Darius Vâlcov: Jaf de DOUĂ MILIARDE de dolari! Consilierul premierului acuză neactualizarea prețului la gaze naturale

Darius Vâlcov: Jaf de DOUĂ MILIARDE de dolari! Consilierul premierului acuză neactualizarea prețului la gaze naturale
Raport BP: România, fără gaze naturale în nouă ani. Petrolul se termină în 22 de ani
Publicat: 18/08/2018, 00:10

Consilierul premierului DariusVâlcova prezentat pe Facebook, o notă de informare de la Agenția Națională pentru Resurse Mine (ANRM) în care se arată că bugetul de stat a pierdut peste două miliarde dolari, din cauza neactualizării prețului de referință la gazele naturale în perioada 2006-2018.

„Așa arată un jaf de 2 miliarde $. Ce ar fi însemnat acești bani pentru România? Alocațiile tuturor copiilor pentru 2 ani. Sau construcția a 10 spitale mari, complet utilate, cu câte 600 de paturi fiecare. Sau construcția și dotarea a câte 3 grădinițe în fiecare localitate din România. Sau finalizarea autostrăzii Ploiești-Brașov”, scria DariusVâlcovpe Facebook.

Informarea ANRM, pe pagina de Facebook a lui Darius Vâlcov

Un prim nivelul al pierderilor a fost stabilit de Curtea de Conturi în 2010, printr-o analiză care viza perioada 2006 – 2010, se arată în nota de informare transmisă lui DariusVâlcov, consilierul pe teme economice al Vioricăi Dăncilă, de către Gigi Dragomir, președintele Agenția Națională pentru Resurse Mine (ANRM).

Acesta solicitase Agenției Naționale pentru Resurse Naturale, care are atribuții în a stabili prețul la gaze naturale, o evaluare privind impactul asupra bugetului de stat al neactualizării acestuia.

„Prețul de referință al gazelor naturale este prețul minim admis la tranzacțiile cu gaze naturale considerat de statul român în vederea aplicării redevenței și valorificării acestei resurse în interesul cetățenilor. Ultimul ordin al președintelui ANRM pentru aprobarea prețului de referință al gazelor naturale extrase în România a fost dat în anul 2008 (O.P ANRM nr. 21/2008) prin care se stabilea nivelul de 495 RON/1000 mc. Acest ordin nu a mai fost actualizat„, se menționeaza în nota de informare semnată de Gigi Dragomir, președintele ANRM.

ANRM a contestat în instanță nivelul prejudiciului stabilit de Curtea de Conturi, dar contestația a fost respinsă de Curtea de Apel București în 2012 și apoi de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în 2015 printr-o sentință definitivă.

În 2015, Curtea de Conturi a constatat că situația nu a fost remediata și a mai făcut o analiză pentru perioada 2011-2015, stabilind un nou nivel al prejudiciului la 4,67 miliarde de lei.

La această sumă, o analiză ANRM din 2018 a adăugat din perioada 2015-2018 alte aproape 976 milioane de lei, potrivit sursei citate.

„În februarie 2018, ANRM a actualizat prețul de referință pentru gazele naturale. Ca urmare a aplicării noului tarif de referință, în semestrul I al anului 2018 a avut loc o creștere a încasărilor redevențelor cu 11.031.604,16 RON„, se mai scrie în nota citată.

Vineri, consilierul premierului face publice și patru anexe ale notei de informare primită de la ANRM, pentru a dovedi cât a pierdut statul din cauza neactualizării prețului la gaze naturale.

„Jaf de 2 miliarde $, partea a doua: pentru cei mai suspicioși, avem 4 anexe,” scrie Darius Vâlcov pe pagina de Facebook. „Primele trei, arata câți bani a pierdut statul în perioada 2015-2017. Ultima anexă arată cum Guvernul Dăncilă a stopat jaful în februarie 2018 și a încasat deja cu 117 milioane lei în plus, în doar câteva luni. Adică 30 de milioane $ în plus, în 5 luni. Adică fapte, nu vorbe!”

Anexa la Nota de informare ANRM publicată de Darius Vâlcov

Anexa la Nota de informare ANRM publicată de Darius Vâlcov

Anexa la Nota de informare ANRM publicată de Darius Vâlcov

Anexa la Nota de informare ANRM publicată de Darius Vâlcov

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase