Cum se explică cele șase recorduri consecutive ale dolarului american și care sunt efectele pentru români. PLUS: Cursul de azi

Cum se explică cele șase recorduri consecutive ale dolarului american și care sunt efectele pentru români. PLUS: Cursul de azi
Publicat: 12/03/2015, 14:44
Actualizat: 12/03/2015, 18:13

O persoană care are o rată de 400 de dolari plătește în prezent 1.668 de lei, presupunând că ar plăti la un curs similar cu cel de la BNR, cu 44% mai mult față de cât plătea în ianuarie 2005. Cele mai multe credite în dolari au fost luate de români atunci când dolarul era cotat la o medie de 2 lei. Pentru aceștia, ratele s-au dublat în câțiva ani. De la începutul anului, ratele celor împrumutați în dolari au crescut cu 10%.

Restanțele la împrumuturile în dolari americani erau în ianuarie anul acesta de 80 de milioane de lei, cu 7% mai mult față de decembrie și de 2,2 ori mai mari față de ianuarie 2014, potrivit buletinului statistic al BNR.

Joi, dolarul a fost cotat la 4,17 lei, în scădere cu 2 bani față de cotația de miercuri. Moneda americană a fost cotată, ieri, la peste 4,2 lei, depășind francul elvețian, în contextul aprecierii monedei americane pe piața externă. Astfel, dolarul a atins miercuri cel de-al șaselea record consecutiv în raport cu leul.

Printre efectele aprecierii dolarului față de leu se numără scumpirea carburanților, precum și a bunurilor importate din SUA sau al căror preț de referință este dolarul american. Carburanții s-au scumpit cu aproximativ 60 de bani pe litru, de la începutul anului, iar analiștii se așteaptă ca prețul la produsele petroliere să continue să crească. În prezent, benzina se vinde cu circa 5,6 lei pe litru, în timp ce în decembrie prețul scăzuse, pentru prima dată în ultimii patru ani, sub pragul de 5 lei pe litru. Ieftinirea s-a datorat prăbușirii prețului la barilul de petrol de la un maxim de 115 dolari în iunie, la 60 de dolari în decembrie.

Evoluția dolarului față de leu

Cursurile de schimb leu/dolar și leu/franc elvețian sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și cotațiile de schimb euro/dolar și euro/franc elvețian.

Data curs leu/dolar rata in lei (echiv. a 400 de euro)
12.03.2015 4,17 1.668
11.03.2015 4,20 1.680
10.03.2015 4,12 1.648
9.03.2015 4,07 1.628
6.03.2015 4,04 1.616
5.03.2015 4.02 1.608
3.03.2015 3,98 1.592
5.01.2015 3,77 1.508
3.01.2005 2,90 1.160

Explicația aprecierii dolarului în fața leului

Dragoș Cabat, analist economic și unul dintre proprietarii companiei de consultanță Financial View, spune că explicația deprecierii leului față de dolar este una simplă și are legătură cu scăderea monedei unice în raport cu dolarul american.

Leul este cotat de către BNR – și privit de investitorii interni și internaționali – în legătură directă cu euro. Având în vedere că schimburile comerciale internaționale ale României sunt în mare majoritate cu țări din UE și chiar din zona euro și faptul că România este membră UE, o astfel de abordare este absolut corectă, spune Cabat.

Astfel, atunci când euro se depreciază față de orice altă monedă importantă, leul suferă la rândul lui o depreciere similară, deoarece cotația leului față de dolar, spre exemplu, se calculează indirect din cotația leului față de euro și a euro față de dolar. „Așadar, explicația deprecierii leului față de dolar este una simplă: euro s-a depreciat față de dolar și chiar dacă leul s-a apreciat ușor în raport cu euro, această apreciere nu a contrabalansat scăderea monedei unice în raport cu dolarul american și celelalte valute importante. În perioada următoare, având în vedere programul Băncii Centrale Europene de a arunca lichiditate pe piață, această tendință de depreciere a euro va continua”, a explicat pentru gândul Dragoș Cabat.

Mihai Nichișoiu, global macro strategist la Tradeville, spune că aprecierea semnificativă a dolarului în raport cu euro este vizibilă într-o apreciere masivă și în fața leului românesc.

„În România, cursul dolarului este stabilit indirect, prin intermediul euro. Astfel, evoluția dolarului pe piața internă este influențată atât de evoluția raportului euro/dolar pe piața internațională, cât și a cursului euro/leu. În condițiile în care BNR a semnalizat recent că în 2015 cursul de schimb euro/leu va oscila într-un interval foarte îngust (4,35 – 4,55), evoluția dolarului pe piața internă reflectă, de fapt, evoluția sa în raport cu moneda europeană. Astfel, aprecierea semnificativă a dolarului în raport cu euro este vizibilă într-o apreciere masivă și în fața leului românesc”, a declarat pentru gândul Mihai Nichișoiu, global macro strategist la Tradeville.

Efectele aprecierii dolarului: preț crescut la combustibili și rate mai mari la credite

Aprecierea dolarului în fața monedei naționale duce la scumpirea combustibililor și la creșterea ratelor pentru cei care au credite în moneda americană.

„Pentru România, deprecierea în fața dolarului înseamnă prețuri mai mari la petrol și produse petroliere precum și la bunurile importate din SUA sau al căror preț de referință este dolarul american. În plus, pentru românii care au împrumuturi în dolari sau franci elvețieni, înseamnă o ‘scumpire’ a creditului”, a explicat Dragoș Cabat.

Între cei care beneficiază de aprecierea dolarului în fața leului se numără firmele care exportă bunuri în moneda americană, precum sunt firmele din IT.

„Aprecierea dolarului față de leu ar trebui să ducă la o creștere a prețurilor pentru importurile denominate în dolari – carburanți, unele fructe, cafea, cacao -, dar în același timp companiile locale care exportă bunuri și servicii în moneda americană, precum cele din IT, de exemplu, ar trebui să beneficieze”, a spus Nichișoiu.

Ce se va întâmpla: euro, la paritate cu dolarul la jumătatea anului sau până la finele anului

Analiștii de la firmele de brokeraj sunt de părere că euro va ajunge la paritate cu dolarul la mijlocul anului, iar moneda americană și-ar putea continua aprecierea.

„Este posibil ca raportul euro/dolar să ajungă la paritate la mijlocul anului, și pornind de la premisa că euro/leu va rămâne stabil, dolarul american și-ar putea continua aprecierea, până la un curs de 4,40 – 4,50”, este de părere Mihai Nichișoiu, global macro strategist la Tradeville.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Isărescu: BNR nu poate să intervină să schimbe raportul euro/dolar

„(Românii, n. red.) trebuie să învețe să privească global. Tot ce se întâmplă în relația dolar-leu nu este efect al pieței noastre, ci al pieței internaționale. Dolarul a început să câștige teren în fața euro. Sunt estimări că la sfârșitul acestui an, începutul anului viitor, paritatea între euro și dolar va fi de 1:1. La noi referința este euro. BNR nu poate să intervină să schimbe raportul euro/dolar”, spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Vasilescu spune că împrumuturile în dolari nu sunt multe și că ele nu reprezintă o problemă.

„Nu creditele (în dolari) reprezintă problema. Nu sunt multe. Problema o reprezintă prețul petrolului. Dar este bine că prețul petrolului scade pe piața internațională. Rămâne să vedem care vor fi efectele la noi”, a declarat pentru gândul Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-A DAT ORDIN în toată Uniunea Europeană. Acest lucru va fi INTERZIS definitiv
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii