CSALB. Creștere semnificativă a cererilor prin care consumatorii solicită intrarea în negociere cu băncile. Este recordul celor peste patru ani de funcționare a Centrului

CSALB. Creștere semnificativă a cererilor prin care consumatorii solicită intrarea în negociere cu băncile. Este recordul celor peste patru ani de funcționare a Centrului
Creștere semnificativă a cererilor prin care consumatorii solicită intrarea în negociere cu băncile
Publicat: 17/05/2020, 11:49
Actualizat: 17/05/2020, 11:51

În săptămâna 4-10 mai 2020, românii au transmis Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) 122 de cereri de intrare în negociere cu băncile, în condițiile în care, anul trecut, media era de 41 de cereri transmise săptămânal.

Reacția consumatorilor survine inclusiv după recomandările făcute de cele mai mari bănci comerciale din România, privind avantajele negocierilor în cadrul CSALB.

„Spre deosebire de alte sectoare de activitate, CSALB a funcționat fără întrerupere în ultimele două luni de restricții generate de pandemie. Acest lucru a fost posibil datorită faptului că soluționarea online și prin mijloace de comunicare la distanță este parte din ADN-ul activității Centrului, ca să folosesc această comparație”.

„Creșterea de aproape trei ori a numărului de cereri înregistrate săptămâna trecută arată nevoia de înţelegere și de deschidere a băncilor faţă de consumatori, mai ales după mesajele de încurajare trimise de către acestea, privind negocierea cu consumatorii în cadrul CSALB”, a spus Alexandru Păunescu, Președintele Colegiului de Coordonare al CSALB.

În procesul de intrare în negociere cu băncile, clienții trebuie să aibă așteptări rezonabile

Clienții băncilor trebuie să aibă așteptări rezonabile atunci când transmit cererile CSALB.

Mai exact, aceștia trebuie să țină cont, în primul rând, de posibilitatea instituțiilor de credit de a da curs solicitărilor lor, dar și de volumul uriaș de cereri de suspendare a ratelor cu care se confruntă acestea.

„Există consumatori care au sesizat diferența majoră între suspendarea ratelor pe o perioadă de cel mult nouă luni și rezolvarea în cadrul negocierilor cu băncile și a altor probleme precum comisioanele, dobânzile, moneda creditului etc. Astfel, posibilele soluții oferite gratuit în cadrul Centrului vizează toată perioada de derulare a contractului, nu doar acest an.

„O altă diferență este că în cadrul CSALB cererile sunt analizate individual de către bănci, iar soluțiile date de conciliatori sunt personalizate în funcție de fiecare caz în parte. Pentru cererile de suspendare a plății ratelor conform prevederilor legale, băncile au nevoie de fluxuri automatizate, procesul fiind unul standardizat”, a adăugat Păunescu în continuarea celor spuse mai sus.

De la începutul anului și până pe 8 mai 2020, CSALB a primit 830 de cereri din care s-au format până acum 190 de dosare de conciliere, la care se adaugă 83 de cereri soluționate amiabil, după sesizarea CSALB (aceste cereri nu au mai intrat în procedură de negociere, înțelegerea dintre bancă și consumator s-a realizat direct).

Restul cererilor sunt în faza de analiză sau au fost respinse de către bănci. În ultimii patru ani, beneficiile obținute de consumatori în urma negocierilor (reducerea sau eliminarea unor comisioane, reducerea dobânzilor, scăderea sau ștergerea întregului sold etc) depășesc 2,7 milioane de euro.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase