Cum a rezolvat guvernul problema compensațiilor de până la 800.000 de euro ale conducerii instituțiilor reunite în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară

Cum a rezolvat guvernul problema compensațiilor de până la 800.000 de euro ale conducerii instituțiilor reunite în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară
Publicat: 04/06/2013, 20:05
Actualizat: 29/03/2019, 16:00

Numărul de membri din cadrul Consiliului de conducere a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) va fi redus, iar salariile compensatorii vor fi impozitate cu 85%, astfel de plăți, în cuantum net de câte 230.000 net, fiind deja acordate pentru trei foști membri ai CSA, a afirmat premierul Victor Ponta, citat de Mediafax.

Într-un comunicat transmis de Guvern la finalul ședinței este anunțat că a fost adoptată o ordonanță de urgență care reduce numărul de membri ai Consiliului de conducere al Autorității de Supraveghere Financiară de la 17 la 11, obligă Autoritatea de Supraveghere Financiară să vireze la bugetul de stat o cotă de 80% din excedentul bugetului de venituri și cheltuieli înregistrat la sfârșitul anului și, prin excepție de la prevederile Codului Fiscal, stabilește o cotă de impozit pe venit de 85% pentru veniturile reprezentând salarii/indemnizații/sume compensatorii acordate, în condițiile legii, cu ocazia încetării contractului de muncă sau mandatului, angajaților cu funcții de conducere sau persoanelor care sunt numite în calitate de membru în consilii de conducere din cadrul ASF și din cadrul autorităților care au fost reorganizate prin înființarea ASF.

Reducerea numărului de posturi în conducerea ASF este operată la doar o lună de la înființarea instituției.

„Săptămâna această vom avea o ordonanță de urgență, o să reducem numărul de membri, de la 19 (17-n.r.) la 11, este clar că intențiile bune au fost înțelese greșit de cei numiți acolo, și o să impozităm cu 85% salariile compensatorii pe care ei și le-au dat tot lor”, a spus Ponta, în ședința de guvern.

El a afirmat că au fost acordate deja astfel de salarii compensatorii, de câte 230.000 euro net, pentru trei foști membri ai Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), respectiv pentru Dan Constantinescu, Albin Biro și Daniela Popa, fiind înregistrate și alte astfel de cereri.
„Cred că 15% din aceste sume deja reprezintă prea mult. Ideea că pui monopol de stat pe un domeniu, după care te îmbogățești cu obrazul cât mai gros este un lucru care s-a întâmplat de multe ori în România și aș vrea să punem capăt la aceste practici. Am înțeles, e bine să fie plătiți bine, dar totuși salariul din martie de 25.600 euro pentru președintele de la Asigurări, de exemplu, cred că e exagerat și că, dacă sunt atât de performanți acești oameni, își vor găsi în zona privată unde să lucreze și unde, bineînțeles, nu o să-i plătească nimeni cu atât”, a afirmat șeful Guvernului.

Ministrul Finanțelor a anunțat, luni, că Guvernul va aproba, marți, o ordonanță de urgență pentru impozitarea cu 85% a salariilor compensatorii încasate de cei care au făcut parte din consiliile de supraveghere ale fostelor comisii din care s-a format Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Autoritatea a fost înființată prin comasarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Și premierul a declarat anterior că dorește taxarea cu 85% a salariilor compensatorii pe care și le-au votat membrii fostelor comisii din care s-a înființat Autoritatea de Supraveghere Financiară, arătând că nu este vorba de o impozitare, ci de o „taxă pe obraz gros”.

ASF este condusă în prezent de un consiliu format din 17 membri.

Cele trei foste comisii de supraveghere erau conduse de 19 comisari. Potrivit declarațiilor făcute de premierul Ponta, fostul preșe­dintele Daniel Tudor al CSA câștiga 188.000 lei pe lună (40.000 euro), Carmen Negoiță, fostul președinte al CNVM – 80.000 lei pe lună (18.000 euro), iar Marian Sârbu, fostul șef al CSSPP , 14.000 euro.

În prezent, Tudor ocupă funcția de vicepreședinte pe asigurări la ASF, iar Sârbu este membru neexecutiv la ASF.

Luând în calcul aceste cifre, rezultă că fostul președinte al CNVM Carmen Negoiță ar putea primi salarii compensatorii de peste 100.000 euro, în timp ce foștii comisari ai CSA vor lua peste 500.000 euro.

Personalul ASF nu este plătit de la bugetul de stat, iar autoritate se autofinanțează.

Salariile compensatorii achitate foștilor conducători ai autorităților comasate în ASF, până la 9 salarii în cazul CNVM sau până la 19 salarii în cazul CSA, au fost plătite de către fostele instituții conform contractelor încheiate la începutul mandatelor cu acestea.

ASF este condusă de Radu Rușa­nu, care primește un salariu de 14.000 de euro pe lună.

Salariul prim-vicepre­ședintelui Daniel Dăianu este de 95% din cel al președintelui, iar cei trei vicepreședinți au un salariu lunar de 90% din salariul președintelui.

Cei 12 membri neexecutivi primesc fiecare câte 3.600 euro pe lună.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?