Documentul oficial în care Ministerul Finanțelor recunoaște că nu poate compensa pierderea din cauza reducerii TVA

Publicat: 01/04/2013, 15:22
Actualizat: 02/04/2013, 11:17

Datele privind impactul reducerii TVA la pâine sunt incluse într-un document oficial, elaborat de Ministerul Finanțelor și transmis Guvernului, semnat de secretarul de stat în Finanțe Dan Manolescu, cu mențiunea „pentru Ministrul Finanțelor Publice”, potrivit Mediafax.

Documentul, cu antetul Ministerului Finanțelor Publice și cu ștampilă, a fost transmis ministrului delegat pentru relația cu Parlamentul, liberalul Mihai Voicu, în data de 18 martie și a fost înregistrat la Guvern pe 21 martie.

Nota MFP, prezentată duminică de Mediafax, menționa că reducerea TVA la pâine ar genera un impact bugetar negativ semnificativ și, deși „cel puțin teoretic” poate crea premise de diminuare a evaziunii în următorii ani, pe termen scurt trebuie găsite alte surse de venit care să compenseze pierderea imediată, surse care însă în prezent nu pot fi asigurate.

Identificarea altor surse de venit care să compenseze sumele neîncasate ca urmare a unei astfel de reduceri a cotei de TVA este necesară pentru a menține echilibrul bugetar și ținta de deficit asumată cu instituțiile financiare internaționale, relevă un document redactat săptămâna trecută de Ministerul Finanțelor.

Sursa: Mediafax

Ministerul a analizat reducerea cotei de TVA la pâine – un angajament politic al Guvernului USL – de la 24% la 9%, și impactul bugetar aferent, iar din analiză a rezultat că o astfel de măsură ar genera un impact bugetar negativ în trend ascendent, de 635 milioane lei (0,1% din PIB) în 2013, 671,7 milioane lei în 2014, 707 milioane lei în 2015 și 742,1 milioane lei în 2016.

Ministerul Finanțelor arată astfel că, deși „pentru anii următori” anului 2013 cel puțin teoretic reducerea cotei de impozitare poate crea premisele diminuării semnificative a evaziunii fiscale, creșterii bazei de impozitare și, implicit, compensării acestui impact negativ direct printr-o creștere a gradului de colectare a TVA, pe termen scurt însă, pentru a putea menține echilibrul bugetar și ținta de deficit asumată cu instituțiile financiare internaționale, este necesară identificarea altor surse de venit.

„În aceste condiții, considerăm că măsura de reducere a cotei de TVA aplicabilă livrărilor de pâine la această dată nu poate fi implementată decât în situația identificării unei alte surse de venit care să compenseze acest efect bugetar negativ pe termen scurt. Având în vedere impactul semnificativ negativ rezultat în urma analizei, coroborat cu constrângerile bugetare și acordurile cu instituțiile financiare internaționale, în prezent nu pot fi asigurate resursele financiare necesare compensării sumelor neîncasate ca urmare a reducerii cotei de TVA”, se arată în documentul obținut de Mediafax.

Ministerul Finanțelor mai arată că această problemă rămâne în atenție „în viitor”.
Ca reacție la difuzarea acestei știri, Ministerul Finanțelor a transmis că proiectul de reducere a TVA la pâine este de actualitate și reprezintă una dintre prioritățile asumate de Guvern pentru acest an și că la nivelul instituției nu există niciun document „semnat de ministrul Finanțelor” pe această temă.

„La nivelul Ministerului Finanțelor Publice nu există niciun astfel de document oficial semnat de ministrul Finanțelor. Proiectul de reducere al TVA la pâine este de actualitate și reprezinta una dintre prioritățile asumate de Guvern pentru acest an”, a transmis instituția.

Chestionat asupra documentului, ministrul Finanțelor Daniel Chițoiu a contestat caracterul oficial al acestuia. El a precizat, la Pro TV, că nu recunoaște documentul, despre care a spus că ar putea fi un document intern al direcțiilor ministerului.

„Eu nu recunosc acest document. S-ar putea să fie un document intern al direcțiilor din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, dar și cifrele care sunt înscrise în acest document nu sunt cifre, spun eu, care să reflecte realitatea impactului bugetar. Începând cu 1 iulie 2013, TVA se reduce de la 24 la 9%”, a declarat Chițoiu.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, în debutul ședinței BPN al PSD, la care presa a avut acces, că va exista o dezbatere importantă în Guvern privind proiectul de reducere a TVA la pâine, el arătând că sunt tot felul de interese ca lucrurile să nu se întâmple.

„O să avem o dezbatere importantă în Guvern – și o să vă dăm iarăși toate datele – legate de TVA la pâine. Sigur că apar documente pentru că sunt tot felul de interese ca lucrurile să nu se întâmple”, a menționat Ponta.

El a arătat că proiectul privind reducerea TVA la pâine este important pentru social-democrați și va fi implementat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Bărbatul omorât în bătaie de doi tineri de 16 și 20 de ani lângă Parcul...
Ce salariu lunar trebuie să câștigi în România, în 2024, pentru a nu fi „fraier”....
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Rechinul fantomă și Diavolul de mare: Cum arată cele mai noi drone militare subacvatice ale...
Mărturia revoltătoare a șoferului începător din Timișoara, care a condus-o pe Moni spre moarte la...
Înfiorător! Ce au găsit medicii în creierul lui Robert F. Kennedy Jr. „Mi-a mâncat o...
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis...
EXCLUSIV / Ce despăgubiri ar putea să primească familiile victimelor accidentului din 2 Mai? Suma...
Când ajunge ciclonul în România! Meteorologii declară că valul de aer rece aduce lapoviță și...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ce amendă riști dacă ești prins de poliție cu un cârlig de remorcare, dar nu...
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
Descoperire ULUITOARE la piramidele din Giza! Are formă de L și mai multe...
Anunțul venit acum despre PACE. Putin este de acord
Jean de la Craiova, după ce s-a zvonit că și-a înșelat soția. „Ochii văd, inima...
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Monica a lăsat în urmă lacrimi de durere! Mărturiile șocante ale mamei îndoliate, care și-a...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
De ce nu mai vor copiii lui Alin Oprea să știe de el: "Și eu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Erupție monstruoasă pe suprafața Soarelui! Cea mai puternică din ultimii 5 ani
×