Cum au evoluat prețurile chiriilor în toamna lui 2020. Cât plătești în București, Cluj, Iași sau Timișoara

Cum au evoluat prețurile chiriilor în toamna lui 2020. Cât plătești în București, Cluj, Iași sau Timișoara
Cum au evoluat prețurile chiriilor în toamna lui 2020. Cât plătești în București, Cluj, Iași sau Timișoara

În ciuda schimbărilor survenite anul acesta, cererea de locuințe de închiriat se menține la un nivel similar celui consemnat anul trecut.

Dacă te afli în căutarea unei locuințe de închiriat, probabil că primul lucru care te interesează este nivelul prețurilor practicate pe piața care te interesează. În cele de mai jos poți afla situația chiriilor în toamna lui 2020 – în București, dar și în alte centre universitare ale țării, potrivit datelor portalului Imobiliare.ro. Pentru că aspectul financiar nu este singurul care contează în alegerea unei locuințe potrivite, după ce îți vei face o idee generală în această privință va trebui să treci în revistă și alte elemente importante pentru tine, cum ar fi zona, facilitățile disponibile și tipul locuinței.

Care a fost evoluția prețurilor la chirii în toamna lui 2020 și ce ne aduce viitorul apropiat

După cum știi deja, anul 2020 a fost unul cu totul atipic, însă piața închirierilor s-a dovedit destul de rezilientă în fața pandemiei, inclusiv în perioada stării de urgență. Până în momentul de față, variații drastice în ceea ce privește prețurile solicitate pentru garsoniere, apartamente și case de închiriat nu au avut loc în marile orașe – ceea ce se explică prin faptul că cererea pe acest segment de piață nu a suferit o scădere majoră. Astfel, potrivit datelor RE/MAX România, ponderea segmentului de închirieri s-a menținut la aproximativ același nivel de anul trecut, respectiv 10,2% în al treilea trimestru din 2020 (față de 10,1% în perioada similară din 2019). Cu toate acestea, reprezentanții companiei se așteaptă la o scădere a cererii pe segmentul de închirieri, ca urmare a instituirii cursurilor online în cadrul universităților – fapt ce poate genera și o corecție a chiriilor în perioada următoare. O asemenea tendință va putea fi observată, însă, cel mai probabil, în anul 2021.

Evoluție prețuri chirii București

În capitala țării, chiriile s-au majorat puțin în toamna lui 2020 comparativ cu începutul anului. În primul trimestru din 2020, un apartament cu 2 camere putea fi închiriat în București cu o medie de 400 de euro pe lună, potrivit datelor Imobiliare.ro. În luna septembrie, însă, prețurile solicitate pentru o asemenea unitate locativă urcaseră ușor, la 420 de euro pe lună, în vreme ce o garsonieră ajungea la circa 280 de euro pe lună. Pentru cei interesați de varianta „chiriei la comun”, diferența față de apartamentele cu 3 sau chiar 4 camere nu este foarte mare, acestea pornind de un preț mediu de sub 500 de euro pe lună.

În toamna lui 2020, nivelul chiriilor din capitala țării nu a suferit variații majore pe segmentul apartamentelor
În toamna lui 2020, nivelul chiriilor din capitala țării nu a suferit variații majore pe segmentul apartamentelor

Evoluție prețuri chirii Cluj

În Cluj-Napoca s-a putut observa, toamna aceasta, o ușoară scădere a prețurilor de închiriere, atât comparativ cu începutul anului, cât și cu septembrie 2019. Astfel, un apartament cu două camere a ajuns să coste, în medie, 400 de euro pe lună în luna septembrie, față de 410 euro pe lună în primul trimestru din 2020. Spre comparație, o garsonieră avea un preț mediu solicitat de 275 de euro pe lună. În capitala Transilvaniei, cele mai scăzute chirii pot fi găsite în zone precum Florești, Baciu, Gruia sau Dâmbul Rotund.

Evoluție prețuri chirii Iași

Pe fondul unei scăderi a ofertei de apartamente disponibile spre închiriere, Iașiul a resimțit, în toamna lui 2020, o ușoară majorare a prețurilor solicitate de proprietari, de la 320 de euro pe lună (la început de an), la 350 de euro pe lună. Spre comparație, chiriile locuințelor monocamerale se situau, în medie, la 248 de euro pe lună. În zonele Frumoasa, Dacia, Alexandru cel Bun și Canta un apartament cu două camere putea fi închiriat cu mai puțin de 300 de euro pe lună, în timp ce în zonele Centrul Civic, Independenței sau ultracentrală o asemenea unitate locativă ajungea, în medie, la 400 de euro pe lună.

Evoluție prețuri chirii Timișoara

În capitala Banatului, chiriile s-au menținut relativ constante în toamna acestui an, un apartament cu două camere având o valoare medie de listare de 350 de euro pe lună, la fel ca la începutul lui 2020 (și sfârșitul lui 2019). În același timp, o garsonieră ajungea la 220 de euro pe lună – deci semnificativ sub nivelul practicat în Cluj-Napoca și București.

În zona Piața Unirii, chiria medie solicitată pentru un apartament cu două camere se situează la 470 de euro pe lună
În zona Piața Unirii, chiria medie solicitată pentru un apartament cu două camere se situează la 470 de euro pe lună

 

Cele mai accesibile prețuri pentru chiriașii din Timișoara se găsesc în Freidorf, Traian, Piața Maria și Plăvăț II, în vreme ce în Braytim sau Piața Unirii apartamentele cu 2 camere depășesc 400 de euro pe lună.

Sursă foto: Dreamstime.com

BOMBĂ! I-a oferit 500 de euro pentru o oră de amor. Este soţie de fotbalist...
Ştirea momentului despre Titi Aur! Fusese internat în stare gravă, din cauza COVID
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Povestea incredibilă a cerșetoarei care a devenit campioană europeană pentru România: `Am fost săracă de...
Restricţii pe litoral de 1 Mai. Până la ce oră vor avea voie turiştii să...
Ucraina cere sprijinul NATO contra Rusiei. Kievul evocă angajamentul summitului de la Bucureşti
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea...
Ştirea momentului despre Titi Aur! Fusese internat în stare gravă, din cauza COVID
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Ce avere are Cozmin Gușă. A strâns foarte mulți bani în ultimii ani
Mesajul uluitor lăsat de un bărbat pe un site pentru adulți după ce și-a găsit...
Cozmin Gușă, în această seară, la „40 de întrebări cu Denise Rifai”: „Adrian Năstase m-a...
Reacțiile adverse după vaccinare înseamnă că dezvolți mai mulți anticorpi. Ce se întâmplă cu cei...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care majoritatea românilor îl mănâncă în...
Inchide