Concluzia Comisiei Europene după evaluarea programului de asistență pentru România: Acordul este „deraiat”

Concluzia Comisiei Europene după evaluarea programului de asistență pentru România: Acordul este „deraiat

Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis,a declarat marti, că ultima revizuire a acordului dintre Comisia Europeană cu România nu s-a finalizat cu succes, programul fiind „deraiat”. Valdis Dombrovskisa recomandat României să realizeze în continuare reformele structurale, potrivit hotnews.ro.

În urma misiunii de evaluare din iunie, care, la nivel tehnic, nu s-a finalizat cu succes, experții Comisiei au redactat un raport care a fost prezentat marți la Consiliul Afaceri Economice și Monetare (ECOFIN).

„Suntem îngrijorați că programul privind balanța de plăți este, din nou, deraiat și din nou nu suntem în măsură să încheiem revizuirea. În cursul precedentului și actualului program s-au făcut multe progrese…. Din păcate, acum, trebuie spus că, referitor la evoluțiile fiscale, vedem o deviere clară în privința planurilor Guvernului român legate, de exemplu, de reducerea TVA-ului cu cinci puncte procentuale, până la 19%… Estimăm că anul următor deficitul bugetar al României ar putea ajunge la aproximativ 3% din PIB. Nu este un semnal liniștitor pentru piețe această creștere rapidă a deficitului bugetar. Ne-am împărtășit îngrijorările cu autoritățile române și suntem gata să discutăm din nou. În ceea ce privește programul privind balanța de plăți, acesta expiră în septembrie și recomandăm în continuare autorităților române să folosească eficient timpul rămas pentru a adopta reformele necesare”, a spus marți Valdis Dombrovskis, potrivit Agerpres.

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a postat pe Facebook un mesaj după participarea la ECOFIN, în care a spus că „acordul României cu FMI și CE continuă”

La finalul misiunii în România din perioada 16-26 iunie reprezentanții Direcției Generale pentru Afaceri Economice și Financiare din cadrul Comisiei Europene (CE) au explicat motivul pentru care nu au putut ajunge la o înțelegere cu Guvernul, pe parcursul discuțiilor cu autoritățile de la București.

„Privind în perspectivă, realizările din program ar trebui păstrate, constituind baza pentru o continuă creștere puternică și echilibrată și noi locuri de muncă. Politicile fiscale și completarea reformelor structurale începute în cadrul programului vor fi deosebit de importante în acest sens”, au transmis oficialii europeni.

Reprezentanții Comisiei Europene și cei ai Guvernului nu au căzut de acord asupra modificărilor aduse Codului Fiscal, astfel încât oficialii Fondului Monetar Internațional (FMI) nu vor mai veni în iulie la București.

„Au fost discuții între CE, ceilalți colegi miniștri pe fiecare subiect pe care îl au în gestiune. Au fost discuții fructuoase. Asupra unui singur punct de pe agendă încă nu ne-am înțeles și asupra căruia nu este un acord – Codul Fiscal”, a declarat la acea vreme ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Codul Fiscal aprobat de Parlament prevede printre altele reducerea TVA de la 24% la 19% de la 1 ianuarie 2016, eliminarea „taxei pe stâlp” și a supraaccizei la carburanți, scăderea impozitului pe dividende, majorarea plafonului de deductibilitate pentru asigurările private de sănătate, și dă posibilitatea primăriilor să majoreze cu 50% nivelul taxelor locale, în timp ce impozitul pe terenurile nelucrate poate crește cu 500%. Din proiectul inițial au fost eliminate scăderile cotei unice de impozitare și CAS, propuse inițial pentru 2019, respectiv 2018.

Teodorovici a afirmat că România și-a asumat o deviere temporară de la ținta de deficit bugetar pentru anul viitor, generată de impactul bugetar al reducerii TVA de la 24% la 19%, calculat la circa 9 miliarde lei, și impactul total al noului Cod Fiscal, de 12 miliarde lei.

Autoritățile din România au informat recent autoritățile de la Bruxelles că deficitul din perioada 2016-2018 va fi de până la 1,2% din PIB.

Ministrul a arătat însă, ulterior, că nivelul estimat în prezent al deficitului de anul viitor se ridică la 2,8-2,9% din PIB, apropiat de nivelul de 3% a cărui depășire declanșează procedura de deficit excesiv, dar a asigurat că vor fi făcute eforturi pentru a nu fi înregistrată o astfel de depășire, ci, din contră, ca deficitul să scadă spre 2,5%.

FMI consideră că aprobarea Codului Fiscal va crea un deficit fiscal semnificativ, pentru care va fi foarte important, dar și foarte dificil de găsit măsuri compensatorii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
ADEVĂRUL despre moartea lui Corduneanu: Ajunsese să cântărească 35 de kilograme
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024. Românii mai pot beneficia de ea doar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
AJUTOR PE CARD pentru proprietarii de APARTAMENTE. Românii de la bloc primesc banii din 15...
Mișcare neașteptată în televiziune. Scărlătescu, Dumitescu și Bontea revin la Pro TV
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Mesajul emoționant al Alinei Ceușan pentru fiul cel mare, Rock, dupa ce a anunțat ca...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Tipul de personalitate prezice cine este sau nu fericit, dar și cine este într-o relație