Cota TVA din România va rămâne printre cele mai ridicate din lume și după reducerea la 20%. Unde este cel mai mare TVA din lume

Redactor:
Raluca Ghinea
Cota TVA din România va rămâne printre cele mai ridicate din lume și după reducerea la 20%. Unde este cel mai mare TVA din lume
Cota TVA din România va rămâne printre cele mai ridicate din lume și după reducerea la 20%. Unde este cel mai mare TVA din lume

În prezent, România se află în topul primelor zece țări la nivel global din perspectiva TVA, situată la 24%, pe primul loc clasându-se Ungaria, cu 27%.

După reducerea cotei de TVA de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016, România se va regăsi în prima cincime a clasamentului global, potrivit studiului Global Tax Rate Survey 2015, realizat de KPMG.

„La polul opus, cota unică de impozit pe profit, respectiv impozit pe venit, de 16%, plasează România în grupul țărilor cu cel mai redus nivel de impozitare, mai precis în ultima cincime a clasamentului. Mai mult, în cazul impozitului pe venit, cota aplicabilă în România reprezintă mai puțin de jumătate din cota medie la nivelul Uniunii Europene (37,94%), respectiv din cota medie din țările de pe continentul european (32,19%), însă acest aspect se datorează faptului că în multe dintre țările incluse în studiu sunt aplicabile cote de impozitare progresive în funcție de mărimea venitului”, se precizează într-un comunicat al KPMG România.

În ce privește contribuțiile sociale obligatorii, după reducerea de cinci puncte procentuale aplicată anul trecut, contribuțiile datorate în România de angajator (23,45%) se încadrează în media europeană (23-24%), în timp ce contribuțiile datorate de angajat (16,5%) sunt printre cele mai ridicate din Europa, unde media este de aproximativ 13%.

România face excepție de la tendințele semnalate la nivel global, de creștere a impozitelor și a contribuțiilor de asigurări sociale după revenirea statelor din criza economică, date fiind scăderea cu cinci puncte procentuale a contribuțiilor datorate de angajatori la bugetul asigurărilor sociale, precum și relaxarea fiscală, incluzând TVA, în 2016 și 2017.

„Aceste reduceri de impozite au fost îndelung așteptate, pe fondul unui nivel deja ridicat de impozitare a veniturilor din salarii, în special pentru persoanele cu venituri reduse, în timp ce cota standard de TVA din Romania (24%) este în prezent printre cele mai mari din regiune și chiar din lume”, a afirmat, în comunicat, Ramona Jurubiță, partener coordonator Servicii Fiscale și Juridice în cadrul KPMG România.

Pe de altă parte, ea spune că reducerile de impozit din România, la fel ca în majoritatea țărilor incluse in studiu, sunt însoțite de o lărgire a bazei impozabile și de o abordare mai agresivă a evaziunii fiscale, prin înăsprirea legislației anti-fraudă și prin intensificarea controalelor fiscale.

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Irina Begu, luată peste picior înaintea meciului cu Venus Williams! Ce s-a scris despre prietena...
Marea Britanie oferă bani cetățenilor UE pentru a părăsi țara. Ce sumă poate lua un...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
China a introdus testele anale pentru Covid-19. Medicii spun că procedura este mai eficientă în...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Doamne ferește! Ce a putut face Diana Șoșoacă într-un platou de televiziune. Telespectatorilor nu le-a...
Adevărul SCANDALOS din spatele serialului-fenomen Bridgerton. IMAGINILE care dau de gol, scăpate pe Internet
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Medicament minune împotriva cancerului. Descoperirea uimitoare a oamenilor de știință
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul discret al României şi proiectele sale. Acesta a anunţat cel mai mare şi ambiţios...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide