Comisia Europeană i-a transmis azi României ce probleme ar trebui să rezolve în 2015 și 2016. Corespondență Gândul din Bruxelles

Publicat: 13/05/2015, 20:17

În ciuda progreselor făcute, statele membre ale Uniunii Europene trebuie să depună eforturi suplimentare pentru revenirea la creștere economică autosusținută, este evaluarea Comisiei Europene, care a publicat, miercuri, recomandările specifice de țară pentru 2015.

„Consolidarea redresării economice a Europei necesită mai multe eforturi decisive în materie de politici. Multe state membre se confruntă cu provocări, cum ar fi nivelul ridicat al datoriei publice și private, productivitatea redusă și lipsa investițiilor, care duc la o rată ridicată a șomajului și la înrăutățirea condițiilor sociale. Recomandările specifice fiecărei țări publicate astăzi vizează depășirea acestor provocări”, a declarat comisarul Valdis Dombrovskis, vicepreședintele responsabil pentru zona euro și dialog social.

„Trebuie să profităm pe deplin de oportunitatea acestei redresări economice incipiente și să îi readucem pe europeni în câmpul muncii. Statele membre ar
trebui să profite de această dinamică și să obțină rezultate în ceea ce privește reformele structurale. Trebuie să se pună un accent deosebit pe cei care au fost uitați în timpul crizei, în special tinerii și șomerii pe termen lung”, a spus și Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea forței de muncă.

Comisia Europeană a introdus o serie de modificări în procesul semestrului european, explicând că și-a dorit să crească gradul de asumare politică și
de răspundere pentru elaborarea deciziilor la nivel european și național. Printre aceste modificări se numără publicarea mai devreme a analizelor pentru fiecare țară și pentru zona euro, astfel încât să poată fi purtate discuții aprofundate cu statele membre și cu partenerii sociali, precum și contacte politice mai intense la nivel politic și tehnic pentru a se discuta pe marginea recomandărilor.

În ceea ce privește recomandările specifice de țară, ele se referă la stimularea investițiilor, la reforme structurale pe piețele produselor, serviciilor și forței de muncă, precum și la îmbunătățirea politicilor de ocupare a forței de muncă.

Recomandările pentru România sunt concentrate pe patru capitole:

1. Finalizarea programului de asistență financiară.

2. Limitarea abaterii standard de la obiectivul fiscal pe termen mediu (MTO fiscal) pentru 2015 la maximum 0.25% din PIB, așa cum se precizează în programul balanței de plăți pentru 2013-2015 și revenirea la obiectivul pe termen mediu în 2016. La acest capitol de recomandări sunt incluse și combaterea fraudei de pe piața muncii (munca la negru, de exemplu), precum și implementarea strategiei extinse de conformitate fiscală (colectarea taxelor).

3. Reforme pe piața muncii pentru combaterea șomajului pe termen lung. Este nevoie, spune Comisia, și ca Guvernul român să se asigure că agențiile de ocupare a forței de muncă sunt dotate cu personalul de care au nevoie. Tot la acest capitol, ni se recomandă adoptarea strategiei naționale pentru reducerea abandonului școlar, precum și rezolvarea unor probleme grave din sistemul medical, precum slaba finanțare, lipsa de resurse și problemele legate de accesul la îngrijire medicală.

4. Adoptarea legii pentru reformarea guvernanței corporative (adică felul în care sunt conduse corporațiile) la întreprinderile de stat.

Pe scurt, recomandările specifice de țară pentru România pot fi citite AICI

Întreaga analiză a progreselor de la ultimele recomandări specifice de țară, precum și recomandările pentru 2015 se găsesc AICI

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Lando Norris a obținut prima victorie din carieră în Formula 1. Pilotul britanic l-a învins...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Vestea primită acum de Simona Halep. WTA a făcut anunțul oficial luni, 6 mai
Codrin Ștefănescu, mărturii șocante. Și-a organizat înmormântarea, pas cu pas
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care forță naturală doboară orice copac?