Companiile se plâng că nu găsesc specialiști, angajații că nu găsesc job-uri. Unde se produce ruptura

Companiile se plâng că nu găsesc specialiști, angajații că nu găsesc job-uri. Unde se produce ruptura
Publicat: 24/07/2016, 07:52
Piața muncii pare un cerc vicios. Multe companii se plâng că nu găsesc candidații potriviți pentru pozițiile pe care le au libere. Pe de altă parte, mulți candidați nici nu aplică – sau nu iau în serios – ofertele de pe piața muncii. Unde se produce ruptura și care sunt cauzele? Cât de mult contează salariile, beneficiile extrasalariale, mediul de lucru și renumele companiei arată cel mai recent studiu realizat de Catalyst.
Pe primul loc în topul criteriilor luate în considerare în alegerea unui angajator se află în continuare pachetul salarial oferit, criteriu care a marcat o creștere de 19 procente față de anul trecut, arată cel mai recent studiu „Cei mai doriți angajatori”, realizat de Catalyst. „Deși pachetul salarial este principalul criteriu în alegerea angajatorului, să fie bine plătit este doar al treilea obiectiv profesional al celor care sunt în căutarea unui loc de muncă.
Atmosfera de lucru plăcută a urcat pe locul al doilea în topul criteriilor, iar acest lucru se datorează în mare măsură și faptului că angajatorii investesc din ce în ce mai mult în realizarea de spații de lucru creative și dinamice, precum și în oferirea de opțiuni distractive pentru reîncărcarea bateriilor în timpul petrecut la job”, arată Alexandra Stancu, talent attraction & employer branding coordinator în cadrul Catalyst România. Alt criteriu în alegerea angajatorilor, explică Alexandra Stancu, este reprezentat de noile provocări profesionale, întrucât candidații își doresc să fie într-un continuu proces de creștere și dezvoltare profesională. Din acest motiv, în momentul în care simt că organizația în care își desfășoară activitatea nu le mai poate oferi noi provocări profesionale, caută un alt loc de muncă.
La fel de adevărat este însă că sunt angajați care urmăresc permanent ofertele de pe piață, iar în momentul în care apare un anunț interesant aplică la poziția care le-a trezit interesul. La polul opus sunt candidații care nu aplică la joburile deschise în cadrul companiei preferate, principalul motiv fiind faptul că sunt încredințați că nu au suficientă experiență. Însă, atenționează Alexandra Stancu, „acest lucru este influențat și de faptul că marea majoritatea a angajatorilor publică un profil ideal al candidatului căutat pentru pozițiile deschise, profil ideal care este și destul de greu de întâlnit în piață”.
Conform studiului, internetul este principala unealtă de informare pentru cei care sunt în căutarea unui loc de muncă; o simplă navigare pe un portal de joburi poate da o imagine de ansamblu cu privire la care sunt companiile care angajează și profilurile căutate. Pe poziția a doua în rândul canalelor de informare se plasează site-urile companiilor, cu paginile dedicate celor care vor să aplice: peste 50% dintre respondenții studiului intră direct pe site-ul firmei care îi interesează. Astfel, pot afla mai multe detalii cu privire la activitatea companiei, structura organizațională, precum și experiența de angajat în cadrul companiei, detaliază reprezentanta Catalyst. „Din acest motiv, actualizarea site-ului companiei sau realizarea unei pagini de carieră locale în cazul companiilor multinaționale ar trebui să devină o prioritate pentru strategia de comunicare a brandului de angajator”, consideră Alexandra Stancu.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Eliza Natanticu, la un pas de moarte după ce a luat o bacterie din spital:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Carl Benz, inventatorul primului automobil modern. „Primul meu client a fost nebun. Al doilea voia...