• Publicat:
Financiar

Corina Crețu avertizează că România introduce cele mai multe restricții în ghidurile de finanțare

Corina Crețu avertizează că România introduce cele mai multe restricții în ghidurile de finanțare
Comisarul european, Corina Crețu, a declarat, sâmbătă, la Bistrița, că România este țara care introduce cele mai multe restricții în ghidurile de finanțare, care nu se regăsesc în normele europene. Și birocrația este o problemă: „În alte state se depun dosare în mod electronic, nu cu camioanele".

Comisarul european, Corina Crețu, a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă, la Bistrița, că România este țara care introduce cele mai multe restricții în ghidurile de finanțare, care nu se regăsesc în normele europene.

Declarația comisarului european vine după ce acesta a discutat cu președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, de la care a aflat că există limitări în accesarea fondurilor europene, la 1,5 milioane de euro, în cazul unor investiții, CJ fiind nevoit să acopere restul sumei din bugetul propriu.

„Am aflat că s-a introdus o restricție în ghiduri care nu este europeană, aceea de a se limita investițiile la milion și jumătate de euro. În opinia mea este o greșeală pentru că fondurile europene sunt pe șapte ani și sunt făcute tocmai pentru a lăsa posibilitatea autorităților locale să construiască investiții mari care nu pot fi suportate din bugetul național și așa se procedează în toate țările. (…) Nu sunt norme europene! Nu sunt norme europene, de pildă, cele legate de comunele sub 2.000 de locuitori pentru că tuturor primarilor sub 2.000 de locuitori li se resping proiectele de apă și canalizare spunându-li-se că Uniunea Europeană nu investește în comunele de sub 2.000 de locuitori. Din contră, fondurile noastre se duc către cei mai vulnerabili și cei mai săraci. 80% din fondurile noastre ar trebui să meargă către cei mai săraci și vulnerabili”, a declarat Corina Crețu.

Comisarul european a adăugat că a propus o simplificare radicală pe viitorul exercițiu bugetar pentru ca fondurile europene să poată fi accesate respectându-se aceleași reguli, dar cu o birocrație mult mai redusă.

„Eu am propus o simplificare radicală pentru că vreau să fac viața beneficiarilor mult mai ușoară. Mie îmi vine să plâng când vă tinerii că nu accesează fonduri europene din cauza birocrației și a normelor complexe iar pentru 2021-2027 noile regulamente vor prevedea același set de reguli pentru cele șapte fonduri europene și vor fi cu jumătate mai mai restrânse față de cele actuale. (…) În celelalte state europene se depun dosare în mod electronic, nu cu camioanele”, a mai spus Corina Crețu.

Inchide