Cu cât se ieftinesc benzina și motorina în prima zi a anului

Cu cât se ieftinesc benzina și motorina în prima zi a anului
Publicat: 01/01/2017, 15:14
Actualizat: 28/01/2017, 22:06

În medie, scăderea TVA-ului și scoaterea supra-accizei vor duce la ieftinirea litrului de benzină și motorină cu circa 45-50 de bani pe litru, ceea ce presupune o scădere a prețului benzinei și motorinei de circa 10%, potrivit estimărilor ZF.

Spre exemplu, azi un litru de benzină la stația Petrom de pe strada Tudor Arghezi din București costă 5,37 lei pe litru, dar de la 1 ianuarie același litru ar putea costa 4,87 lei. La fel, un litru de motorină costă la aceeași stație circa 5,35 lei pe litru, dar de la 1 ianuarie ar putea costa 4,85 lei, dacă celelalte condiții din piață rămân neschimbate.

Pe final de an, piața a asistat la revenirea prețului carburanților în contextul în care și barilul de petrol se tranzacționează în prezent la maximul anului.

Prețurile mici la petrol au ajutat cererea de carburanți, care anul acesta a crescut cu peste 5%, continuând tendința de anul trecut.

Creșterea de care se bucură barilul de petrol pe final de an are la bază decizia luată de statele membre ale OPEC, conduse de Arabia Saudită, privind reducerea producției de la începutul anului viitor într-un efort de a „reabilita” prețul țițeiului. De altfel, bancherii de la Goldman Sachs au majorat estimarea privind prețul barilului pentru al doilea trimestru al anului viitor de la o medie de 55 de dolari la 57,5 dolari, potrivit informațiilor Platts.

Citește mai multe pe ZF.ro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase