Consiliul Concurenței, autorizație importantă pentru piața energiei. Care este scopul și valoarea investiției anunțate de CE Oltenia și Alro

Consiliul Concurenței, autorizație importantă pentru piața energiei. Care este scopul și valoarea investiției anunțate de CE Oltenia și Alro
Publicat: 14/06/2023, 12:17

Consiliul Concurenţei a autorizat, miercuri, că a autorizat operațiunea prin care Complexul Energetic Oltenia S.A. și Alro S.A. intenționează să creeze împreună o companie pentru a realiza o centrală electrică cu ciclu combinat pe gaz natural (CCGT) la Ișalnița, în județul Dolj.

Specialiștii Consiliului Concurenței au analizat cererea depusă de cele două entități economice pentru a creearea unei companii care să realizeze pentru o centrală electrică cu ciclu combinat pe gaz natural și a decis că demersul nu încalcă normele anticoncurențiale.

Complexul Energetic Oltenia S.A., care este deținut de statul român, își desfășoară activitatea în domeniul mineritului, al producerii de energie electrică pe bază de combustibili fosili și al furnizării de energie termică la nivel local.

Alro S.A. este o companie specializată în producția de aluminiu primar și procesat, cu operațiuni în România, China și Sierra Leone. Compania are o unitate de producere a aluminiului în Slatina și deţine şi combinatul de alumină Alum S.A. din Tulcea.

„În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa romȃnească sau pe o parte substanţială a acesteia și că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal”, au transmis oficialii autorității naționale de concurenţă.

Ce presupune investiția

Proiectul Ișalnița face parte din Planul de Restructurare a CE Oltenia, care a fost aprobat de Comisia Europeană în ianuarie 2022 și care prevede, printre altele, construirea a două centrale pe gaze și a opt parcuri fotovoltaice în vederea diversificării mixului energetic și a tranziției la surse de energie mai puțin poluante, precum și restabilirea viabilității companiei, au transmis oficialii Complexului Energetic Oltenia, în octombrie anului trecut

ALRO – unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați vertical, după capacitate, din Europa – a fost selectat în urma unui proces angajant de selecție organizat de CE Oltenia pentru a construi împreună centrala pe gaze de la Ișalnița, cu o capacitate de 850 MW. Asocierea urmează să fie aprobată de organele corporative ale celor două companii.

Conform informațiilor oficiale, Cota CE Oltenia va participa în proiectul construirii centralei electrice pe gaze de la Ișalnița cu o cotă deținută din capitalul social de 59,9%, o cotă care reprezintă o contribuție de 65 de milione de euro. Investitorul selectat, Alro SA, va participa cu o cotă deținută din capitalul social de 40,1%, reprezentând o contribuție de peste 43,5 milioane de euro.

Valoarea totală a proiectului este estimată la 506 milioane de euro. Proiectul a primit finanțare și din Fondul de Modernizare, iar noua societate mixtă (SPV) va beneficia de o finanțare nerambursabilă de 50% din proiect.

Potrivit CE Oltenia, Guvernul României urmează să plătească aceste sume direct către noul SPV, în calitate de beneficiar final al Fondului de Modernizare, pe baza contractului de finanțare care va fi încheiat între SPV și Ministerul Energiei. De asemenea, proiectul va beneficia de o finanțare bancară pentru care CE Oltenia a mandatat, în august 2022, o bancă comercială importantă să acționeze în rol de aranjor al sindicalizării.

Termenul de punere în funcțiune a centralei electrice pe gaze de la Ișalnița este anul 2026. Va înlocui unitățile 7 și 8, ambele pe cărbune, cu o capacitate de 315 MW.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji