Decizie istorică pentru România: OMV Petrom și Hunt Oil încep producția gaze la Padina

Decizie istorică pentru România: OMV Petrom și Hunt Oil încep producția gaze la Padina
Publicat: 08/12/2016, 19:43

Producția se realizează cu ajutorul sondei Padina Nord 1, forată în 2014, și a unor facilități de producție nou-construite: separatoare de gaze, sisteme de tratare și măsurare a gazelor, conducte pentru conectarea cu sistemul național de transport și facilități de depozitare a produselor lichide, precizează un comunicat al Petrom.

Valoarea cumulată a investițiilor celor două companii în perioada 2014-2016, pentru proiectul de la Padina Nord 1, se ridică la aproximativ 17 milioane de euro. Lucrările de construcție a facilităților s-au realizat în șapte luni, precizează comunicatul.

Cu o producție medie totală de gaze și condensat care s-a stabilizat în jurul valorii de 1.900 bep/zi (barili echivalent petrol pe zi), în linie cu estimările inițiale, sonda Padina Nord 1 se numără în acest moment printre cele mai productive sonde din portofoliul OMV Petrom.

Companiile estimează că la Padina producția experimentală va dura circa 12 luni. Prin exploatarea experimentală se urmărește obținerea datelor care să permită stabilirea detaliilor tehnico-economice care stau la baza deciziei de trecere în faza de dezvoltare.

În 2010 OMV Petrom a încheiat un contract cu Hunt Oil în scopul de a explora și dezvolta blocurile de pe uscat Adjud și Urziceni Est, fiecare partener având o cotă de participare de 50 de procente, iar Hunt Oil fiind operatorul.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze de aproximativ 65 milioane bep în 2015. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW și un parc eolian de 45 MW.

Hunt Oil este una dintre cele mai mari companii nelistate din Statele Unite, care operează atât intern, cât și pe plan internațional, fiind implicată în activități de explorare și producție în America de Nord, America de Sud, Europa și Orientul Mijlociu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase