Cum a evoluat prețul aurului în 2013. Ce trebuie să știe cei ce vor să investească în aur în 2014

Cum a evoluat prețul aurului în 2013. Ce trebuie să știe cei ce vor să investească în aur în 2014
Publicat: 31/12/2013, 12:57

Aurul s-a devalorizat în acest an pentru prima dată din 2000 și a înregistrat cea mai abruptă scădere de preț din ultimii 32 de ani, odată cu îmbunătățirea perspectivelor economiei globale, revenirea burselor și inflația limitată din statele dezvoltate.

Astfel, după 12 ani consecutivi de creștere puternică, cererea pentru aur ca investiție cu un grad ridicat de siguranță a fost erodată, iar activele fondurilor de investiții pe piața aurului, fondurilor colective închise și titlurilor de valoare bazate pe metalul prețios au coborât la minimul ultimilor patru ani, odată cu retragerile unor nume mari, printre care miliardarii George Soros și John Paulson, potrivit unei analize Bloomberg, citată de Mediafax.

Prețul aurului a scăzut în acest an pe piața futures din New York cu 29%, la 1.197,5 dolari pe uncie (31,1 grame), în timp ce indicele S&P GSCI care măsoară prețurile spot pentru 24 de mărfuri a înregistrat o depreciere de numai 1,6%.

Totodată, indicele bursier global MSCI All-Country World a crescut în 2013 cu 20%, indicele S&P 500 al bursei de la New York a urcat cu 29%, iar bursa de la Tokyo a avansat cu peste 50%, înregistrând cel mai bun an din 1972.
Indicele dolarului, care evaluează evoluția monedei americane în raport cu valutele principalilor 10 parteneri comerciali ai SUA, s-a apreciat cu 3,4%.

Titlurile de Trezorerie SUA, care asemenea aurului sunt preferate de investitori pentru conservarea averilor în vremuri tulburi, s-au depreciat în acest an cu 3,2%.

Investitorii au retras în acest an 38,6 miliarde de dolari de pe piața aurului, cea mai mare pierdere din anul 2000, potrivit datelor companiei de cercetare EPFR Global.

Rezerva Federală a anunțat la 18 decembrie că programul de stimulare a economiei prin achiziții de obligațiuni va fi redus începând din luna ianuarie de la 85 miliarde de dolari la 75 miliarde de dolari pe lună. O zi mai târziu, prețul aurului în tranzacțiile futures a închis la minimul ultimilor trei ani. Decizia băncii centrale americane a fost motivată de îmbunătățirea perspectivelor economice, în timp ce inflația se menține la un nivel limitat, relativ redus, iar economiștii nu se așteaptă să accelereze. Fed va continua să reducă anul viitor programul de stimulare, care ar urma să fie complet eliminat până la finele lui 2014.

Directorul executiv al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, a declarat pe 22 decembrie că economia Statelor Unite are perspective mult mai solide de creștere pentru anul viitor.

Persoanele care intenționează să investească în aur anul viitor trebuie să știe că analiștii băncilor de investiții prevăd o scădere în continuare a prețului aurului.

Jeffrey Currie, director de cercetare pentru piețe de mărfuri la Goldman Sachs, a declarat pentru Bloomberg că prețul aurului va continua să scadă anul viitor. Banca de investiții estimează că aurul va încheia anul 2014 la 1.050 dolari pe uncie, cu aproximativ 12% sub prețul actual.

Prețul aurului a crescut cu peste 500% în perioada 2000-2012, pe fondul deprecierii dolarului. Creșterea a accelerat în perioada decembrie 2008 – iunie 2011, în urma crizei financiare mondiale, recesiunii și programului de relaxare cantitativă adoptat de Rezerva Federală a SUA, care a redus totodată dobânda de politică monetară la un nou minim istoric, în banda 0 – 0,25%.

Aurul a atins în septembrie 2011 nivelul de 1.923,7 dolari pe uncie, un nou maxim istoric.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kim Jong Un ar fi fost dispus să renunțe la armele nucleare: „Am o fiică...
Crimă de Sfinții Constantin și Elena! Și-a găsit părinții morți în casă 😲
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
Facerea de bine este... știți voi ce! O bucureșteancă i-a donat canapeaua unei femei. Ce...
DIETA-MINUNE a Nicoletei Luciu | Așa a slăbit rapid 35 de kilograme. Arată de milioane...
20 de judeţe intră de la 10.00 sub avertizare de ploi, grindină şi vijelii. Vreme...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
O persoană a murit după ce avionul Londra-Singapore s-a confruntat cu turbulenţe
Descoperire HALUCINANTĂ în testicule umane! Este de necrezut
ANUNȚ TRAGIC în această dimineață. Un celebru sportiv A MURIT la doar 48 de ani
Rețetă cu un secret mănăstiresc. Vinete cu ardei copți, pregătite de măicuțe
„Suflete pereche, zic eu”. Jador, fermecat de frumusețea unei tinere din Corbu. „Viitoarea mea soție”....
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Doi deputați s-au luat la bătaie în Parlament. Momentul a fost surprins video
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
Cel mai puternic cutremur din ultimii 40 de ani la vulcanul Campi Flegrei din apropiere...
×