Davies (OMV) despre taxa pe contrucții: Semnal prost la investiții; te determină să nu mai investești

Davies (OMV) despre taxa pe contrucții: Semnal prost la investiții; te determină să nu mai investești
Publicat: 25/11/2013, 12:24
Actualizat: 25/11/2013, 12:35

Introducerea taxei pe construcții speciale reprezintă „un semnal prost pentru investiții” și va reduce profitabilitatea OMV Petrom, a declarat vineri directorul financiar al grupului austriac de petrol și gaze OMV, David Davies.

„Este un semnal prost pentru investiții. Practic te determină să nu mai investești. Va avea un impact negativ asupra profitabilității Petrom și a capacității de a investi. Unele proiecte de investiții vor pica sub pragul de rentabilitate pentru că ți se reduce randamentul cu 1,5%. Suntem în curs de evaluare a impactului financiar al acestei taxe. Suntem foarte îngrijorați. Ne va afecta abilitatea de a investi”, a spus Davies într-o conferință susținută la Viena.

La începutul lunii noiembrie Guvernul a anunțat că va introduce plata impozitului pe proprietate pentru construcțiile speciale exceptate până în prezent, reprezentând 1,5% din valoarea activului.

Sunt considerate constructii speciale sonde de țiței, gaze, sare, platforme de foraj marin, centrale hidroelectrice, termoelectrice, nuclearoelectrice, stații de transformare și de conexiuni, precum și clădirile și construcțiile speciale anexe ale acestora, posturi de transformare, rețele aeriene de transport și distribuție a energiei electrice și stâlpii aferenți acestora, cabluri subterane de transport, instalații electrice.

Tot în această categori intră și canalizări și rețele de telecomunicații subterane și aeriene, căi de rulare, de incintă sau exterioare, galerii subterane, planuri înclinate subterane și rampe de puț, puțuri de mină, coșuri de fum, turnuri de racire, baraje și construcții accesorii, diguri, construcții-anexe, de imbunatatiri funciare, porturi, canale navigabile cu ecluzele și stațiile de pompare aferente canalelor, poduri, viaducte, apeducte și tuneluri, rețele și conducte pentru transportul sau distribuția apei, produselor petroliere, gazelor și lichidelor industriale, rețele și conducte de termoficare și rețele de canalizare, terasamente, platforme betonate, împrejmuiri, instalații tehnologice, rezervoare și bazine pentru depozitare.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase