• Publicat:
Financiar

Comisia Europeană, avertisment dur după revoluția fiscală a Guvernului. Cota record la care poate ajunge deficitul bugetar

Detalii pe Gândul

Astfel, potrivit datelor revizuite ale Comisiei Europene, creșterea economică a României la finalul acestui an va fi de 5,7%, față de 4,3% estimată inițial. Pentru 2018, ritmul va fi mai scăzut, de doar 4,4%. 

Comisia Europeană atrage atenția asupra riscului de creștere excesivă a deficitului bugetar, la 3,9% din PIB în 2018 și 4,1% în 2019, ca urmare a măsurilor fiscale adoptate de Guvern, în condițiile lipsei unor măsuri compensatorii. 

„În 2018, deficitul general consolidat este proiectat să crească la 3,9% din PIB. Legea salarizării unitare, adoptată în vara lui 2017, va crește salariile în sectorul public cu 25% din ianuarie 2018 și conține majorări suplimentare pentru medici și profesori. Mai mult, impozitul pe venit ca scădea de la 16% la 10%. Aceste măsuri vor fi parțial compensate prin anunțatul transfer al contribuțiilor și așa-numita taxă de solidaritate. Deficitul este de așteptat să crească la 4,1% în 2019″, se arată în prognoza Comisiei Europene. 

CITEȘTE AICI PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA

Știre în curs de actualizare

 

Inchide