Deficit bugetar de 1,06% din PIB la jumătatea anului

Deficit bugetar de 1,06% din PIB la jumătatea anului
Publicat: 29/07/2013, 10:38
Actualizat: 01/02/2019, 08:00

Bugetul general consolidat a înregistrat în primele șase luni un deficit de 6,62 miliarde lei, ușor sub nivelul de anul trecut, în condițiile în care cheltuielile de capital au coborât cu 10% (780 milioane lei), iar cele de personal și bunuri au crescut cu 18% (3,5 miliarde lei) și 7%(1 miliard lei)

Concomitent, au scăzut cu 19,2% cheltuielile privind proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile, la 5,2 miliarde lei, precum cheltuielile aferente programelor cu finanțare rambursabilă, cu 33,3%, la 444 milioane lei.

În luna iunie au fost efectuate cheltuieli de capital de 700 de milioane lei, cu 53% mai puțin decât media pe primele cinci luni.

Potrivit unei note publicate de Ministerul Finanțelor Publice, creșterea cheltuielilor de personal de 18% a fost cauzată de reîntregirea salariilor personalului bugetar și a plății hotărârilor judecătorești și la subvenții (+9,3%), în timp ce cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut de asemenea cu 6,8%, ca urmare a accelerării procesului de achitare a arieratelor de către autoritățile locale și a plăților din fondul național de sănătate.

Datele MFP mai arată că subvențiile au crescut în prima jumătate a anului cu 9,3%, la 3,33 miliarde lei, în timp ce bugetul de pensii a beneficiat de transferuri de 6,6 miliarde lei, în condițiile unor contribuții de 18,5 miliarde lei și a unor cheltuieli totale de 24,8 miliarde lei.

La jumătatea anului, veniturile bugetului general consolidatau însumat 97,5 miliarde lei, reprezentând 15,6 % din PIB, reflectând o creștere nominală de 4,8%, respectiv o scădere în termeni reali.

Încasările din impozitul pe venit și contribuțiile de asigurări sociale au crescut cu +9,3% și respectiv +4,3%, datorită creșterii veniturilor salariale, ca urmare a reîntregirii salariilor personalului bugetar și a majorării salariului minim de la 1 februarie 2013.

Față de aceeași perioadă a anului precedent veniturile din TVA au crescut cu 2,3%, în condițiile în care încasările din TVA au crescut cu 4,8%, în timp ce rambursările de taxă au fost cu 14,8% mai mari.

Accizele au crescut (+4,2%) ca urmare a majorării accizei la motorină incepand cu ianuarie 2013 și a cursului de schimb luat în calcul la plataaccizelor.

Încasările din impozitul pe profit s-au redus cu 5,5% față de aceeași perioadă s anului 2012, în principal ca urmare a regularizării plăților efectuate de băncile comerciale.

Creșteri semnificative s-au înregistrat la încasările din dividende (+ 334 mil lei) precum și la Taxa pe utilizarea bunurilor ca urmare a încasării taxelor de licență pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvențelor radio (2,1 miliarde lei).

România s-a angajat în ultima scrisoare de intenție convenită cu FMI să se încadreze în acest an într-un deficit bugetar pe cash de 2,1% din PIB. Execuția a fost calculată pe un PIB estimat de 623,3 miliarde lei.

Surse apropiate discușiilor dintre autorități și experții FMI au declarat recent că negocierile pentru încheierea unui nou acord au ca bază de plecare o estimare a creșterii economice de 1,9%, comparativ cu 1,6% până în prezent.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Oana Roman suferă din nou. Tragedie infinită, după ce şi-a pierdut mama: Să sărbătorești în...
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului