nici pe departe de natură a restabili echilibrul financiar de ansamblu al companiilor din sector, fapt care se reflectă și în analiza situațiilor bilanțiere și a indicatorilor financiari calculați pe baza lor”, se mai arată în studiul citat.

Astfel, doar 50 companii din acest sector înregistrează o cifră de afaceri anuală mai mare de 5 milioane de euro, ele fiind și cele care generează aproximativ 90% din veniturile înregistrate la nivelul întregului sector. Restul companiilor fie nu au desfășurat nicio activitate economică relevantă în 2013, fie înregistrează o cifră de afaceri mai mică de 100.000 de euro pe an.

Aproximativ 40% dintre companiile care activează în industria cărnii au înregistrat o scădere a cifrei de afaceri pe parcursul lui 2013 comparativ cu anul anterior, în condițile în care sectorul la nivel consolidat a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri de 7%. Mai mult decât atât, în contextul în care sectorul, la nivel consolidat, a reușit să-și îmbunătățească performanța prin trecerea pe profitabilitate, circa 40% dintre companii au înregistrat o deteriorare a rezultatului net. În aceste condiții se poate spune ca mediul concurențial al sectorului poate fi clasificat drept unul cu agresivitate peste medie.

Pe parcursul anului 2013 se constată o scădere semnificativă a investițiilor în domeniu față de anul precedent, când au fost alocate sume importante pentru extinderea activelor corporale deținute. Cifrele indică și faptul că, în anul 2013, s-a înregistrat o învechire mai accelerată a activelor, comparativ cu ritmul de înnoire a acestora, ceea ce evidențiază trecerea de la o etapă de investiții (anul 2012) la o etapă de conservare (anul 2013).

În ciuda diminuării semnificative a gradului de îndatorare sectorial (66% în 2013 față de 93% în 2012), ponderea datoriilor pe termen scurt în totalul datoriilor a crescut, scăzând astfel datoriile pe termen lung către bănci.

Lichiditatea curentă înregistrată la nivel sectorial a fost subunitară, ceea ce semnalează o expunere masivă a companiilor din acest domeniu la riscul de a nu-și onora obligațiile scadente pe termen scurt. Potrivit studiului, doar 25% dintre companiile din sectorul analizat au posibilitatea de a înregistra o autonomie financiară mai mare de un trimestru.

Pe parcursul anului 2013, gradul de acoperire a plăților prin încasări la nivelul intregului sector analizat este de 90%. „Altfel spus, dacă toți furnizorii ar pune presiune pentru încasarea facturilor cu plata în avans, companiile care activează în acest sector nu ar putea acoperi prin veniturile încasate decât 90% dintre aceste facturi. Mai puțin de o treime dintre aceste companii își pot acoperi cheltuielile ajunse la maturitate în anul 2013 prin veniturile încasate în același exercitiu financiar”, se mai arată în studiul Coface.

Constantin Coman, Country Manager, Coface România, a declarat că spre deosebire de alte domenii de activitate, industria cărnii a reușit să absoarbă rapid impactul negativ al crizei economico-financiare, iar acest lucru se reflectă în numărul firmelor active la sfârșitul anului 2013, care este cu doar 2% mai mic față de 2008.

„Este surprinzător că aceste firme au reușit să genereze o cifră de afaceri consolidată cu 24% mai mare și o profitabilitate superioară comparativ cu cea înregistrată acum 5 ani, în condițiile în care au dispus de un efectiv identic de salariați. În ciuda acestui fapt, lichiditatea companiilor a rămas precară. Deși creanțele se încasează mai rapid, iar stocurile sunt valorificate, furnizorii sunt platiți cu 25 de zile mai târziu decât capacitatea intrinsecă. Acest lucru ne determină să concluzionăm ca firmele din sector se folosesc de resursele financiare suplimentare atrase de la furnizori pentru a le redirecționa către plata datoriilor pe termen lung, pentru optimizarea cheltuielilor financiare”, a mai spus Coman.

Grupul Coface oferă companiilor soluții de protejare împotriva riscului financiar de neplată a clienților proprii. Cu 4.440 de angajați, Coface a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri consolidată de 1,4 miliarde de euro. Prezent în mod direct sau indirect în 98 de țări, grupul asigură peste 37.000 de companii din peste 200 de țări.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Obligatoriu pentru toți proprietarii de animale. Regulile UE nu pot fi încălcate
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?