Dăianu își cere iertare pentru salariul și primele de la ASF, dar spune că nu poate demisiona

Redactor:
Eliana Radulescu
Dăianu își cere iertare pentru salariul și primele de la ASF, dar spune că nu poate demisiona
Președintele interimar al ASF, Daniel Dăianu, și-a cerut iertare public pentru salariul și primele primite de la ASF, el adăugând că nu își poate da demisia din funcție, oricât de "onorabil" ar fi acest gest "în condițiile date".

Președintele interimar al ASF, Daniel Dăianu, și-a cerut iertare public pentru salariul și primele primite de la ASF, el adăugând că nu își poate da demisia din funcție, oricât de „onorabil” ar fi acest gest „în condițiile date”.

El a făcut aceste declarații la finalul audierii în Comisia pentru buget, finanțe a Senatului, care anchetează situația ASF. „Pentru mine a fost un moment foarte, foarte dificil și îmi cer iertare că am acceptat aceste prime. (…) Disconfortul a fost teribil pentru mine și, de aceea, am și făcut acest gest (returnarea primei – n.r.), care în engleză se spune «redemption» (reparare, compensare – n.r.). Într-un fel, cer iertare cetățenilor pentru un salariu, pentru câștiguri pe care le am, nu printr-o decizie arbitrară, individuală a lui Dăianu la ASF, ci printr-o decizie colectivă, care a avut în vedere un act normativ de înființare a Autorității”, a spus el.

Dăianu a spus că a returnat „acele prime” înainte de declarația președintelui Comisiei pentru buget, Cosmin Nicula, și înainte de scrisoarea deschisă care i-a fost adresată de Gabriel Liiceanu.

Acesta a susținut că o demisie a lui în această situație ar însemna un „abandon”: „Există și această interpretare, că Dăianu fuge. Dăianu nu este de neînlocuit, Dăianu poate pleca, Autoritatea trebuie să funcționeze”.

„Demisia de onoare. Oricât ar fi de onorabilă o demisie în condițiile date, nu pot să o fac. În momentul în care am mai rămas șapte în Consiliu, în condițiile în care am fost părtași la bine și la rău, la actele decizionale, în condițiile în care există această această examinare a activității ASF, cum aș putea, în momentul de față, pur și simplu să plec? Am fost încercat de acest sentiment. Am avut frământările mele, care au antedatat acceptul de a veni la ASF (…). Acum este foarte greu să îți dai demisia”, a menționat Daniel Dăianu.

El a recunoscut că salariile din ASF sunt mari, adăugând că intenția conducerii este de a le diminua, ținând cont „nu numai de o dimensiune emoțională, care este firească într-o societate răvășită de o criză economică, dar care să țină seama și de date care nu neapărat trebuie să fie puse în relație cu criza economică”.

Potrivit afirmațiilor sale, Consiliul ASF a stabilit salariile pornind de la un act normativ în care se spunea că acestea nu trebuie să depășească „nu trebuie să depășească practicile de la BNR”, „dar nu se spunea un anume nivel”. În acest sens, Dăianu a menționat că „salariile pot să fie diminuate fără nicio problemă”. Președintele interimar al ASF a arătat, pe de altă parte, că „lucrurile sunt mai delicate” în privința unei scăderi „brutale” a salariilor experților.

„Dacă actul normativ nu ar fi stabilit acel reper, probabil că salariile ar fi fost altele, probabil substanțial inferioare”, a opinat președintele interimar al Autorității.

Întrebat cât ar fi dispus să renunțe din salariul său, el a răspuns: „Am și vorbit cu colegi de-ai mei, dar aceasta este pur și simplu o opțiune personală și voi respecta ceea ce spun aici, cu 30 la sută”.

Acesta a precizat că salariul său este de 12.800 de euro. Acesta a spus că „scandalul” legat de veniturile conducerii ASF este justificat, menționând, pe de altă parte, că salariile din ASF, din fostele entități care au fost comasate, sunt în relație cu cât se câștigă în industria financiară.

Dăianu a admis că aceste câștiguri sunt disproporționate față de cât câștigă oamenii, „un eminent profesor, un excepțional doctor”.

„Este o lecție amară pentru toată lumea. Este un moment foarte, foarte dificil pentru ASF. Important este ca instituția să funcționeze într-un climat greu, dificil și totuși trebuie să se meargă înainte”, a conchis prim-vivcepreședintele ASF.

 

Inchide