Cursul zilei de luni: Euro crește. Cum evoluează francul elvețian

Cursul zilei de luni: Euro crește. Cum evoluează francul elvețian
Publicat: 23/02/2015, 13:25

Cursul pentru francul elvețian a crescut cu 1,52 bani, de la 4,1288 lei la 4,1440 lei. Aproape de ora 13:00, francul era cotat pe piețele externe în scădere cu 0,6% față de ultimele tranzacții ale ședinței precedente, la 0,9306 euro. Vineri la aceeași oră, francul era cotat la 0,9278 euro.

Pentru dolar, banca centrală a anunțat un curs în creștere cu 1,35 bani, de la 3,9243 lei la 3,9378 lei. Aproape de ora 13:00, dolarul era tranzacționat pe piețele externe la 0,8848 euro, în creștere cu 0,7%.

Francul elvețian a atins pe 23 ianuarie un maxim istoric, de 4,5817 lei, ca urmare a eliminării la mijlocul lunii a plafonului minim de 1,2 franci/euro impus de Banca Elveției. La cursul de luni, francul se plasează cu 9,6% sub recordul din 23 ianuarie, dar se află cu 10,8% peste referința BNR din 14 ianuarie, ultima înainte de anunțul Băncii Elveției.

Referința record pentru dolar a fost înregistrată tot pe 23 ianuarie, dată la care moneda americană a fost cotată la 3,9980 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar și leu/franc elvețian sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și cotațiile de schimb euro/dolar și euro/franc elvețian.

Aproape de ora 13:00, euro era cotat în piața interbancară locală la 4,4511 – 4,4529 lei, în scădere de la 4,4575 lei în tranzacțiile perfectate pe finalul ședinței de vineri.

Volumele s-au situat la aproximativ jumătate față de media pentru prima jumătate a zilei, operațiunile fiind perfectate în intervalul 4,4500 – 4,4580 lei/euro.

„Leul s-a depreciat peste 4,46 lei/euro vineri, mișcare care a părut să fie alimentată de pesimismul generat de situația Greciei, și a încheiat ședința aproape de 4,46 lei/euro, o pierdere de 0,3%. Leul se aprecia la nivelul primelor tranzacții din acestă dimineață și s-a apropiat de 4,45 lei/euro, în condițiile în care tensiunile privind Grecia s-au mai relaxat ușor după ce s-a ajuns la o înțelegere la precedenta întâlnire de vineri a miniștrilor de Finanțe ai zonei euro. Situația este departe de a se fi rezolvat, așadar nu credem că leul s-ar mai putea întări foarte mult astăzi. O listă a măsurilor acceptate de oficialii greci ar trebui prezentată astăzi, în timp ce Parlamentul german ar trebui să voteze vineri asupra extinderii acordului”, se arată într-o notă a economiștilor ING Bank România.

În regiune, forintul și zlotul înregistrau deprecieri de 0,2% în raport cu euro.

Vineri, Grecia și miniștrii Finanțelor din zona euro au ajuns la un acord pentru extinderea cu patru luni a programului de asistență financiară acordat guvernului de la Atena, program care expira la finele lunii februarie și în absența căruia statul ar fi putut intra rapid în incapacitate de plată.

Acordul atenuează temerile privind o posibilă ieșire a Greciei din zona euro și netezește terenul pentru noi runde de discuții pe tema datoriilor statului elen și a măsurilor de austeritate la care acesta vrea să renunțe.

Guvernul elen trebuie să prezinte luni seara propuneri concrete privind implementarea de reforme structurale, între care lupta împotriva fraudei fiscale sau combaterea corupției. Aceste propuneri vor fi examinate de creditorii țării și de membrii Eurogroup.

Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) și plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi se situează la 0,15% – 0,53% pe an, față de 0,16% – 0,51% pe an vineri.

Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână se află la 0,25% – 0,71% pe an, comparativ cu 0,24% – 0,71% pe an în ședința anterioară.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadență la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt și mediu, a scăzut ușor, la 1,4% pe an, de la 1,41% pe an vineri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom