Descoperirea fostului premier Nicolae Văcăroiu: „Privatizările din România AU EȘUAT în proporție de 80 la sută”

Descoperirea fostului premier Nicolae Văcăroiu: Privatizările din România AU EȘUAT în proporție de 80 la sută
Publicat: 03/04/2013, 22:05
Actualizat: 21/03/2019, 00:03

Privatizările din România au eșuat în proporție de 80%, în condițiile în care statul este nevoit acum să vândă companii strategice într-o perioadă de criză, a declarat miercuri Nicolae Văcăroiu, președintele Curții de Conturi

„Nu vrem să recunoaștem că, din păcate, privatizările au fost în proporție de 80% un eșec. După cum nu vrem să recunoaștem că, iată, vindem acțiuni la companii strategice, în perioadă de criză, în contextul în care capital autohton nu există”, a declarat Văcăroiu, la un eveniment care a marcat aniversarea a 100 de ani de la înființarea Academiei de Studii Economice (ASE).

Fostul premier al României a adăugat că există o reticență în recunoașterea faptului că statul are prea puține soluții de dezvoltare.

Realizările guvernului Văcăroiu: Legea privatizării în masă

Cea mai importantă realizare a cabinetului Văcăroiu a fost Legea 55/1995 privind accelerarea privatizării. Concret, actul normativ prevedea transferul efectiv și cu titlu efectiv al acțiunilor aferente cotei de 30% din capitalul social al companiilor de stat către cetățenii români îndreptățiți, precum și vânzarea acțiunilor emise de aceste societăți.

Transfertul cu titlu gratuit al acțiunilor s-a făcut pe baza unor certificate de proprietate în valoare de 25.000 de lei și a unor cupoane de privatizare în valoare de 974.000 de lei.

Pentru mulți români depunerea cuponului la una din cele circa 4.000 de companii propuse spre privatizare a fost un pariu, deoarece Guvernul nu a oferit suficiente informații privind situația economică a respectivelor companii, multe dintre acestea înregistrând pierderi de ani de zile.

Privatizarea în masă, denumită „cuponiadă”, a continuat să lase adevărata putere economică în mâinile statului. Fondul Proprietății de Stat (actuala Autoritate pentru Valorificarea Activelor Statului) controla circa 70% din capitalul celor mai multe companii de stat.

„Totul e impus de Fondul Monetar Internațional”

Președintele Curții de Conturi a adăugat că politicile statului au ajuns să fie dictate de creditorii săi internaționali.

„Totul e impus de-afară. Fond Monetar, cu restricții bugetare, de natură salarială”, a spus Văcăroiu.

În opinia sa, încercând să urmeze sfaturile instituțiilor din vest, statul a pierdut din vedere industriile competitive ale României care au dispărut începând cu anii 90.

„Din păcate, trebuie să recunoaștem că am distrus mult, mult mai mult decât era necesar. Astăzi ar fi trebuit să vorbim despre o Românie cu un PIB de cel puțin de trei ori mai mare decât cel de astăzi. Pur și simplu, au dispărut industrii care au fost competitive dintotdeauna, cu exporturi de peste 80-90% în zona vestică. Cu prea mare ușurință, începând din 90 încoace am acceptat prea multe sfaturi de afară, spre binele nostru și binele a dus la situația de astăzi a României”, a spus Văcăroiu.

România a avut două acorduri cu Fondul în perioada guvernării Văcăroiu

Nicolae Văcăroiu a fost prim-ministru al României în perioada 1992-1996. Cabinetul Văcăroiu s-a instalat la Palatul Victoria pe 19 noiembrie 1992, după ce Frontul Democrat al Salvării Naționale (FDSN), partid format de către un grup de politicieni plecați din Frontul Salvării Naționale (FSN), după alegerea lui Petre Roman ca președinte al formațiunii, a câștigat alegerile parlamentare, iar Ion Iliescu alegerile preziențiale.

În acea perioadă, România a avut două acorduri de finanțare cu Fondul Monetar Internațional, ambele de tip stand-by, valoarea totală a sprijinului financiar pus la dispoziția României fiind de peste 580 de DST (drepturi speciale de tragere).

Președintele Curții de Conturi a mai atras atenția în cadrul evenimentului aniversar al ASE că sectorul bancar este printre puținele care beneficiază de un sprijin real din partea guvernanților.

„Mă bucur însă că aveți un sector unde se trăiește bine. Sectorul bancar: salarii serioase. Nu numai la noi, în toată Europa, în toată lumea, iar dacă aici se clatină ceva, toate guvernele, imediat, recapitalizare, le dăm. Păi, săracii, să rămână președinții ăștia fără bonusuri anuale și trimestriale?”, a precizat Văcăroiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cui va preda Warren Buffett imperiul de 400 de miliarde de dolari?