Curtea de Apel București a anulat numirea Franklin Templeton ca administrator al Fondului Proprietatea

Curtea de Apel București a anulat numirea Franklin Templeton ca administrator al Fondului Proprietatea
Publicat: 10/10/2012, 14:44
Actualizat: 26/03/2019, 18:08

Acțiunile Fondul Proprietatea (FP) au fost suspendate de la tranzacționarea la BVB după ce Curtea de Apel București (CAB) a decis, miercuri, irevocabil, anularea unei hotărâri AGA a Fondului din septembrie 2010 prin care compania Franklin Templeton a fost numită administrator, informează Mediafax.

Acțiunile au fost suspendate la ora 13:03, ultima cotație din piață fiind de 0,525 lei, în stagnare față de referință. La acest preț, capitalizarea Fondului este de 7,233 miliarde lei (1,58 miliarde euro). Fondul este al treilea emitent de la BVB, după capitalizare.

În 21 decembrie 2011, Tribunalul București a constatat nulitatea absolută a hotărârilor Adunării Generale a Acționarilor (AGA) Fondului Proprietatea prin care, în data de 6 septembrie 2010 a fost modificat actul constitutiv, iar Franklin Templeton a fost numit administratorul Fondului Proprietatea.

Fondul Proprietatea a contestat decizia cu recurs la Curtea de Apel București, în cadrul unui litigiu cu avocatul Ioana Sfîrăială, acționar al Fondului Proprietatea.

Instanța Curții de Apel București a respins, miercuri, recursul Fondului Proprietatea, menținând astfel decizia din decembrie 2011 a Tribunalului București. Decizia Curții de Apel București este irevocabilă.

Administratorul Fondului Proprietatea arăta, într-un comunicat din decembrie 2011,că hotărârea Tribunalului București de anulare a deciziilor AGA din 2010 de la Fondul Proprietatea, printre care numirea Franklin Templeton ca administrator al FP, nu are „impact material asupra Fondului”, având în vedere deciziile acționarilor din cele mai recente adunări.

Sfîrăială a contestat, începând din octombrie 2010, majoritatea deciziilor AGA, motivând că Franklin Templeton nu avea dreptul să convoace AGA deoarece nu este administratorul Fondului.

Ea a contestat în octombrie 2010 în instanță o parte din decizia AGA prin care Franklin Templeton a fost numit administrator, invocând că proiectul de modificare a actului constitutiv al societății nu a fost publicat în termenul legal, cu 30 de zile înainte de AGA.

Acționarii Fondului Proprietatea au decis însă la 25 aprilie ratificarea și adoptarea tuturor deciziilor adoptate în AGA de la preluarea mandatului de către Franklin Templeton, în 2010, până la 24 aprilie 2012, precum și ratificarea și adoptarea Actului Constitutiv în forma aprobată în septembrie 2010.

Fondul Proprietatea este o societate de investiții de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăți au fost confiscate abuziv de statul comunist și sunt imposibil de retrocedat în natură.

La finalul lunii septembrie, investitorii instituționali străini aveau 50,91% din capitalul social al Fondului, respectiv 53,26% din drepturile de vot.

Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare acționar al Fondului Proprietatea, deține 15,33% din acțiuni, pachet care reprezintă aproape 16% din drepturile de vot în AGA.

Al doilea acționar instituțional al FP este compania de administrare a investițiilor City of London, care deține 9,43% din acțiunile Fondului. City of London deține acțiuni propriu-zise (4,18% din capitalul social) și warranturi emise de RBS pentru 5,25% din titlurile FP.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Efectul postului intermitent asupra metabolismului. Rezultatele testelor pe voluntari
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”