Consiliul Legislativ: Absența avizelor BNR ar putea face posibilă declararea OUG 19 drept neconstituțională

Redactor:
Dorin Oancea
Consiliul Legislativ: Absența avizelor BNR ar putea face posibilă declararea OUG 19 drept neconstituțională
Absența avizelor BNR, Băncii Centrale Europene și a opiniei Consiliului Fiscal, lipsa unor analize de impact, precum și lipsa unor motivări care poate constitui motiv de declarare a neconstituționalității actului sunt problemele identificate de Consiliul Legislativ la proiectul de OUG 19/2019.

Consiliul a avizat favorabil proiectul actului normativ care modifică OUG 114/2018, care a intrat pe circuitul parlamentar, în vederea aprobării. Motivarea necorespunzătoare, ori, după caz, lipsa motivării în susținerea situației extraordinare și a efectelor negative care justifică adoptarea OUG poate constitui motiv de declarare a neconstituționalității actului normativ, arată Consiliul Legislativ.

Instituția remarcă lipsa din nota de fundamentare a avizului din partea Băncii Naționale a României, chiar dacă Ministerul Finanțelor a menționat că instituția a fost consultată în procesul de eleborare a modificărilor. Adoptarea actului normativ anterior avizului Băncii Centrale Europene, notificată de ministerul Finațelor în 20 martie, ar putea crea premisele unor intervenții ulterioare asupra unor dispoziții, de natură a afecta stabilitatea și eficiența relementării, mai arată avizul Consiliului Legislativ, care remarcă și lipsa opiniei Consiliului Fiscal.

Instituția atrage atenția și asupa lipsei studiilor de impact în privința unor norme care nu au produs efecte juridice, situație care afectează principiul stabilității actelor normative.

Consiliul a mai emis și o serie de observații legate de formulările folosite în textul actului normativ.

Guvernul a aprobat, la finele săptămânii trecute, OUG 19/2019, care modifică prevederile OUG 114/2018, după ce mediul de afaceri a avertizat asupra impactului negativ major al măsurilor prevăzute de actul normativ.

 

Inchide