Contractul prenupțial, între riscul de a te despărți de partener și de a pierde jumătate de avere. „Femeile sunt avantajate când vine vorba despre copii”

Contractul prenupțial, între riscul de a te despărți de partener și de a pierde jumătate de avere. „Femeile sunt avantajate când vine vorba despre copii”
Contract prenuptial / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 15/06/2022, 15:45
Actualizat: 15/06/2022, 15:51

Contractul prenupțial sau după denumirea legală – convenție matrimonială – reprezintă un contract încheiat între cei doi soți, prin care stabilesc un regim matrimonial în care bunurile sunt împărțite clar între cei doi, în cazul unui divorț. Subiectul poate naște dezbateri aprinse în cadrul cuplului, spun psihologii. Pe de altă parte, afirmă avocații, „femeile sunt avantajate când vine vorba de copii”.

„Părţile pot conveni ca bunurile care sunt dobândite în timpul căsătoriei să nu meargă pe regimul bunurilor comune, adică tu jumătate şi eu jumătate şi dacă la final nu merge, ne dăm în cap în faţa instanţei de judecată şi spunem: De fapt stai, că eu am avut grijă de copii mai mult, tu mai puţin. Dar stai, ca eu mai muncit mai mult, tu mai puţin. Certificatul sau contractul prenupţial, în cazul unui divorţ să clarifice foate clar ce se întâmplă cu bunurile, fără ca instanţa de judecată să mai intervină.

Mergem pe ideea următoare: Un soţ are o perspectivă foarte bună de a avansa în cariera lui şi de a face foarte mulţi bani, să zicem 1 milion de euro. La momentul căsătoriei nu are aceşti bani, dar îi dobândeşte în timpul căsătoriei. Dacă nu are un contract prenupţial, milionul pe care îl dobândeşte este susceptibil de a fi împărţit 50-50 cu soţia”, a explicat avocatul Adrian Cuculis, pentru Observator.

„Femeile sunt avantajate când vine vorba despre copii”

„În principal, trebuie mers în faţa notarului public cu toate actele de proprietate. Uite, astea sunt bunurile pe care le am, ăstea sunt conturile, vrem să stabilim un regim derogatoriu de la comunitatea de bunuri. În faţa notarului trebuie să mergem cu planul de viitor: Cum înţelegem să se împartă bunurile pe care le dobândim în timpul căsătoriei. Putem să vorbim de cotă zero sau de cotă 60-40 sau 30-20. Toate aceste lucruri trebuiesc transate înainte de căsătorie sau dacă ne apucă dragul sa încheiem un astfel de contract în timpul căsătoriei, printr-un certificat de genul acesta pot fi împărţite şi în timpul căsătoriei.

Trebuie să înţelegem totuşi că doamnele sunt avantajate când vine vorba despre copii pentru că este clar că dacă tu eşti mama de carieră, nu poţi să fii uzurpată de orice drepturi, adică dacă ai avut grijă de copii 10-15 ani e clar că şi tu vei avea parte de o cotă din căsătoria respectivă. Cuplurile nu trebuie să le înţeleagă ca fiind nişte chestiuni ostile faţă de părţile care semnează un asemenea contract ci pur şi simplu o chestiune de a tranşa pe viitor pentru că divorţul a început să devină o chestiune cronicizată în societate, nu vorbim de o excepţie din nefericire şi atunci e bine să avem lucrurile bine stabilite de la început”, a adăugat avocatul.

Contract prenuptial /
Sursa foto: Profimedia

Psihoterapeut: „Un contract prenupţial poate afecta o relaţie”

Contractele prenupţiale nu pot fi semnate decât cu acordul ambelor părţi, iar discuţiile pe acest subiect pot naşte conflicte. Aşa că modul în care punem problema este foarte important.

„Un contract prenupţial poate afecta o relaţie pentru că în momentul în care apare discuţia despre un contract, apare un conflict şi trebuie să vedem de ce natură e conflictul pentru că ele pot avea mai multe speţe.

1. Ţine de partea financiară? Adică unul dintre parteneri are o avere mult mai mare şi atunci vrea să fie sigur ca celalalt partener nu stă cu el din interes pur financiar?

2. Pot să fie anumite clauze sexuale: Daca mă înşală, atunci primesc ceva şi atunci poate să fie un fel de protecţie emoţională a celui care cere acel contract. Trebuie să ne gândim la persoane publice, la actori, la antreprenori, la milionari şi miliardari care duc o cu totul altă viaţă şi atunci oamenii din jurul lor sunt diferiţi”, a explicat Alina Iliescu, psihoterapeut.

„După ce aducem în discuţie un contract prenuptial e posibil să apară o ceartă”

„Cum îţi dai seama că persoana de lângă tine va sta alături şi la bine şi la rău sau ea vrea să stea doar la bine şi peste doi ani îţi ia jumătate din avere şi atunci un astfel de contract ne arată adevăratele intenţii ale celuilalt. Problema este delicată. Eu întotdeauna încurajez comunicarea în cuplu şi cred că discuţia trebuie avută la un date, la o cină, când lumea e mai binedispusa şi este deschisă catre un subiect mai sensibil.

Trebuie să luam în considerare că după ce aducem în discuţie un contract prenuptial e posibil să apară o ceartă, o discuţie, e posibil să fie nevoie de nişte argumente, de nişte lămuriri. Şi într-adevăr, dacă noi venim cu o moştenire din urmă şi ţinem la ea de multe ori este nevoie de un astfel de contract şi cel mai simplu e să ne luam inima in dinti şi să provocăm discuţia”, a conchis Alina Iliescu.

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului