Cum se explică eșecul Facebook pe bursă. Cine a beneficiat de „informații privilegiate”?

Cum se explică eșecul Facebook pe bursă. Cine a beneficiat de informații privilegiate?
Publicat: 23/05/2012, 17:06
Actualizat: 23/05/2012, 17:06

Facebook, banca de investiții Morgan Stanley și operatorul bursier Nasdaq OMX sunt țintele mai multor anchete și procese inițiate de autoritățile financiare din SUA și de investitori referitor la modul în care s-a derulat oferta publică inițială a rețelei de socializare, scrie Mediafax.

Mai multe surse din piață au dezvăluit că Facebook i-ar fi informat „selectiv” pe unii investitori cu privire la rezultatele financiare din trimestrul doi, rezultate mai slabe decât anticipațiile analiștilor, potrivit Business Insider.

Informația i-ar fi determinat pe anumiți investitori instituționali să-și „potolească apetitul” pentru acțiunile rețelei de socializare, afectând astfel prețul pe care erau dispuși să-l ofere, notează sursa. Evoluția acțiunilor Facebook a fost una negativă, investitorii care au cumpărat acțiuni încă din prima zi înregistrând piederi de 31% până în prezent.

Oferta publică inițială și listarea Facebook au atras atenția autorității americane care supraveghează casele de brokeraj, Autoritatea de Reglementare a Industriei Financiare, dar și a Comisiei de Valori Mobiliare din SUA.

Reprezentanții celor două instituții nu au indicat dacă vor începe investigații, însă au menționat că analizează atent situația, potrivit Reuters.

Autoritățile din statul Massachusetts au transmis o citație către Morgan Stanley pentru a prezenta noi informații privind discuțiile dintre analiști și investitori înaintea listării Facebook.

O firmă de avocatură din Los Angeles a inițiat un proces colectiv împotriva Facebook, Morgan Stanley și celorlalți aranjori ai IPO, acuzând companiile de ascunderea unor informații cheie. Firma a invitat toți investitorii care se consideră păgubiți în urma listării Facebook să se alăture acțiunii în justiție.

Un investitor a inițiat un proces la New York împotriva operatorului bursier Nasdaq OMX, invitând să participe toți investitorii care au pierdut bani din cauza întârzierilor și erorilor apărute în sistemele bursei Nasdaq în timpul derulării ofertei publice inițiale și în primele ore după listarea Facebook.

Acțiunile Facebook au pierdut marți 8,9%

Acțiunile Facebook au închis marți la New York în scădere cu 8,9%, la 31 de dolari, după ce au pierdut luni 11% din valoare. Astfel, investitorii care au cumpărat acțiuni în cadrul ofertei publice inițiale au pierdut 18% din banii investiți în primele trei ședințe bursiere de tranzacționare a titlurilor Facebook.

Evoluția acțiunilor Facebook de la listarea pe Nasdaq

Foto: Nasdaq

Cei care au cumpărat acțiuni Facebook la 45 de dolari, vârful înregistrat vineri, în ședința de debut a Facebook, au pierdut până în prezent 31% din investiție.

Oferta publică inițială a fost un succes absolut pentru Facebook și acționarii „vechi”, care au investit devreme în dezvoltarea companiei. Rețeaua a atras 16 miliarde de dolari prin listarea la bursă, reușind să marcheze la debut o capitalizare de piață de peste 100 miliarde de dolari.

Oferta a fost organizată de 33 de intermediari, în frunte cu banca de investiții Morgan Stanley.

Cum se explică eșecul Facebook pe bursă

Surse din piață au declarat marți pentru Reuters că unul dintre analiștii Morgan Stanley a redus estimările privind veniturile Facebook la câteva zile înainte de efectuarea ofertei publice, informație care nu a fost făcută publică.

Surse apropiate situației au afirmat ulterior că Facebook a recomandat analiștilor afiliați unora dintre cei 33 de aranjori ai ofertei să-și reducă estimările prezentate investitorilor înaintea ofertei. Noile estimări au fost transmise marilor investitori instituționali, însă micii investitori au rămas „în beznă”.

Pe 9 mai, compania avertiza, în prospectul revizuit pentru IPO, cu privire la posibilul impact negativ asupra afacerilor companiei generat de accesarea rețelei de socializare de pe platforme mobile – smartphnoe-uri și tablete ale căror ecrane de dimensiuni relativ mici nu facilitează afișarea de spoturi publicitare. Datorită limbajului vag folosit în prospect, avertismentul nu a fost interpretat ca un semnal privind scăderea veniturilor sau profitului.

JPMorgan Chase, Goldman Sachs și Bank of America Merrill Lynch, de asemenea printre principalii aranjori ai ofertei, au revizuit în scădere estimările privind Facebook la scurt timp înainte de listare, au afirmat alte surse apropiate situației.

Marile bănci au redus estimările privind veniturile și profitul companiei atât pentru trimestrul al doilea din 2012, cât și pentru întregul an, potrivit datelor obținute de Reuters.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine