Dan Diaconescu la OLTCHIM: o privatizare ratată. Când își vor relua activitatea angajații de la Oltchim și care este planul B al lui Victor Ponta

Dan Diaconescu la OLTCHIM: o privatizare ratată. Când își vor relua activitatea angajații de la Oltchim și care este planul B al lui Victor Ponta
Publicat: 25/09/2012, 14:02
Actualizat: 21/03/2019, 01:35

La o zi după ce „investitorul strategic” Dan Diaconescu a refuzat să semneze contractul pentru preluarea pachetului majoritar de acțiuni al combinatului Oltchim, premierul și ministrul Economiei se gândesc deja la planul B. Supărat pe „neclaritățile din contract” care l-ar fi determinat să nu-l semneze, Diaconescu a plecat, ieri, în Germania, ceea ce a amplificat presiunea pe Guvern, confruntat cu un eșec major în tentativa de a privatiza una dintre cele mai importante companii aflate în acest moment în portofoliul statului. Singurul care încă mai pare încrezător că Diaconescu se întoarce cu banii este șeful Privatizării din România, Remus Vulpescu. Despre cine este acest personaj-cheie în toată această econovelă, citiți mai multe aici. Aflați și cum a evoluat audiența OTV în săptămâna în care patronul ei „senzațional” și-a făcut marele debut în business-ul mare.

Premierul Victor Ponta și ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, au susținut marți o conferință de presă pe tema privatizării combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea, în cadrul căreia au subliniat că Guvernul și-a îndeplinit, prin această privatizare, „obligația față de FMI” și că „FMI ne va sprijini în continuare”. Guvernul a decis ca suma plătită de Dan Diaconescu pentru pachetul majoritar de acțiuni al Oltchim, respectiv 45 de milioane de euro, să ajungă la combinat sub forma unui împrumut de salvgardare pe o perioadă de șase luni, care să fie acordat de stat până la semnarea transferului de acțiuni. În cazul în care privatizarea va eșua, Guvernul va deschide în termen de două săptămâni trei secții ale combinatului, urmând ca, în descursul unei luni, toți angajaii să își reia activitatea.

Urmărește, în ordine invers cronologică, desfășurarea conferinței de la Ministerul Economiei în format LIVE TEXT:

UPDATE 13:17: Ministrul Economiei a explicat că, în cazul în care privatizarea va eșua, într-un termen de două săptămâni își vor relua activitatea la Oltchim angajații a circa trei secții și că, în decursul unei luni, își vor relua activitatea toți angajații.

Oltchim va funcționa la o capacitate mai mare de 60%.

Daniel Chițoiu a mai explicat că cei 650 de angajați din sectorul petrochimic de la rafinăria piteșteană Arpechim se află, în momentul de față, în șomaj tehnic.


UPDATE 13:16: Victor Ponta nu ia în considerare intrarea în insolvență a Oltchim, ci doar procedura de administrare specială sau de obținere a unui împrumut pentru salvarea combinatului chimic.


UPDATE 13:13: Ministrul Economiei va merge mâine la Râmnicu Vâlcea pentru a vorbi cu protestatarii.

„Bănuiesc că protestele de la Oltchim se adresează celui care a zis că salvează Oltchimul”, a declarat Ponta.

„Stăm de vorbă cu ei”, a mai spus și Daniel Chițoiu.


UPDATE 13:08: „Dacă nu îndeplineam procedura nu intra scrisoare noastră de intenție în board-ul din 28. Ne-am îndeplinit obligația și FMI ne va sprijini în continuare”, a mai explicat Ponta.


UPDATE 13:05: „Luăm în calcul și ca, până la 1 octombrie, domnul Dan Diaconescu nu va putea să plătească prețul și atunci responsabilitatea pentru soarta acelor oameni și a combinatului rămâne în sarcina Guvernului. Vom numi un nou management, un administrator special care să oprească toate contractele dăunătoare și să discute cu creditorii privați pentru a se relua activitatea pe baza unui sprijin pe care Guvernul îl poate asigura ca și capital de lucru din fondurile de privatizare”, spune Ponta.

„În următoarele șase luni după pornirea combinatului ar urma să reluăm procedurile de privatizare cu un investitor strategic”, a mai explicat el.


UPDATE 13:02: „Cei 45 (n.r. de milioane de lei), dacă vor fi plătiți de către Dan Diaconescu, pot fi acordați ca împrumut de salvgardare pe o perioadă de șase luni, pentru funcționarea combinatului”, a explicat premierul.

„Există o condiție prealabilă, să fie plătiți de către Dan Diaconescu”, a mai declarat Ponta în cadrul conferinței.


UPDATE 12: 57: Ponta a explicat, de asemenea, motivul pentru care la licitație au fost acceptați orice ofertanți, fără restricții: „Orice restricții referitoare la experiența în domeniu și la alte condiții ar fi dus ca la licitația din 21 să fie o singură companie. Astfel, ar fi transformat procedura publică într-o încredințare directă către acționarul minoritar”, spune Ponta.

„Am fost informat despre aceste lucruri și am decis că trebuie să avem o licitație cât mai deschisă”, a mai declarat premierul.


UPDATE 12:54: „Termenul stabilit cu Banca Mondială și FMI pentru privatizare a fost luna aprilie 2012. Consultantul a definit caietul de sarcini și procedurile de privatizare. În aprilie 2012, Guvernul MRU nu a aprobat privatizarea, ba mai mult ,a adunat penalitățile și dobânzile datoriei pentru AVAS, care a ajuns de la 165 de milioane de euro la 225 de milioane de euro”, spune Ponta.

„Această obligație neîndeplinită la termen devine automat o acțiune prioritară pentru următoarea scrisoare. Board-ul FMI este vineri, iar privatizarea reprezintă o acțiune fundamentală pentru a avea acordul board-ului”, a mai explicat premierul în cadrul conferinței.


UPDATE 12:51: „Atât Ministerul Economiei, cât și ANAF au pornit investigații pentru a vedea cauzele care au dus la aceste datorii”, susține premierul.


UPDATE 12:49: Ponta: „În 2009 s-ar fi putut salva Oltchim mult mai ușor, în 2010 și 2011 la fel”, a declarat premierul. „În trei ani, din motive obiective sau subiective, Oltchim a ajuns, dintr-o societate îndatorată, într-o situație aproape fără ieșire”.


UPDATE 12:48: La finalul anului 2011, în perioada în care ministrul Economiei era Ariton, datoriile către furnizori erau de 291 de milioane de lei și cele către bugetul de stat erau de 37 de milioane de lei.


UPDATE 12:46: Datoriile pe care le înregistra combinatul chimic de la Râmnicu Vâlcea la data de 31 decembrie 2010, în mandatul lui Adriean Videanu, au fost de 73 de milioane de lei către furnizori, 13 milioane de lei către bugetul de stat și credite nerambursate de 500 de milioane de lei.


UPDATE 12:43: Ponta a declarat că, la 31 decembire 2009, în momentul în care ministrul Economiei era Adriean Videanu, Oltchim avea datorii la furnizori de 11 milioane de lei, datorii la bugetul de stat de 7 milioane de lei, datorii către alți creditori de 5,8 milioane de lei și credite bancare nerambursabile neplătite la scadență de 500 de milioane de lei.


UPDATE 12:37: Victor Ponta explică situația prin care a trecut Oltchim din 2006 și până în prezent.


UPDATE 12:30: A început conferința de presă de la Ministerul Economiei.

Licitația pentru privatizarea combinatului chimic de la Râmnicu Vâlcea a avut loc vineri, la Ministerul Economiei. Ea a avut în vedere, pe lângă vânzarea pachetului majoritar de acțiuni al Oltchim, preluarea creanțelor Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) și a creanțelor Electrica asupra combinatului. Acestea au fost evaluate la suma de 410 milioane de euro.

La licitație au participat companiile PCC SE, Chimcomplex și Aisa Invest. A patra ofertă a venit din partea patronului OTV, Dan Diaconescu.

Prima ofertă prezentată în cadrul licitației a fost cea a președintelui PP-DD, care a ofertat pentru achiziționarea pachetului de 54,8% de acțiuni pe care Ministerul Economiei îl are la Oltchim. El a oferit suma de 203 milioane de lei, echivalentul a 45 de milioane de euro.

Reprezentanții acționarului minoritar PCC SE au oferit suma de 13,4 milioane de lei pentru cumpărarea în bloc a celor trei active.

Omul de afaceri Ștefan Vuza a participat și el la licitație prin intermediul companiilor Chimcomplex și Aisa Invest. Chimcomplex viza cumpărarea pachetului de acțiuni pentru suma de 18,8 milioane de lei sau cumpărarea acțiunilor și a creanțelor Electrica pentru suma de 221,4 milioane de lei. Aisa Invest a oferit suma de 30 de milioane de lei pentru achiziționarea pachetului de acțiuni, dar nu a ofertat pentru preluarea creanțelor.

Creanțele AVAS și Electrica nu au fost vândute.

Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate,...
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
FOTO. Triunghi amoros: așa arată vedeta înșelată de soțul ei fotbalist cu o actriță! `Ai...
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Lovitură în despărțirea Anamaria Prodan – Laurențiu Reghecampf! Ce spune legea americană după care se...
Motivul pentru care CTP a sărit să vorbească despre divorțul Reghe-Prodanca. Ce s-a întâmplat în...
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Mașină care i-a lăsat MASCĂ pe inspectorii de la RAR
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
O femeie a fost violată în tren. Pasagerii nu au intervenit
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Anunțul momentului despre pensionarii din România! Se va întâmpla în curând, au apărut cifrele
Horoscop zilnic, 18 octombrie. Zodia care are mari şanse să obţină o nouă funcţie la...
Avertismentul lui Streinu-Cercel: VIRUSUL va căpăta noi valenţe și va face noi MUTAȚII
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Decizie oficială: CARANTINĂ OBLIGATORIE pentru aceste localităţi. Se aplică imediat. Lista restricţiilor
Horoscop luni, 18 octombrie! Zodia care are cei mai mulți dușmani. Nu face eroarea fatală...
Trecerea la ora de iarnă. Au fost schimbate zilele, atenție! Nu mai e valabil ce...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021