Consumatorii vor putea primi cumulat compensații și despăgubiri pentru întreruperea energiei electrice. Când intră în vigoare noul ordin al ANRE

Consumatorii vor putea primi cumulat compensații și despăgubiri pentru întreruperea energiei electrice. Când intră în vigoare noul ordin al ANRE
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 21/04/2021, 13:45
Actualizat: 21/04/2021, 14:16

Un nou ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) prevede posibilitatea de a cumula compensațiile și despăgubirile produse consumatorilor în cazul întreruperilor accidentale ale alimentării cu energie electrică. Valoarea compensațiilor acordate de distribuitori a depășit 5 milioane de lei, conform datelor din 2019. Compensațiile se acordă automat de distribuitori, în timp ce despăgubirile se calculează în funcție de prejudiciul suferit. Ordinul a fost publicat în 15 aprilie și intră în vigoare în 1 iulie 2021.

Consumatorii de energie electrică pot primi, începând din 1 iulie, și compensații, și despăgubiri pentru prejudiciile create de întreruperile din rețea. Prevederea este inclusă într-un nou ordin al ANRE, publicat în Monitorul Oficial în 15 aprilie și care intră în vigoare în 1 iulie 2021.

Este vorba de Ordinul nr. 25 din 31 martie 2021 pentru modificarea și completarea Ordinului președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 90/2015 privind aprobarea contractelor-cadru pentru serviciul de distribuție a energiei electrice și pentru modificarea Contractului-cadru de vânzare-cumpărare a energiei electrice produse de prosumatorii care dețin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 100 kW pe loc de consum, aprobat prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 227/2018.

Compensația se acordă automat

Noul ordin modifică Anexa 2 a contractelor-cadru pentru pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, astfel că „în situația în care, pentru aceeași întrerupere, utilizatorul este îndreptățit să primească și o compensație conform Standardului de performanță și o despăgubire, el primește atât despăgubirea, cât și compensația”.

În varianta anterioară, în contractul-cadrul se prevedea că, „în situația în care, pentru aceeași întrerupere, utilizatorul este îndreptățit să primească și o compensație conform Standardului de performanță, și o despăgubire, el primește fie despăgubirea, fie compensația, respectiv pe cea care are valoarea cea mai mare”.

Conform Ordinului ANRE, în toate cazurile în care clientul final are dreptul să primească despăgubiri/compensații de la OD, acestea sunt plătite clientului final de către furnizor și vor fi recuperate de acesta de la OD în baza contractului de distribuție.

„În cazul în care în perioada cuprinsă între data producerii evenimentului care a determinat plata compensațiilor/despăgubirilor și data plății acestora clientul final a schimbat furnizorul de energie electrică, compensațiile/despăgubirile sunt plătite clientului final de către vechiul furnizor, acesta având dreptul de a recupera compensațiile/despăgubirile de la OD”, se arată în ordinul citat.

Începand cu 1 ianuarie 2019 compensațiile pentru nerespectarea indicatorilor de performanță prevăzuți în standard privind continuitatea alimentării cu energie electrică se acordă de operatorul de distribuție în mod automat, indiferent de tipul acestuia, pentru toate nivelurile de tensiune, fără a fi necesară o solicitare din partea utilizatorilor.

Conform prevederilor Standarului de performanță pentru serviciul de distribuie a elergiei electrice, valoarea maximă a compensațiilor acordate lunar de către distribuitor unui utilizator pentru nerespectarea indicatorilor de performanță privind continuitatea serviciului de distribuție a energiei electrice nu poate depăși 30 de lei pentru un loc de consum și/sau producere racordat la joasă tensiune, 200 de lei pentru un loc de consum și/sau producere racordat la medie tensiune și 300 de lei un loc de consum și/sau producere racordat la înaltă tensiune. Din 1 ianuarie 2019, clienții pot primi 100% din echivalentul valorii totale calculate pornind de la valorile lunare, comparativ cu ponderi de 20% și 50%, valabile în anii anteriori.

Potrivit documentului citat, clientului casnic are dreptul să primească despăgubiri de la distribuitor, prin intermediul furnizorului, pentru receptoarele electrocasnice deteriorate ca efect al unor supratensiuni accidentale produse din culpa distribuitorului, conform Procedurii privind acordarea despăgubirilor clienților casnici pentru receptoarele electrocasnice deteriorate ca efect al unor supratensiuni accidentale produse din culpa operatorului de rețea, aprobată prin ordin al președintelui ANRE.

Procedura privind acordarea despăgubirilor:

Care e valoarea compesațiilor plătite în 2019

Pentru nerespectarea indicatorilor de performanță impuși de standard privind continuitatea alimentării cu energie electrică, cei opt distribuitori regionali au plătit peste 118.000 de compensații, în valoare de peste 5 milioane de lei, conform datelor din cel mai recent raport, pe 2019, al ANRE, privind realizarea indicatorilor de performanţă pentru serviciile de transport, de sistem şi de distribuţie a energiei electrice şi starea tehnică a reţelelor electrice de transport şi de distribuţie.

  • Număr total compensații – 118.296
  • Valoare totală compensații: 5.023.560 lei
  • Valoarea medie a unei compensații: 42,4 lei

Potrivit datelor ANRE, se înregistrează diferențe semnificative între OD privitoare la nivelul compensațiilor acordate utilizatorilor.

Cel mai mare număr de compensații au fost plătite de E-Distribuție Banat, aproape 36.000, cu o valoare cumolată de peste 1,5 milioane de lei. La polul opus, cele mai puține compensații au fost cele aferente rețelei SDEE Transilvania Nord, peste 3.900, cu o valoare cumulată de aproximativ 123.000 de lei.

Situația compensațiilor plătite de distribuitori în anul 2019:

Media penelor de curent: 3 ore pe an

Frecvența și durata întreruperilor în alimentarea cu energie electrică diferă de la distribuitior la distribuitor și, per ansamblu, valorile medii sunt peste cele din statele europene avansate, potrivit raportului ANRE.

Rezultatele înregistrate în anul 2019 în privința indicelui frecvenţa medie a întreruperilor în reţea (SAIFI) relevă valori mici ale indicelui planificat (atât în mediul urban, cât și în mediul rural) și valori mult mai mari ale indicelui neplanificat, corespunzător unui volum mare de opriri accidentale ale alimentării cu energie electrică, se arată în raportul ANRE.

Valoarea agregată pe țară a fost de 2,38 întreruperi neplanificate/an în mediul urban și de 3,52, în mediul rural.

  • Cele mai multe întreruperi neplanificate, în mediul urban, au fost în rețeaua E-Distribuție Banat, 3,1, iar cele mai puține, la SDEE Transilvania Nord, 1,49.
  • În mediul rural, cele mai multe au fost la E-Distribuție Banat, 7,41, iar cele mai puține, în rețeaua Delgaz Grid, 2,38.

Durata medie, agregată pe țară, a întreruperilor în rețea a fost de 107,98 minute pe an, în mediul urban, și de 264,18 minute pe an, în mediul rural.

  • Cea mai mare întrerupere neplanificată cumulată pe an, în mediul urban, a fost în rețeaua SDEE Transilvania Sud, 145,69 minute/an, iar la polul opus a fost SDEE Transilvania Nord, cu 61,82 minute/an.
  • În mediul rural, în rețeaua E-Distribuțe Banat au fost cele mai lungi înteruperi neplanificate de 412,18 minute/an, iar cele mai scurte, la Delgaz Grid, de 236 minute/an.

Per ansamblu, frecvența întreruperilor neplanificate variază de la o valoare minimă este de 2.25 într/an pentru Distribuție Energie Oltenia la o valoare maximă de 4,74 într/an pentru EDistribuție Banat. Astfel, valoarea medie pe ţară este de 2,9 într/an, în continuare departe de valoarea medie de circa 1 – 2 într/an în ţările europene avansate, potrivit datelor ANRE.

În ceea ce privește durata întreruperilor neplanificate, valoarea medie pe țară este de 178,91 min/an, valori mai mari decât intervalul de valori de circa 20 – 100 min/an înregistrate în ţările europene avansate, după cum precizează ANRE. În 2019, valorile au fost cuprinse între 142,8 min/an pentru E-Distribuție Muntenia şi 227,4 min/an pentru E-Distributie Banat.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului